TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: TP-Link Deco X50-Outdoor

Deco X50-Outdoor: Billigt internet på tomten

Oavsett om det är trädgårdsfesten som ska ha musik eller robotgräsklipparen som behöver täckning är utomhusroutern TP-Link Deco X50-Outdoor en fullträff.

Av / 2023-07-10 - 09:21
TP-Link Deco X50-Outdoor

Home tycker

  • Enkelt att koppla upp. Bra hastighet och räckvidd. Vädertålig. Välj mellan strömkabel och PoE.
  • Ingenting med tanke på priset

I dagens uppkopplade värld är vi helt beroende av wifi. Vad vi än ägnar oss åt måste vi vara uppkopplade. Och det gäller även utomhus.

Om du har en stor fastighet eller ett hus med uteplatser har du kanske märkt att wifi-signalen blir svag eller tappar täckning när du går ut ur huset. Utomhusroutrar är speciellt utformade för att utöka wifi-täckningen utanför husets fyra väggar. Genom att placera en sådan strategiskt kan du njuta av en pålitlig och snabb wifi-anslutning även när du är ute i trädgården eller på terrassen.

Oavsett om du ska ha en partyhögtalare på kräftskivan eller om du behöver internet till robotgräsklipparen eller övervakningskamerorna i trädgården så bör du seriöst överväga en utomhusrouter. En som tål väder och vind och som kan vara utomhus även på vintern.

Monteringsvideo av TP-Link

 

Annons

Förlänger ditt mesh-nätverk

TP Link Deco X50-Outdoor kan anslutas som en huvudrouter eller utöka det trådbundna nätverket genom att vara en accesspunkt. Men den mest relevanta användningen är om du redan har en TP Link Deco-router. Då kan du nämligen installera dem tillsammans som ett mesh-nätverk, så att X50-Outdoor blir en utomhus-satellit. Självklart fungerar den även som satellit i ett större mesh-nätverk med flera Deco-enheter.

Jag har testat den tillsammans med WiFi 6E-nätverket Deco X75. Eftersom X50-Outdoor bara har WiFi 6 stöder den inte det extra 6 GHz-bandet, däremot klarar den sammanslagning av två 5 GHz-strömmar till en, vilket ökar den maximala bandbredden från 80 till 160 MB/s. Den teoretiska maxhastigheten är då densamma som för 6 GHz, även om den kanske inte är riktigt lika stabil.

TP Link Deco X50 Outdoor pole mount
Montering på en stolpe görs enkelt med buntband. Foto: Skärmdump från TP-Link-video

Bra fart

På redaktionen har vi en lokal på ett par hundra kvadratmeter, på ett enda våningsplan. X75-routern sattes på mitt kontor, varpå en trådlös satellit tog över var 10:e meter. Det fanns två satelliter mellan routern och X50-Outdoor, som var monterad utomhus som den fjärde länken i signalkedjan.

Huvudroutern hade en uppladdningshastighet på runt 680 Mbit/s med mobilen en meter bort, och hastigheten sjönk till 550 Mbit/s med X50-Outdoor i den motsatta änden av signalkedjan. Det är en väldigt bra hastighet, och hade jag använt ethernet-kabel mellan varje länk så skulle jag också ha fått maximala 680 Mbit/s.

TP-Link Deco X50 Outdoor speed distance NO X50 Outdoor 3rd satellite speed 10x10x5 m wireless relayed 1m X50 Outdoor 3rd satellite speed 10x10x5 m wireless relayed 10m X50 Outdoor 3rd satellite speed 10x10x5 m wireless relayed 20m X50 Outdoor 3rd satellite speed 10x10x5 m wireless relayed 30m X50 Outdoor 3rd satellite speed 10x10x5 m wireless relayed 40m X50 Outdoor 3rd satellite speed 10x10x5 m wireless relayed 50m
<
>
Vi fick ungefär 550 Mbit/s i wifi-hastighet en meter från routern ute i det fria, och 30 meter bort var den fortfarande över 50 Mbit/s. Användbar täckning slutar 40 meter bort från routern. Diagram: Geir Gråbein Nordby

Utmärkt täckning

Sedan började jag gå. 10 meter bort visade mobilen runt 110 Mbit/s. 20 meter bort var vi nere i 60 Mbit/s och jag hade fortfarande 50 Mbit/s 30 meter bort. Det är mer än tillräckligt snabbt för att kunna strömma högupplöst övervakningsvideo och även tillräckligt långt bort för att X50-Outdoor kan förse även en ganska stor tomt med fullständig täckning.

Det fanns fortfarande täckning 40 meter bort, men då var hastigheten nere under 14 Mbit/s, och anslutningen var dessutom mycket mindre stabil. 50 meter bort hade jag täckning då och då, men blev ibland bortkopplad. Typisk hastighet var 2–5 Mbit/s.

TP Link Deco X50 Outdoor connections
Två gigabit Ethernet-kontakter kan också överföra ström. Eller så använder man strömkontakten. Foto: TP-Link

Tänk på placeringen

Baserat på detta test skulle jag vilja säga att TP-Link Deco X50 Outdoor utan problem täcker ett område med en radie på 30 meter, alltså 2 800 kvadratmeter, utan problem, om den inte blockeras. Men det krävs en del av monteringen. Om den placeras på sidan av huset uppe vid taket blockeras täckningen bakåt av huset, men det blir full täckning framåt. Så tänk på var den monteras.

På de längsta avstånden kan täckningen också vara lite väderberoende.

Läs också Bättre täckning och snabbare nätverk – till lägre pris Nu får du högre hastighet och bättre stabilitet. Och till ett förvånansvärt bra pris. Läs vårt test av två billiga mesh-nätverk.

Väggfäste och vattentäta kontakter

X50-Outdoor är IP65-vädertålig, vilket innebär att den tål både vatten och damm. Både strömkabeln och eventuella nätverkskablar som ansluts är inkapslade av en gummitätning för att förhindra att fukt kommer in.

Två gigabit Ethernet-kontakter sitter på baksidan och man kan antingen använda båda för att ansluta externa prylar som ska ha fast och stabil internettäckning, eller så kan en av dem användas för att koppla enheten till huvudroutern eller en annan satellit.

X50-Outdoor kan till och med få ström via ethernet i stället för den vanliga strömkabeln, om man vill. Den stöder PoE eller Power over Ethernet.

Ett väggfäste ingår i kartongen, men det är också enkelt att sätta fast baksidan av routern på en stolpe med buntband.

TP Link Deco X50 Outdoor wallmount
Fästet på baksidan av routern passar både väggfäste och buntband. Foto: Geir Gråbein Nordby

Lätt att installera

Med Deco-appen är inkopplingen som en dröm. Följ bara instruktionerna i appen steg för steg, så går det lekande lätt ansluta Deco X50-Outdoor till ett befintligt Deco-nätverk. Eller installera den från grunden som en router, det är lika enkelt. Se bara till att du inte försöker ställa in den innan lysdioden på framsidan lyser blått.

När den lyser med fast grönt ljus vet du att nätverket är igång.

Decco-appen har ett par grundfunktioner, bland annat visar den vilka produkter som är anslutna till vilka satelliter, och du kan även kolla hastigheten i nätverket.

TP-Link Deco X50 Outdoor polemount2
Foto: TP-link

Slutsats

TP-Link Deco X50-Outdoor är en bra router, som får sin fulla potential som utomhussatellit i ett Deco-mesh-nätverk. Då kan du förlänga nätverket till hela tomten, så att robotgräsklippare och övervakningskameror får oavbruten internetuppkoppling. Eller om du vill se fotbollsmatchen utomhus. Det finns med andra ord många anledningar till att man vill ha internet i trädgården.

Deco X50-Outdoor ger bra hastighet och har dessutom utmärkt räckvidd. Och när man ser den låga prisklassen är det inget att fundera på.

Karakter
TP-Link Deco X50-Outdoor
Basic
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Mer behöver inte Wi-Fi 7 kosta

Många bäckar små

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Ljud & Bild