När vi testade reMarkable 2 2020 insåg vi varför företaget är en framgång. 2021 fördubblade de sin omsättning till 2,7 miljarder. Det är bra gjort när den enda produkten är en digital anteckningsbok. En väldigt bra sådan, skyndar vi oss att tillägga, eftersom reMarkable 2 är det mest välgjorda anteckningsboken med en E-ink-skärm.
Den gör det enkelt att organisera anteckningar, göra ändringar, spara och dela, på en svartvit skärm som känns som silkespapper när man skriver på den med reMarkables penna, Marker Plus.
reMarkable-plattan går egentligen inte att jämföra med en iPad, även om den även också går utmärkt att använda som ett anteckningsblock, där man skriver på dokument och delar dem med kollegor.
Men som vi har märkt ger det ingen bra skrivkänsla att skriva på Apples glasskärm med en hård penna. Då använder man hellre Apples tangentbord till iPad, som är ett praktiskt komplement till en Apple Pencil.
De flesta skriver längre texter mycket snabbare på ett fysiskt tangentbord, men något sådant har hittills inte funnits till reMarkables elektroniska anteckningsblock.
Förrän nu.
reMarkable Type Folio
Det nya tangentbordet är skräddarsytt för reMarkable 2 och kan inte användas med den första generationen reMarkable.
Type Folio fungerar även som fodral och kan vikas in under reMarkable 2 när den inte används och vikas över för att skydda E-Ink-skärmen när den transporteras. Type Folio har inget inbyggt batteri som behöver laddas utan drar ström från plattan via små kontakter, som även fungerar som koppling till tangentbordet.
Tangentbordet sitter fast med små magneter, de är tillräckligt starka för att hålla plattan säkert på plats, även när man bär sin reMarkable 2 på högkant och i öppet läge.
Skärmen kan ställas in i två lägen när den sitter fast på Type Folio, när man viker in tangentbordet under kan man lägga skärmen helt platt. Då växlar skärmen automatiskt från liggande till stående format.
Tillsammans väger Typ Folio och en reMarkable 2 under 900 gram och är lika stora som en 11-tums iPad Pro med tangentbord.
Språkval
När man öppnar Type Folio i det vikta liggande läget måste man lyfta upp plattan i högerkant för att komma åt tangentbordet. Som finns i en nordisk version med tangenter som är märkta med svenska, norska, danska och finska tecken. Vilket man föredrar av dem väljer man i menyn på skärmen.
Type Folio finns även med tangenter på engelska, amerikansk engelska, tyska, franska och spanska.
Det har ingen bakgrundsbelysning, inte reMarkable 2 heller, så att sitta på flyget eller tåget på natten och jobba kan vara en utmaning. På bilderna ser man också att det inte finns någon peklatta. Det behövs inte heller, för det finns ingen app-struktur eller programvara, förutom reMarkables eget Linux-baserade operativsystem som heter Codex.
Bra skrivkänsla
Med QWERTY-tangenter i full storlek och 1,3 mm slaglängd är Type Folio faktiskt en fröjd att skriva på. Tangenterna sitter inte närmare varandra än de gör på ett modernt PC-tangentbord och responsen – trots att tangenterna inte är riktiga mekaniska – är så bra att man kan skriva med vetskapen att man inte behöver korrigera texten hela tiden.
Det finns alltid något att sätta fingret på och här är det att de numeriska tangenterna föga förvånande är små. Detsamma gäller piltangenterna, men det är lika vanligt på bärbara datorer. Vissa sekundära tecken kan bara aktiveras med opt- eller alt-tangenterna, och för somliga är nog delete-tangenten på Type Folio i minsta laget.
Ibland kan man märka av en liten fördröjning på skärmen – lite typiskt för E-ink, egentligen – när man skriver snabbt. Tecknen dyker inte alltid upp omedelbart, men fördröjningen är tillräckligt liten för att det aldrig ska bli särskilt störande.
När man gör anteckningar med pennan på skärmen och Type Folio är ansluten får man automatiskt tillgång till ett fält som man kan placera var som helst på skärmen och som man använder när man vill skriva något med tangentbordet i stället för pennan. Man kan också konvertera handstil till text.
Text från Type Folio kan exporteras som PDF eller rå text, men ännu så länge inte till Word eller Pages. Men man kan enkelt dela anteckningar med text med andra och synkronisera anteckningar mellan mobil och bärbar dator – eller lägga dem i reMarkables moln, Connect. Det är en prenumerationstjänst som är gratis i ett år om man köper en reMarkable 2 tillsammans med Type Folio-tangentbordet.
Slutsats
Det är inte säkert att alla som har en reMarkable 2 någonsin har önskat att de hade ett ordentligt tangentbord. Men för de som har det behovet är Type Folio ett utmärkt alternativ. Det är urenkelt att skriva effektivt på och fungerar samtidigt som ett fodral för plattan, som det hämtar pyttelite ström från när det används. Om reMarkable dessutom lyckas ge oss funktionen att Type Folio vaknar ur sin dvala när man öppnar det – eller åtminstone när man trycker på en tangent – då har vi inte så mycket att klaga på. Priset kan verka styvt, men det är bara tills man upptäcker vad Apple vill ha för ett tangentbord till iPad.