TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: ROG Swift OLED PG42UQ

Gnistrande spelupplevelser

Den stora Asus-skärmens OLED-panel har perfekt svärta och ger tillsammans med den matta ytan den bästa spelkänslan vi har haft.

Av / 2022-10-30 - 08:00
ROG Swift OLED PG42UQ

Home tycker

  • OLED gör spelupplevelsen ännu mer intensiv, med beckmörk svärta och extrem kontrast. Knivskarp bild, tillräckligt hög bildfrekvens för flytande rörelser och bra färgkalibrering direkt från fabrik. 42 tum är en perfekt storlek!
  • Pixelstrukturen gör att liten text i ordbehandlare och webbläsare hade kunnat vara skarpare, vilket innebär att skärmen är mindre lämpad för kreativa uppgifter. Från en sned vinkel drar färgbalansen mot blått. Krånglig placering av USB-kontakter.

ROG Swift OLED PG42UQ från Asus är en stor och häftig 42-tums OLED-skärm i 16:9-format. Den är enorm jämfört med andra skärmar vi har testat, där 32 tum anses vara stort. Men det finns även en 48-tummare om du planerar att sitta lite längre bort än vid ett vanligt skrivbord. Konsolspelare som sitter i soffan eller en gaming-stol kan nog vilja ha 48-tummaren. Men för normal datoranvändning är 42 tum faktiskt ganska så rejält.

Panelen är av typen WOLED från LG Display, där det W:et står för White. Detta är samma typ av panel vi hittar i de flesta OLED-TV-apparater och ger en fantastisk bildkvalitet med TV-program och film. Vi har haft briljanta spelupplevelser med sådana TV-apparater, så det är på tiden att renodlade gaming-skärmar också får den här tekniken.

WOLED vs. RGB-OLED

Kortfattat används här vita subpixlar, som delas upp i rött, grönt och blått genom ett färgfilter. En fjärde vit subpixel får vara just vit, för att få tillbaka en del av ljuset som förloras i färgfiltret. Fördelen är perfekt svärta, eftersom varje pixel gör sitt eget ljus.

Läs också Kolsvart OLED-skärm för spel Alienware AW3423DW är den första gaming-skärmen med QD-OLED. Vad kan vara bättre än perfekt svärta? En hel del, visar det sig.

WOLED-tekniken är också mycket billigare än RGB-OLED, där varje subpixel också har sin egen färg och alltså inte behöver ha ett färgfilter. Filtret stjäl en del ljusstyrka, och färgåtergivningen är inte riktigt i klass med RGB-OLED. Men jämfört med LCD-paneler ger WOLED en spektakulär bild.

Asus har en RGB-OLED-skärm i sortimentet också, den heter PA32DC och är en 32-tumsskärm i ProArt-serien för video- och bildbehandling och annat kreativt arbete. Det kostar dock 2,5 gånger mer än spelskärmen vi testar här, för att sätta saker i perspektiv.

Annons
Asus ROG Swift OLED PG42UQ GeirNordby
Asus ROG Swift OLED PG42UQ är bland det bästa du kan köpa till dina spel. Foto: Geir Gråbein Nordby

Begränsat bordsstativ

Monterad på medföljande bordsstativ kan skärmen vinklas aningen uppåt eller nedåt, men du kan inte justera höjden och eller vrida den. Och att snurra den till stående läge är bara att glömma. Vill du ha mer flexibilitet måste du köpa ett nytt stativ. Tyvärr är utrymmet mellan fästskruvarna större än vad de flesta monitorstativ klarar av (VESA 300×300), vilket kan vara värt att tänka på om du ska köpa ett nytt stativ.

Asus ROG Swift OLED PG42UQ camera mount
På toppen finns ett fäste för webbkamera. Foto: Geir Gråbein Nordby

Bökig USB-HUB

Skärmen kan fungera som en USB HUB, med fyra USB-kontakter av den snabbaste 3.2-sorten. Jag gillar bildskärmar med extra anslutningar, problemet här är att de sitter illa till. Alla utom en sitter på baksidan. Den sista sitter på undersidan längs fram och eftersom skärmen inte går att höja är även den svår att komma åt.

Menyspaken på undersidan av loggan på fronten är inte heller någon glädjespridare, som tur är ingår det en fjärrkontroll.

Asus ROG Swift OLED PG42UQ connections 2
USB-kontakterna på baksidan är knepiga att komma åt. Foto: Geir Gråbein Nordby

Flimmerfri bild

Skärmfrekvensen kan överklockas till 138 Hz, eller så väljer man helt enkelt 120 Hz direkt från grafikkortet. Det finns snabbare spelmonitorer där ute, men erfarenheten säger oss att detta räcker för en klar bild med flytande rörelser.

Skärmen stöder G-Sync för en flimmerfri bild med variabel frekvens. Den har även HDR, för extra kraft i starkt ljus och en stor färgrymd. OLED har en något begränsad ljusstyrka jämfört med LCD, men runt 450 nits (cd/m2) är fortfarande i nivå med de flesta bildskärmar. Enligt Asus når den upp till 900 nits i små delar av skärmen åt gången när man visar HDR-innehåll.

Asus ROG Swift OLED PG42UQ mount
Bordsstativet är snyggt att titta på, men har begränsade möjligheter att vinkla skärmen. Foto: Geir Gråbein Nordby

Fantastisk spelupplevelse

Även om det finns spelmonitorer med högre bildfrekvens är 120–138 Hz tillräckligt för att ge en flytande känsla när man panorerar runt i förstapersonsspel som Halo Infinite eller kör racerbil i Forza Horizon 5.

Färgerna är exemplariska i sRGB-bildläget, förkalibrerade med stor noggrannhet för att vara en spelskärm (1,43 Delta E i färgrymd och 2,23 på gråskalan). Ur den synvinkeln kan skärmen faktiskt också användas för bildbehandling.

Bilden smäller verkligen till, med perfekt svärta! Färger, kontrast, allt sitter! Och den matta ytan tål damm och fläckar bättre och ger färre reflektioner från rummet än om den vore blank.

ROG Swift OLED PG42UQ bottom
Foto: Asus

PG42UQ är inte vårt förstahandsval för kontorsarbete, eftersom WOLED-pixelstrukturen gör att text inte uppfattas som helt skarp, dessutom är det en nackdel att ljuset dimmas med statiska, ljusa bakgrunder. Lösningen är att växla till annat innehåll och sedan tillbaka igen. Men det är inte optimalt.

Skärmen uppför sig bättre om du väljer ”uniform brightness” i menysystemet, då behåller den samma ljusstyrka när du ändrar storleken på vita fönster. Då sjunker också ljusstyrkan över hela skärmen till runt 100 nits, vilket inte är så kul med spel, men som är mycket bekvämare för ögonen när man läser och skriver och som även kan rekommenderas för maratonspel.

ROG Swift OLED gaming monitor 2
Foto: Asus

Slutsats

Asus ROG Swift OLED PG42UQ är en OLED-skärm med perfekt svärta, briljanta färger och mycket jämna bildrörelser, vilket gör den till en exceptionellt bra gaming-skärm. 42 tum är också en snudd på perfekt skärmstorlek för spel på skrivbordet. Här kan man sitta nära skärmen och fylla ut synfältet, men utan att behöva vända på huvudet för att se vad som händer på skärmen hela tiden.

En del skavanker har den, bland annat är text inte lika skarp som på LCD-skärmar. Och ljuset dimmas när du skriver eller läser texter mot en statisk vit bakgrund, så den är inte helt optimal för textarbete. Men färgerna är tillräckligt exakta för att man ska kunna använda den för bildbehandling.

Men det är med spel som denna monitor verkligen glänser – och det här är helt klart den bästa spelmonitorn vi har testat hittills!

ROG Swift OLED PG42UQ Front
Foto: Asus
Karakter
ROG Swift OLED PG42UQ
High End
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

1 reaktion på ”ROG Swift OLED PG42UQ”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mer behöver inte Wi-Fi 7 kosta

Många bäckar små

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Ljud & Bild