TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: TP-Link Deco BE65 (BE9300)

Snabbt nätverk i hela huset

TP-Links första Wi-Fi 7-router lever upp till förväntningarna.

Av / 2024-03-11 - 09:08
TP-Link Deco BE65 (BE9300)

Home tycker

  • Enkel installation. Utmärkt täckning. Klarar även nördiga behov.
  • Inte billig eftersom du behöver minst två-tre stycken (priset är för två). Behöver du verkligen Wi-Fi som är 10 gånger snabbare än din internetuppkoppling?

Om TV-bilden hackar och ljudet i din Sonos-högtalare i köket försvinner är det lätt att skylla på internetleverantören, som bara lovar och lovar men aldrig levererar. Men i själva verket är det förmodligen routern som är boven i dramat.

Ju fler enheter som finns i det trådlösa nätverket, desto större krav ställs på routern. En router kan bara betjäna ett visst antal enheter åt gången. Lite grovt kan man säga att den kan kommunicera med lika många samtidigt som den har antenner. Om det finns fler enheter så får de vänta på sin tur.

lifestyle picture 03
TP-Link Deco BE65 har många funktioner. Leviteringsfunktionen hittade vi däremot inte under testperioden (Foto: TP-Link)

I takt med att vi får fler och fler uppkopplade enheter (smarta glödlampor, dörrlås och övervakningskameror räknas också!) kan kön med enheter som vill ha routerns uppmärksamhet bli lång. Det innebär att en trådlös router som var fullt tillräcklig för några år sedan är oanvändbar i dag.

Ett annat problem är täckningen. Hastigheten i det trådlösa nätverket är snabbast nära routern. I de mest avlägsna rummen kan hastigheten lätt sjunka till en tiondel.

9,2 gigabit – för delning

TP-Link Deco BE65 lär vara lösningen på båda problemen. Routern stöder den helt nya Wi-Fi 7-standarden och kan i teorin leverera en sammanlagd trådlös nätverkshastighet på 9,2 gigabit per sekund. Den stora bandbredden är fördelad på tre frekvensband: det gamla hederliga och långsamma 2,4 GHz-bandet, det något bättre 5 GHz-bandet och det mycket snabbare 6 GHz-bandet som blev tillgängligt i och med introduktionen av Wi-Fi 6E.

Annons

De tre banden har 574 Mbit/s, 2,9 Gbit/s respektive 5,8 Gbit/s i bandbredd. En av fördelarna med Wi-Fi 7 är att routern och anslutna enheter kan fördela kapacitet mellan frekvenserna efter behov.

TP-Link Deco BE65 har fyra inbyggda antenner som tillsammans kan betjäna upp till sex trådlösa enheter åt gången. Och eftersom routern är tänkt att användas som ett mesh-nätverk kan flera BE65-enheter arbeta tillsammans för att täcka hela hemmet med trådlöst nätverk.

Vi fick ett paket med två mesh-routrar för test. De två enheterna är helt identiska, och om två inte räcker till så går det att lägga till fler.

Anonym dekoration

Namnet ”Deco” signalerar att TP-Link tänkt på det estetiska. Någon särskilt dekorativ effekt har dock routrarna inte, eftersom de vita plastcylindrarna smälter in helt obemärkt i omgivningen. Men det var förmodligen tanken.

På baksidan av routrarna finns fyra 2,4 Gbit/s Ethernet-portar som enkelt kan användas för att ansluta routern till internet, koppla in trådbundna enheter som en NAS-disk eller en Philips Hue-brygga eller för att dra en backhaul-kabel till nästa router.

lifestyle picture 04
TP-Link Deco BE65 är diskret snarare än dekorativ (Foto: TP-Link)

Två routrar per våningsplan

TP-Link säger ingenting om hur stor yta enheterna täcker, men i min lägenhet på 100 kvadratmeter gav två routrar bra täckning. Om bostaden är större och/eller har flera våningar behövs det förmodligen fler enheter.

Signalerna på 5 GHz- och 6 GHz-banden är mycket känsliga för hinder och stoppas av en betongvägg. Detta problem kan dock övervinnas med en så kallad backhaul-anslutning, där routrarna kopplas ihop med en nätverkskabel. Förutom en bättre inbördes anslutning innebär trådbunden backhaul bättre trådlös kapacitet, eftersom routrarna inte behöver kommunicera trådlöst med varandra. Det är smart rent tekniskt – men en besvikelse för alla som trodde att trådlöst nätverk betydde ajöss till kablar.

Installationen är enkel och ganska okomplicerad: Anslut den första routern till ström och internet och låt mobil-appen sköta resten. Slå sedan på de andra routrarna en efter en och lägg till dem i mesh-nätverket. När nätverket har konfigurerats och routrarna har placerats ut i hemmet testar appen hastigheten och justerar automatiskt installationen så att man undviker störningar från andra nätverk.

lifestyle picture 05
(Foto: TP-Link)

Om man vågar ge sig in på mer nördiga detaljer, som att konfigurera en FTP-server till en hårddisk som är inkopplad på en av routerns USB-portar eller forward-portar, är det fullt möjligt.

TP-Link Deco BE65 är också utrustad med omfattande säkerhetsfunktioner som skydd mot hackare. Det går att ställa in föräldrakontroll för att skydda yngre barn från den mörkare sidan av internet. Men räkna inte med att bli populär när barnen kommer på varför de inte kan installera TikTok eller surfa på nätet nära läggdags …

Bra täckning – även i de mest avlägsna hörnen

Med två routrar i ett hem med fyra rum måste man göra kompromisser. De två enheterna placerades i vardagsrummet och på kontoret, där de flesta enheterna finns. Internetanslutningen finns i vardagsrummet och leverantören levererar i praktiken 900–1000 Mbit/s.

I närheten av routrarna var den trådlösa täckningen inte bara bra, utan helt enastående. I vardagsrummet uppmättes 680 Mbit/s fyra meter från routern, medan det i arbetsrummet var nästan 800 Mbit/s. Mesh-anslutningen till huvudroutern var trådlös.

lifestyle picture 01
I närheten av routrarna var den trådlösa täckningen inte bara bra, utan helt utmärkt. (Foto: TP-Link)

I köket, som ligger närmast vardagsrummet men bakom en tegelvägg, uppmättes en nedladdningshastighet på 519 Mbit/s och en uppladdningshastighet på hela 703 Mbit/s. Det är riktigt bra!

I lägenhetens bortersta del, i sovrummet som ligger ca 10 meter från närmaste router och bakom betongväggar, sjönk nedladdningshastigheten till 308 Mbit/s. Det är betydligt långsammare, men fortfarande fullt användbart.

Som jämförelse kan nämnas att mitt vanliga mesh-system Google Nest WiFi Pro bara ger 43 Mbit/s i sovrummet. Trots att dess tre enheter borde ha lättare att täcka in hela bostaden än TP-Links två.

Närmare routrarna var skillnaden i mesh-hastighet mellan Google Nest och TP-Link BE65 mindre, men TP-Link var fortfarande rejält mycket bättre.

Stue TP Screenshot_20240205-162753 Kontor Screenshot_20240207-163129 Køkken TP Screenshot_20240205-162924 Soveværelse Screenshot_20240207-163548 Soveværelse Google Screenshot_20240205-163149
<
>
I det bortre hörnet av lägenheten är hastigheten fortfarande användbar. (Skärmdump: John Alex Hvidlykke, L&B Home)

Slutsats

TP-Link Deco BE65/BE9300 är ett mesh-system som kan täcka hemmet med trådlöst nätverk i bra hastigheter. Man ska dock inte stirra sig blind på lockande 9,2 gigabit per sekund. Ingen router kan ge dig högre nedladdnings- och streaminghastigheter än internethastigheten man betalar för hos sin leverantör – och dessutom har Ethernet-porten som nätverkskabeln ansluts till stöd för max 2,5 Gbit/s.

Vad som däremot spelar roll är täckningen i hemmet och väntetiden i nätverket. Trots att det bara fanns två noder täckte TP-Link de mest avlägsna hörnen betydligt bättre än Google Nest Wifi Pro gjorde med tre noder.

Nätverket är enkelt att installera men om man har tid och lust stöder TP-Link-systemet även alla mer nördiga nätverksfunktioner.

Karakter
TP-Link Deco BE65 (BE9300)
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mesh för det avancerade smarta hemmet

Mer behöver inte Wi-Fi 7 kosta

Många bäckar små

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Ljud & Bild