TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: TP-Link Deco BE25 (BE3600)

Täcker hela huset med snabbt nätverk

TP-Links billiga Wi-Fi 7-router täcker alla normala behov lika bra som de dyrare modellerna.

Av / 2024-12-06 - 08:48
TP-Link Deco BE25 (BE3600)

Home tycker

  • Installationen är enkel och tar bara några minuter. Fin täckning. Du behöver inte högre Wi-Fi-hastighet än så här.
  • Ingen 6 GHz-kanal på Wi-Fi.

Det smarta hemmet har gjort oss alla till systemadministratörer. Att hantera ett nätverk med ett halvdussin enheter är inte längre något som bara arbetsplatsens nörd måste ägna sig åt, det är en normal vardag i ett privat hushåll. För det är inte bara datorer och telefoner som behöver ett nätverk, utan även TV:n, kylen och kaffemaskinen. Genast!

Fler enheter betyder högre krav på routern. Något förenklat kan en router kommunicera med lika många enheter samtidigt som den har antenner. Finns det fler enheter så får de vänta på sin tur. Och eftersom de smarta enheterna – till exempel glödlampor och smarta högtalare – kan befinna sig på alla möjliga ställen i hemmet måste den trådlösa nätverkstäckningen vara bra även i de mest avlägsna hörnen.

Lösningen på allt detta är att ha flera routrar runt om i hemmet. Ett mesh-nätverk. Den här gången tittar vi närmare på TP-Link Deco BE25, som är ett relativt billigt Wi-Fi 7 mesh-system.

TP-Link BE25 är medlem i samma familj som TP-Link BE65, som vi testade i våras och som vann utmärkelsen Årets bästa nätverksprodukt. Men priset på BE25 är ungefär hälften per enhet. Båda systemen finns i paket med en, två eller tre routrar. Priset i faktarutan är för ett paket med tre enheter.

overview
Routrarna kan köpas i förpackningar med en, två eller tre stycken. Behöver man fler kan man lägga till det senare i nätverket. (Foto: TP-Link)

Både BE25 och BE65 är Wi-Fi 7-system, men det är detaljerna som avgör. TP-Links Deco-routrar har två modellnummer vardera. BE25 har även beteckningen BE3600, medan

Annons

BE65 har tilltalsnamnet BE9300. Låter det förvirrande? Det är det också. De extra modellnumren visar maxhastigheten. TP-Link BE65 skapar ett trådlöst nätverk med en total bandbredd på 9,6 gigabit per sekund, medan BE25 bara har 3,6 gigabit per sekund. Skillnaden beror på att TP-Link BE25 täcker de trådlösa frekvensbanden på 2,4 GHz och 5 GHz, medan TP-Link BE65 även har ett trådlöst nätverk på det nya 6 GHz-bandet som introducerades med Wi-Fi 6, men som inte alla routrar stöder.

Läs också Fanken, vad snabbt det går! TP-Links första Wi-Fi 7-router lever upp till förväntningarna.

Vi har fått låna ett paket med tre mesh-routrar för test. Enheterna är fullkomligt identiska och man kan lägga till ännu fler i systemet om man behöver.

Under installationen av ytterligare routrar frågar systemet dessutom om de andra routrarna är av samma modell, så det borde vara möjligt att använda andra Deco-routrar i nätverket också. Detta har vi dock inte provat.

Är det en brandvarnare?

TP-Links Deco-serie är gjord för att passa in diskret i inredningen. BE25 är runda, platta enheter som mest påminner om designade brandvarnare. Har du en heminredning som är modernt vitt-på-vitt så kommer de oansenliga routrarna att smälta in i omgivningen.

deco paa bord 2 upscale
Är det en brandvarnare? Deco BE25 har en oansenlig design. (Foto: TP-Link)

På baksidan av routrarna finns två 2,5 Gbit/s Ethernet-portar som omväxlande kan användas för att koppla upp routern till internet, ansluta trådbundna enheter som en NAS-disk eller en Philips Hue-brygga, eller för att dra en backhaul-kabel vidare till nästa router. Precis som vi har sett på många andra mesh-routrar.

Exakt hur nära varandra routrarna måste vara för att täcka hemmet med ett trådlöst nätverk skriver TP-Link inget om. I praktiken räckte de tre enheterna i paketet för att täcka en 100 kvadratmeter stor lägenhet i ett flervåningshus.

I ett flerplanshem är det nog en god idé att ha flera routrar, eftersom en enda router per våning har svårt att täcka hela ytan jämnt. Routrarna ska dessutom placeras så nära varandra att de kan kommunicera. Signaler som behöver passera genom hela hemmet måste ju skickas vidare från en router till de andra. Man kan lösa problemet genom att koppla ihop routrarna med en Ethernet-kabel för backhaul, men det gör det krångligare att sätta upp det trådlösa nätverket – och mer trådbundet.

Enkel installation – avancerade alternativ

Att installera nätverket är enkelt och smidigt: Koppla den första routern till ström och internet, och låt mobil-appen sköta resten. En QR-kod under enheten används som nyckel, sedan går resten automatiskt. De efterföljande routrarna i nätverket behöver helt enkelt bara placeras ut där de ska stå och få ström, sedan sköter appen resten. Mycket mer användarvänligt kan det knappast bli!

deco paa hylde upscale
TP-Link Deco BE25 är ett mesh-system med en design som ska passa in diskret i inredningen. (Foto: TP-Link)

Om man är modig nog att bråka med mer komplicerade inställningar efter nätverket har installerats så är det fullt möjligt att göra det i appen. Man kan till exempel isolera sårbara smart-enheter från att kommunicera med andra enheter på nätverket, så att ett säkerhetsintrång inte ger hackare tillgång till hela nätverket. Det går också att automatiskt stänga av övervakningskamerors nätverksåtkomst när man är hemma.

Säkerhetsfunktionerna är mer avancerade än hos en konkurrent som Google Nest WiFi Pro. Det är ett stort plus, eftersom säkerheten är minst lika viktig i ett användarvänligt hemnätverk – som antagligen hanteras av personer som inte är IT-proffs.

Rimlig täckning kräver flera routrar

Med tre routrar till förfogande gick det inte att ha en i varje rum i min relativt avlånga lägenhet. Huvudenheten placerades i vardagsrummet med trådbunden anslutning till internetleverantörens fibermodem. Uppkopplingen är på 1 000 Mbit/s.

Tätt intill routern i vardagsrummet låg nätverkshastigheten nära den teoretiskt maximala: 919 Mbit/s. Det är tjusigt och ger en fenomenal anslutning i mitten av hemmet.

BE25 Stue1 BE25 Køkken1 BE25 Soveværelse1
<
>
Hastigheten är låg men användbar i det bortre hörnet av lägenheten. (Skärmdump: Speedtest)

I köket bredvid, på andra sidan en betongvägg, placerades nästa router. Där mättes nätverkshastigheten till 642 Mbit/s.

Den tredje routern ställdes i arbetsrummet. Där var hastigheten förvånansvärt låg, cirka 350 Mbit/s. Men fortfarande tillräckligt hög för att ladda ner stora filer. Och många gånger mer än vad som krävs för att streama film i 4K.

I lägenhetens bortersta hörn sjönk nätverkshastigheten till ungefär 150 Mbit/s. Alltså ungefär en sjättedel av hastigheten i vardagsrummet.

Läs också Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning Om du är ute efter ett Wi-Fi 7 mesh-system är dina valmöjligheter begränsade. Vi har testat två av de bästa systemen just nu.

Slutsats

TP Link Deco BE25 är ett mesh-system med Wi-Fi 7 och ett mer överkomligt pris än mer lyxiga modeller som Deco BE65. I teorin får man halva maxhastigheten i det trådlösa nätverket, men eftersom priset också är hälften så stämmer kalkylen. I verkligheten kommer dock de allra flesta att få ett lika bra nätverk hemma som med den dyrare modellen.

Det enda som kan motivera ett köp av ett dyrare system är om man har väldigt många trådlösa enheter i huset (och då skulle ett köp av flera BE25-enheter vara en bättre och billigare lösning) eller om man behöver flytta svindlande mängder data mellan enheterna i nätverket. När det gäller kommunikationen med omvärlden är det nämligen internetuppkopplingen in i huset som sätter gränserna. Och för de flesta internetkunder är det nu för tiden max 1 Gbit/s.

Som det är kan du därför tryggt ”nöja dig” med hastigheten som TP-Link BE25 levererar. Och se fram emot att flera mesh-punkter ger ett bra trådlöst nätverk överallt hemma.

Karakter
TP-Link Deco BE25 (BE3600)
Basic
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Mer behöver inte Wi-Fi 7 kosta

Många bäckar små

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Ljud & Bild