TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Samsung Odyssey Neo G9 (S49AG950)

Den grymmaste spelskärmen

En häftigare gaming-skärm har vi väl aldrig sett.

Av / 2021-12-09 - 08:00
Samsung Odyssey Neo G9 (S49AG950)

Home tycker

  • Fantastiskt tryck i bilden i kombination med hög upplösning och blixtsnabb respons, i ett helt omslutande, superbrett format. What’s not to like?
  • Lokal dimning måste stängas av när man bildbehandlar och då blir kontrasten ganska platt.

För att göra spelupplevelsen så realistisk som möjligt – oavsett om det är för att leva sig in maximalt i spelet eller för att få en fördel i tävlingsspel – så behöver du en fet skärm. Och vad är väl fetare än en välvd ultrabred skärm med superupplösning – och en frekvens på galna 240 Hz? Och som pricken över laserskarpa i slänger vi in en extrem kontrast från en QLED-panel med 2048 dimbara Mini-LED-zoner. Säg hej till Samsung Odyssey Neo C9, alias S49AG950.

Läs också Maffig gaming i vardagsrummet Om du inte nöjer dig med att spela på en riktigt bra TV så har Philips en lösning som du inte får missa. Tyvärr har de missat ett par viktiga detaljer.

Behöver tungt grafikkort

Vi kan säga det direkt: Det här är en skärm för seriösa spelare som redan har koll på all annan hårdvara – och mer än så. Upplösningen på 5120 x 1440 är som att ha två 16:9 QHD-skärmar bredvid varandra och när bilden dessutom ska uppdateras 240 gånger per sekund så krävs ett grafikkort utöver det vanliga. Jag reserverar mig för att testutrustningen den här gången är en smula underdimensionerad.

Mitt eget trogna grafikkort GeForce GTX 1080 Ti, som var det häftigaste på marknaden för fem år sedan, är nämligen för svagt för att testa alla aspekter av den här skärmen på en gång. Jag måste välja mellan full upplösning i 120 Hz, eller sänka till 3820 x 1080 för att få 240 Hz. Och för att inte tappa för många bildramar när jag spelar riktiga spel är jag tvungen att gå ner ända till 2560 x 720. Det är inte den extra hastigheten värd. Men wow! sådana mjuka rörelser!

MSI GeForce GTX-1080 Ti
Det känns inte så länge sedan GeForce GTX-1080 Ti var det starkaste grafikkortet, men det är långt ifrån tillräckligt potent för att få ut det mesta av Samsung Odyssey Neo G9. Foto: MSI

Superskarp bild

När den är som bäst är Odyssey Neo G9 helt enkelt en makalös skärm. I full upplösning med 120 Hz – som i de flesta fall ger mer än tillräckligt mjuka rörelser – är den en dröm att använda. Forza Horizon 5 ger drömlika bilder, där solsken glänser i billacken och skapar en 3D-effekt av en helt annan värld. Bilarna susar genom kurvor och längs vägar i skogar på ett oerhört realistiskt sätt, och den extra sidovyn man får med 32:9-formatet gör det lättare att förutse kurvor och att hitta rätt spår på i banan i förhållande till rivalerna.

Sammsung Odyssey Neo G9
Foto: Samsung

QLED med lokal dimning

Den upplevda kontrasten i skärmen är fenomenal när den växlar mellan svartaste svart och ljusaste HDR-vitt. Officiellt finns det ingen HDR-certifiering högre än HDR1000, men Samsung använder den inofficiella beteckningen Quantum HDR 2000. För att ange att skärmen har 2000 nits som max i HDR-läge.

Annons

Och skärmen är verkligen mycket livligare och har hårresande mycket mer tryck i HDR-läge än billigare HDR400-skärmar. Om den har betydligt mer att ge än exempelvis DisplayHDR 1000-certifierade Asus PA32UCX-K, en Mini-LED-skärm för professionella videografiker som jag egentligen inte kan uttala mig exakt om utan att ha sett dem sida vid sida. Men här är det bannemej tryck i bilden!

Neo G9 har för övrigt även en Mini-LED-panel och genom att krympa lysdioderna har Samsung fått plats för hela 2048 dimningszoner. Allt för att minimera svagheter som kan uppstå när man – lite oprecist formulerat – ska tvinga en grå LCD-panel att bli svart.

Samsung Odyssey Neo G9 back-L&B scaled
Foto: Samsung

Ultrasnabb VA-panel

Den blixtsnabba VA-panelen med en nästan obefintlig responstid på bara 1 ms (grått till grått) gör snabba spelrörelser till rena drömmen och du ligger aldrig efter handlingen i spelet. Om man sänker upplösningen för att öka skärmfrekvensen i skjutaspel som Halo Infinite så kan man vända sig på en femöring utan minsta tvekan, och det superbreda formatet gör att man ser fiender som i normala fall skulle ha varit utom synhåll. Verkligen en skärm för finsmakare. I sådana här spel önskar jag att jag hade ett bättre grafikkort, för att verkligen se vad skärmen är god för när man skruvar upp prestanda ”till 11” på både frekvens och upplösning.

halo infinite 32 9 LB scaled 1 scaled 1
Så här mycket av spelet ser du på en 32:9-skärm (nederst) jämfört med 21:9 (mitten) och 16:9 (överst). Om det finns en fiende långt ut mot sidan så har du större chans att se den med en ultrabred skärm. Foto: Microsoft

Perfekt för video

Man behöver inte nödvändigtvis använda en sådan här skärm enbart för spel. Det händer ju att man vill kolla på en film eller – gud förbjude – få lite jobb undanstökat. Så hur är Odyssey G9 för vardagligt bruk?

På många sätt är den fantastisk. Med film och TV är den som en bra QLED-TV, med färger och ljus det gnistrar om och en djup svärta i mörka scener. Eftersom den är en LCD blir det mindre tryck i scenerna om de består av hälften ljus och hälften mörker samtidigt, till exempel när en drönarkamera panorerar över Las Vegas på natten. Men i de flesta scener fungerar det strålande.

Odyssey Neo G9_Lifestyle_2
Foto: Samsung

Inget för grafiska formgivare

För normal PC-användning har skärmen ett par tjusiga egenskaper, framför allt eftersom man får plats med så mycket på den. Den är som två skärmar, fast utan kanten i mitten. Alltså är det fritt fram att lägga tre webbfönster bredvid varandra, eller få en fullständig överblick över väldigt breda kalkylblad. Sådant är beroendeframkallande!

För arbete med grafik och video är jag mer ljummen. För det första bör man absolut stänga av lokal dimning när man jobbar med bilder och video, för att se hur resultatet verkligen ser ut. Bilder i en serie som ska ha samma allmänna ljussättning och färgbalans kan snabbt bli olika när skärmens bakbelysningen beter sig olika i varje bild. En videoscen kan också bli väldigt annorlunda på en annan skärm om man inte stänger av bakbelysningens dimning när man jobbar.

Och här kommer svagheterna fram. För stänger man av bakbelysningen så blir bilden ganska blek. På papperet har min egen BenQ PV3200PT mycket sämre kontrast än Samsung-skärmen, men i verkligheten har den mycket mer dynamik, med genomgående bättre trovärdighet. Även efter att ha kalibrerat Samsung-skärmen med X-Rite i1 Profiler så kommer den inte i närheten. Så ja, Samsung Odyssey Neo G9 är en fantastisk gaming-skärm, men inte skärmen du ska ha om du behöver ett neutralt redskap för bildbehandling.

Samsung Odyssey-Neo-G9 on desk
Foto: Samsung

Slutsats

Samsung Odyssey Neo G9 är en fantastisk spelskärm som tar prestanda till nya höjder. Tack vare sitt ultrabreda format (32:9) och en upplösning på hela 5120 x 1440 blir spelen knivskarpa och du får mycket bättre bredare vyer i spel som stöder formatet. En skärmfrekvens på 240 Hz gör också att rörelserna är hur smidiga som helst! Dessutom har den fina HDR-effekter och skarpa färger som får det att vattnas om munnen.

Allt detta kräver förstås en hel del av övrig hårdvara, till exempel grafikkortet. Allra helst bör du ha någon av den senaste generationens toppmodeller för att utnyttja skärmen till max.

Den annars så fantastiska kontrasten blir inte alls lika bra när dimningen i bakbelysningen stängs av, vilket är nödvändigt om man ska ägna sig åt kreativt arbete med bilder och video. Av den anledningen är detta inte skärmen vi rekommenderar för sådant, då finns det både bättre och billigare alternativ.

Karakter
Samsung Odyssey Neo G9 (S49AG950)
High End
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

Ljud & Bild