TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Poly Studio P5

Uppgradering för videomöten

Polys lilla käcka P5-webbkamera är ett mycket bättre alternativ än den inbyggda i den bärbara datorn.

Av / 2021-11-11 - 08:00
Poly Studio P5

Home tycker

  • Enkel och relativt snygg webbkamera för (hemma)kontoret. Full HD-upplösning. Rimligt pris.
  • Lite grynig bildkvalitet om ljuset inte är optimalt. Ganska basal app.

Kontoret har öppnat igen, men jobb hemifrån har kommit för att stanna. Så du behöver en bra kamera för att se dina kollegor i ögonen, eftersom dagarna är få när du kan räkna med att alla finns på samma adress.

Amerikanska Poly har specialiserat sig på utrustning till det digitala kontoret. Vi har tidigare testat Poly Studio P15, som var en kombination av webbkamera och högtalare. Poly Studio P5 är en lite mer traditionell webbkamera av den typ som knäpps fast överst på datorskärmen. Det går dock att montera den på ett litet stativ också.

Poly Studio P5 Hero high res rgb scaled 1
Precis som andra webbkameror kläms Poly Studio P5 fast på ovansidan av skärmen. (Foto: Poly)

Grönt utseende

Poly Studio P5 är en liten käck historia med aerodynamisk design. Materialet är plast i en gråvit melerad färg som vanligtvis signalerar plast återvunnen från världshaven. Att så är fallet nämns dock ingenstans på hemsidan eller i produktbladet.

Anslutningen görs med en fastmonterad USB-A-kabel. I en tid där USB-A-porten har blivit en utrotningshotad art hade det varit ett plus med en utbytbar kabel så att man kunde välja USB-C till nyare datorer som ofta bara har en enda gammaldags USB-port.

Poly underlättar dock lite för trängseln av portar genom att bygga en USB-A-port på baksidan av själva kameran. Att koppla in en USB-kabel bakom kameran vore en klumpig lösning, men en USB-dongel till en trådlös mus får plats fint i kamerans USB-port.

Annons

Poly Studio P5 täcker en diagonal bildvinkel på 78 grader. Det motsvarar ungefär 28 mm vidvinkeloptik i den analoga 35 mm-filmvärlden. Och är en utmärkt bildvinkel för hemmakontoret.

Poly Lens Studio P5 Lifestyle 2
En dag på kontoret är inte längre en dag … på kontoret. Så det krävs bra utrustning för att inte känna sig utanför. (Foto: Poly)

Inbyggt privatliv

För att garantera att hackare inte kan tjuvkika genom webbkameran (och inte minst för att skingra oron för att det skulle kunna hända) är Poly Studio P5 utrustad med en fysisk lucka. Och till skillnad från de vanliga påklistrade plastlocken är förslutningen inbyggd i själva kameran. När man vrider för en ring framför objektivet blockerar en irisbländare linsen samtidigt som förbindelsen avbryts. Det är en ganska elegant lösning.

Poly Studio P5 Front Shutter Closed high res rgb
Blockeringen mot oönskade blickar på nätet sitter inbyggd i kameran. (Foto: Poly)

Det nämns inget bländartal för P5, men jämfört med Razer Kiyo Pro och Logitech Brio 4K – som i rättvisans namn båda är något dyrare – känns bilden lite grynig och har en del bildbrus. Och det är i vanlig vardagsrumsbelysning en inte allt för grådaskig dag.

Gammaldags app

Polys kamera-app heter PolyLens. Till skillnad från flera andra webbkameror får man inte automatiskt förslaget att ladda ner appen när kameran installeras, men den går att ladda ner från Polys hemsida. Appen ger inställning av ljusstyrka, färgbalans, gammakorrektion med mera. Gränssnittet är dock gammaldags och krångligt, och appen tillför inte några nya funktioner till kameran som är användbara till vardags. Och avancerade video- och inspelningsfunktioner letar man förgäves efter.

I rättvisans namn ska det nämnas att fintrimning av kamerainställningarna bara är något som intresserar ett fåtal av alla som bara använder kameran för att prata med kollegor via Zoom och Teams. Därför kan man utan tvekan låta bli att ladda ner appen. Om inte IT-chefen på jobbet kräver det. Eftersom Poly är specialister på affärslösningar kan Poly Lens fjärradministreras av IT-avdelningen.

Poly Studio P5 Laptop high res rgb
Poly-kameran är en förbättring mot de flesta inbyggda webbkameror. (Foto: Poly)

Slutsats

Poly Studio P5 är en förhållandevis bra webbkamera till ett förhållandevis rimligt pris. Den är betydligt bättre än de billigaste lösa kamerorna – och överlägsen de ynkliga, risgrynsstora bitarna glas och kisel som sitter i de flesta bärbara datorer. Med P5 kan du vara med i onlinemöten på ungefär lika villkor som personerna på högkvarteret. Jämfört med andra kameror faller dock Poly Studio P5 igenom på utbudet av funktioner, och bildkvaliteten kunde också vara bättre under normala ljusförhållanden. Appen erbjuder inte heller särskilt mycket hjälp. Om du vill mer än bara se bra ut på onlinemöten så får du leta efter lite mer avancerade kameror som Logitech Streamcam och Razer Kiyo Pro. De är dock dyrare – och till vardags på hemmakontoret är den här kameran en fin lösning.

Karakter
Poly Studio P5
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

Ljud & Bild