Asus C434TA ser inte bara ut som en lyxig ultrabook. Den känns så också. Det kilformade höljet är inte bara aluminiumfärgat, utan är äkta vara. Det betyder också att datorn känns betydligt mer stabil. Man kan lyfta den i ena hörnet utan att den böjer sig som en av Salvador Dalis smältande klockor.
Gångjärnen på skärmen är av solitt stål och verkar kunna hålla för att vridas runt många gånger. Och det kommer de att bli, eftersom skärmen är en 360-graders pekskärm. Det fyller en funktion på en dator som lätt kan bli familjens favoritskärm nummer två – för underhållning i soffan när TV:n är upptagen.
Asus C434 är den tyngsta av de tre chromebook-datorerna, men 1,5 kg för en 14-tummare med metallskal är fortfarande lättvikt.
Skärmen har Full HD-upplösning och är behagligt klar och kontrastrik. Det finns 8 GB RAM i maskinen. Det enda som skiljer sig från vanliga bärbara datorer är att lagringen görs med Flash-RAM och att det bara finns 128 GB.
Det finns alla in- och utgångar som man kan förvänta sig på en liknande konventionell laptop. Två USB-C-portar, en ”gammaldags” USB-port och en kortläsare. Och även om ChromeOS inte har samma gigantiska drivrutinbibliotek som Windows så var det inga problem att koppla in en webbkamera och ett externt USB-ljudkort.
Benchmarks
Processorn i C434TA är en ”riktig” Core i5 – inte en föråldrad Pentium. Det är visserligen bara en åttonde generationens dualcore-processor på 1,3 GHz, men den är fortfarande ungefär dubbelt så snabb som Pentium Gold-processorn som sitter i den billiga modellen. Uttryckt i rena siffror åstadkommer den en Geekbench 5-poäng på 769 i singlecore och 1 431 i multicore. Och det webbläsarbaserade Octane 2.0-testet toppar på 27 866. Nästan tre gånger så bra som den minsta modellen – och bara en smula under toppmodellen.
PCMark Work-testet (som kördes i mobilutgåvan) ger resultatet 14 759. Det duger absolut för arbetsbruk. Men eftersom detta är en chromebook får du nöja dig med Android-utgåvorna av kontorsprogrammen. Vilket räcker för de flesta behov – och är helt gratis.
3D-grafik är Intel HD Graphics-grafikprocessorn inte gjord för. Det bevisar Sling Shot Extreme-testet, som hamnar på 2 590 poäng. Det är inte gjort för sådant heller – utan snarare PowerPoint-presentationer och Netflix-film. Och det klarar den utmärkt.
Detta gäller för övrigt alla tre maskinerna i testet, som har samma grafikprocessor.
Slutsats
Asus C434TA-E10008 är nästan dubbelt så dyr som testets billigaste, men ger dig en hel del dator för pengarna. Den är nästan lika snabb och skärmen är nästan lika bra som i toppmodellen – fast angenämt billigare. Jämfört med mer konventionella bärbara datorer för samma pengar får man en läckrare och lyxigare byggkvalitet och högre hastighet. Fast på bekostnad av möjligheten att köra de professionella utgåvorna av kontors- och grafikprogram – som fortfarande kräver en kraftfullare och dyrare dator.
Också i detta test:
Asus C425TA-H50039
Bantad till max
Även om priset är lågt får man faktiskt en riktigt vettig laptop. Men man får inte ha orealistiskt höga förväntningar.
Asus C436FA-E10035
Lika stark som en PC
Toppmodellen ser ut och beter sig som en läcker ultrabook, men kostar som en mellanklass-PC.