Flexscan är inte direkt en designskärm utan en standardsvart plastskärm för kontoret. Och baksidan är inget man vill visa upp i onödan. Foten är dock ganska liten men ändå stadig. Man kan vinkla samt justera höjden på skärmen men däremot inte vrida eller rotera den. Baksidan gömmer de nedåtriktade anslutningarna: DVI, HDMI och två stycken Displayport. Men det finns även tre stycken USB 3.0-portar på sidan, varav en kan användas för att ladda apparater. Skärmen upplevs som rejäl snarare än nätt men ramen runt skärmen är relativt smal med sina 1,5 centimeter.
Skärmmenyerna kontrolleras med små fysiska knappar på framsidan som ändå är ganska diskreta. Det är därför lätt att navigera i de logiskt organiserade menyerna som inte är överlastade med inställningar. Skärmlägena är begränsade till sRGB, Paper och Movie, samt två för egna inställningar. Man kan även styra skärmen med mjukvara som dock bara finns för Windows. Även denna skärm har bild-i-bild och kan visa flera signalkällor samtidigt. Den halvmatta antireflexbehandlingen får inga anmärkningar.
Flexscan är inte Eizos serie för kritiskt färgjobb vilket märks på avsaknaden av sensor och stöd för Adobe RGB. Men om inte det är viktigt så kan man verkligen inte klaga på bilden. Direkt ut kartongen hade den allra bäst färgåtergivning och kontrast i toppklass. Faktiskt så bra att vi hade svårt att få den bättre. Även skillnaden i ljusstyrka över skärmytan var bland de allra bästa i testet. Dessutom använder den inte pulsmodulering så det är inga problem med flimmer.
Slutsats
Trots att detta inte är Eizos skärm för grafiker så är bildkvaliteten verkligen på topp. Den hade den bästa färgåtergivningen och var en av de som hade bäst kontrast i testet. Så länge man inte måste ha stöd för Adobe RGB kan den därför ändå rekommenderas för fotoredigering. Skärmen är dessutom behaglig att titta på då den är flimmer- och reflexfri samt kan justera ljusstyrkan efter rummet. Ska man klaga på något så är det att skärmen inte kan vridas eller roteras. Och det är inte direkt en billig skärm.
Också i detta test:
Samsung U32D970Q
Färgäkta men kontrastsvag
Proffsig skärm med utmärkt fabrikskalibrering där kontrasten är dess enda svaghet.
Acer S277HK
Oflexibel men färgäkta
Håller man sig till UHD-upplösning får man utmärkt bild för priset men hanteringen är tveksam.
Benq BL3201PT
Praktisk men ojämn
Mycket trevlig att använda till vardags men för färgkritiskt jobb räcker den inte till.
Apple iMac Retina
Referensen
Skärmen på Apples allt-i-ett dator är fullt i klass med separata skärmar och i vissa fall bättre.
Asus PB279Q
Flexibel och snabb
En prisvärd skärm där de många fördelarna uppväger väl för några enstaka svagheter.
Dell Ultrasharp UP3214Q
Påkostad och proffsig
En lite väl svettig prislapp men bildkvaliteten är utmärkt om man inte är känslig för flimmer.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser