Med Galaxy Book 4 Edge försöker Samsung ta upp kampen med Apples populära MacBook Air – och tack vare Microsofts nya Arm-drivna PC-plattform Copilot+ och Qualcomms kraftfulla Snapdragon X Elite-processor finns det anledning till hopp. Samsung Galaxy Book 4 Edge utlovar både hög prestanda och lång batteritid, men kan den leva upp till förväntningarna och potentiellt stjäla lojala Apple-kunder som saknar och vill återvända till Windows-plattformen? Vi har testat den nya maskinen i skarpt läge.
Stor OLED-skärm och välbekant design
Samsung Galaxy Book 4 Edge finns i två storlekar, 14 eller 16 tum, som båda är utrustade med en fantastisk 3K touch OLED-skärm (2 880 x 1 800 pixlar) med en uppdateringsfrekvens på 120 Hz. Vår testmodell var 16-tumsversionen och den gigantiska skärmen har bra betraktningsvinklar, klara färger, djupa kontraster och mjuka övergångar tack vare den höga uppdateringsfrekvensen. Detta gör den perfekt för både allmänna arbetsuppgifter och streaming – både inomhus och utomhus tack vare en bra antireflexbehandling. Tyvärr är skärmen inte den ljusstarkaste i sin klass, vilket är särskilt märkbart när man spelar HDR-innehåll, och den tenderar att samla på sig fingeravtryck om den används på avsett sätt.
När det gäller formgivningen är Galaxy Book 4 Edge i linje med tidigare Galaxy Books – bekant och godkänd, men lite tråkig. Maskinen är tillverkad av aluminium, så kvaliteten är verkligen inte undermålig och den är relativt tunn och lätt, vilket gör den idealisk som en bärbar dator för studier eller resor. Den är bara inte lika läcker som Apples eller ens Dells maskiner och har generellt sett ett mer generiskt utseende, vilket är synd i den här prisklassen.
Portmässigt är den också godkänd, även om jag återigen saknade det lilla extra. Det finns en gammaldags USB-port, microSD-kortplats, hörlursutgång, HDMI-port och två USB-C-utgångar. Jag kunde gärna haft en extra USB-C-utgång, eftersom en av dem också används för att ladda maskinen, vilket innebär att det bara finns en kvar när man har anslutit strömmen. Samsung förtjänar dock lite beröm här också! Den medföljande laddaren är inte större än dem vi ser till moderna smartphones. Det är ju toppen!
Bra tangentbord, men den stora pekplattan sviker
Det bakgrundsbelysta tangentbordet förtjänar också lite beröm. Det är stort och de enskilda knapparna har bra slaglängd. Strömknappen har en inbyggd fingeravtrycksläsare och 16-tumsmodellen är också utrustad med ett numeriskt tangentbord på höger sida tack vare det extra utrymmet. Tyvärr innebär de extra knapparna att QWERTY-tangentbordet är något förskjutet till vänster om skärmen, vilket tar lite tid att vänja sig vid.
Under tangentbordet finns en gigantisk pekplatta som förmodligen kommer att få delade meningar. Personligen tycker jag att den är för stor, och jag är irriterad över att Samsung har valt en gammaldags mekanisk version i stället för en haptisk version, som vi bland annat känner igen från Apples MacBooks. I korthet innebär det att pekplattan lutar mot botten och därför kan tryckas ner mest i de nedre hörnen, medan toppen inte kan tryckas ner alls. Med tanke på priset är detta inte tillräckligt bra.
Det där med AI
Samsung Galaxy Book 4 Edge levereras med Windows 11 och är en del av Microsofts PC-plattform Copilot+ som integrerar avancerad AI i dina vardagliga uppgifter. Med Copilot får du intelligenta assistenter i populära program som Word och Excel som kan hjälpa till med allt från att skriva texter till att analysera data, precis som du känner igen från digitala assistenter och ChatGPT. Detta effektiviserar arbetsprocesser och ökar produktiviteten, både inom enskilda program och i hela Microsofts ekosystem.
Även om AI är det stora modeordet just nu och jag personligen inte har anammat det i stor skala ännu, är potentialen enorm. Det som verkligen gör Galaxy Book 4 Edge intressant är dock den täta integrationen med Samsungs ekosystem. Om du har andra Samsung-enheter kan du njuta av sömlös synkronisering och interaktion mellan dina enheter. Du kan spegla din telefon, använda din surfplatta som en andra skärm och enkelt växla mellan enheterna – en klar fördel för Samsung-användare som vill ha en helt integrerad upplevelse.
X Elite-processorn imponerar, men batteriet duger inte
Under motorhuven hittar vi den kraftfulla Qualcomm Snapdragon X Elite-processorn. Vår testmaskin är utrustad med den näst bästa modellen, X1E-80-100, som har 12 kärnor och en Dual Core Boost som når upp till 4,0 GHz. Även om det inte är den snabbaste versionen av X Elite, levererar den prestanda som kan jämföras med Intels Core Ultra eller Apples M3-chip som finns i bland annat den senaste MacBook Air. Vårt benchmark-test bekräftar att maskinen levererar en solid prestanda när det gäller rå processorkraft.
Samsung hävdar att deras version av X Elite-chippet är något snabbare än konkurrerande enheter med samma chip. Men våra Geekbench 6-resultat visar att Galaxy Book 4 Edge är i nivå med liknande maskiner från Dell, Lenovo och Asus – och det är med beröm godkänt. Maskinen hanterar vanliga uppgifter som ordbehandling, webbsurfning, streaming och lätt grafiskt arbete med lätthet. Men om du gillar att spela bör du överväga en annan lösning. Våra 3DMark-tester visar att grafikprestandan inte är imponerande och en dedikerad speldator eller konsol är ett bättre val för spel.
En nackdel som våra tester också avslöjar är kompatibilitetsproblem med vissa program. Flera benchmark-tester stöder inte Arm-chippet och äldre testprogram kördes i emulerat läge och identifierade X Elite som en ”virtuell CPU”. Detta kan resultera i försämrad prestanda i vissa appar, särskilt Adobe-program, som kan starta långsammare eller inte fungera alls. Med tiden kommer fler utvecklare att släppa ARM-kompatibla versioner av sina program, men än så länge är detta en aspekt som bör tas med i beräkningen.
Slutligen måste vi nämna batteritiden, som Samsung hävdar är imponerande 22 timmar. Vårt batteritest, utfört med PCMark 8 Pro, är dock tufft och avslöjar att batteriet håller i knappt fem timmar under de mest krävande förhållandena – med maximal ljusstyrka och hög processorbelastning. Under mer måttliga förhållanden kan man förvänta sig cirka åtta timmars användning, vilket är bra, men långt ifrån de utlovade 22 timmarna. Jämfört med en MacBook Air, som jag använder dagligen, ligger Galaxy Book 4 Edge klart efter när det gäller batteritid.
Slutsats
Samsung Galaxy Book 4 Edge lyckas leverera inom flera nyckelområden, särskilt med sin imponerande OLED-skärm, kraftfulla Qualcomm Snapdragon X Elite-processor och nära integration med Samsungs ekosystem. Detta gör den till ett självklart val för de som redan är Samsung-användare och letar efter en ny bärbar Windows-dator.
Men även om prestandan är solid för vardagliga uppgifter och lätt arbete, finns det svagheter som drar ner helhetsintrycket. Batteritiden lever inte upp till Samsungs egna påståenden, pekplattan känns föråldrad och kompatibilitetsproblem med vissa appar kan vara ett problem för vissa användare.
Sammanfattningsvis är Galaxy Book 4 Edge en stark kandidat för Windows-användare, men den saknar det sista lilla extra för att utmana Apples MacBook Air på flera viktiga områden – särskilt när det gäller batteritid och stil.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser