Det är inte utan skäl som Lenovo har döpt den här hybrid-ultrabooken till ”Yoga”, visst kan den utföra ett par halsbrytande manövrar. IdeaPad Yoga är försedd med en skärm som kan röra sig 360 grader runt sin egen axel. Yoga kan alltså förvandlas från att vara hopfälld som en normal bärbar dator till att vara hopfälld åt andra hållet, så att fram- och baksida ligger rygg mot rygg. Mellan ytterligheterna finns ett par mellanlägen så att datorn – precis som ASUS Taichi – kan se ut på fyra olika sätt. Förutom att vara en normal bärbar dator blir den med skärmen snurrad 360 grader om sin egen axel en – tämligen stor – surfplatta. Med skärmen vriden 270 grader från utgångsläget ställer sig Yoga i ”tältposition” och ser nästan ut som ett slags fotoram. Slutligen kan man med skärmen i samma läge använda det nedåtriktade tangentbordet som fot, vilket är perfekt om man till exempel vill titta på film eller bara surfa på internet och använda pekskärmen.
Smidig som en yogi
Skarpsynta läsare har säkert redan insett att om man vinklar skärmen mer än 180 grader så vänds knapparna utåt eller nedåt, och det är faktiskt en irriterande bieffekt med en i övrigt god idé. Nåväl, ytan bredvid tangenterna är gjord av robust plast som har behandlats så att den känns som läder (vilket också gör att den är behaglig att vila händerna mot när man skriver), och tangentbordet låser sig själv så fort den bärbara viks runt sin egen axel, men det är fortfarande en märklig känsla att hålla datorn ”i tangenterna” när den är i surfplatteläge – och man ska nog se upp med var man ställer sin Yoga när den används som stativ, för hur robust och stabil den än verkar vara så kan det tränga in smuts och vätska mellan tangenterna. Å andra sidan behöver man inte bekymra sig för det ultrasmidiga gångjärnet, som är själva nyckeln till Yoga-konceptet. Hade gångjärnet varit något annat än superstarkt och robust, men ändå flexibelt och smidigt som en äkta yogi, så skulle vi aldrig drömma om att rekommendera IdeaPad Yoga, men så är faktiskt inte fallet. Här är byggkvaliteten mer än godkänd, och även om alla delar i själva verket är gjorda av plast så känns datorn en hel del ”dyrare” än vad den faktiskt är.
Gnäll
Naturligtvis har vi hittat något att gnälla på. Bland annat är det synd att den fina skärmen inte har Full-HD-upplösning, och även om specifikationerna är bra så har Yoga inte lika höga prestanda som rivalerna från Dell och ASUS i vårt benchmark-test. Till sist har vi – om vi ska vara petiga – den högra skift-tangenten som är så pytteliten att man ofta har svårt att pricka den.
Slutsats
I slutändan är det dock skärmupplösningen och benchmark-resultaten som gör att Lenovo inte vinner detta test. På båda dessa områden har IdeaPad Yoga en noslängd eller två upp till ASUS Taichi och testvinnaren Dell XPS 12. Därmed inte sagt att vi inte vill rekommendera Yogan. För det vill vi. För 12 500 kronor får man rakt igenom tillfredsställande prestanda och en unik, nydanande och mycket praktisk design. Det är alltså självklart att vi utser den här datorn till bästa köp!
Också i detta test:
HP Envy x2
Vi är inte avundsjuka
Var går gränsen mellan surfplatta och bärbar dator? Det är en svår fråga, men ett som är säkert är att det finns ett glapp mellan de två kategorierna – och det fastnar tyvärr HP i med sin Envy X2.
ASUS Taichi
Framåt och bakåt
Den här maskinen lär få dig att spärra upp ögonen. Den är inte perfekt, men ASUS har verkligen tänkt igenom hur en dator kan bli så mycket hybrid som möjlig.
Dell XPS 12
Multikonstären
Dell XPS 12 är testets stora överraskning. Utan pråligheter kör den förbi alla konkurrenter och visar hur en riktig hybrid ska se ut.
Sony Vaio Duo 11
Bättre lycka nästa gång
Sony Vaio Duo 11 är en fin hybrid, men intrycket förstörs av små designmissar.
Acer Aspire S7 13,3
Inte så mycket hybrid
Här är en läcker och tunn ultrabook med ett uns hybrid-funktionalitet. Den kunde gott ha fått en dos till.
Samsung Ativ Smart PC
Smart men inte smartast
Samsung ATIV Smart PC är testets billigaste. Det känns.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser