TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Netgear Nighthawk MK63

Wi-Fi 6 vi har råd med

Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?

Av / 2020-10-12 - 05:00
Netgear Nighthawk MK63

Home tycker

  • Mycket stabilt (för det mesta), respektabel hastighet. Hyggligt pris.
  • Alla prylar trivs inte lika bra i nätverket, vi hade särskilt problem med Google-enheter – detta kan dock lösas med en framtida uppdatering. Maximal hastighet är inte märkbart bättre än med Wi-Fi 5.

Om du vill ha enklast möjliga hemnätverk med bra täckning överallt så är chansen stor att du ska ha ett mesh-nätverk. Och ska det dessutom vara så stabilt och snabbt som möjligt så är Wi-Fi 6 det allra senaste. Nu ska vi äntligen kunna få gigabit-hastigheter under reella förhållanden! Förutom att vara ännu snabbare än tidigare ska det också vara bakåtkompatibelt med äldre nätverksprodukter.

Läs också Ta ett litet snack med mesh-routern Google Nest Wifi ger dig både mesh-router och smarthögtalare i ett.

Wi-Fi 6, även känt som ”AX” har varit dyrt ända fram tills nyligen, men nu har Netgear kommit med ett av marknadens mest prisvärda Wi-Fi 6-mesh-nätverk. Nämligen Nighthawk MK63 och MK62, där den sista siffran anger hur många extra noder eller satelliter som ingår i paketet, förutom routern. Noderna är trådlösa förlängare av huvudroutern och placeras där du behöver bra täckning i hemmet. Det förbättrar wi-fi-upplevelsen avsevärt i hem där du normalt har flera platser med dålig täckning. Om du behöver öka täckningen till ännu fler avkrokar så köper du bara fler lösa noder.

Netgear Nighthawk MK63 group
Netgear Nighthawk MK63 består av routern MR60 och två MS60-noder som passar medelstora och stora hem. Foto: Netgear

Nighthawk MK63 är billig Wi-Fi 6 Mesh

När Netgear visade mig Nighthawk-produkterna på CES-mässan i Las Vegas i januari så kittlade det lite extra i magen när jag tänkte att nu skulle det bannemej bli fart på nätverket!

Om man däremot tittar närmare på produktbeskrivningen på Netgears webbsida så är Nighthawk MK63- och MK62-nätverken avsedda att ge internethastigheter på ”över 100 Mbit/s”. Det är en bra bit mindre än jag förväntade mig och en tiondel av gigabiten jag hade hoppats på.

Den kombinerade hastigheten i hela nätverket är visserligen mycket högre, men egentligen inte mer än vad ett Wi-Fi 5-nätverk av bra sort kan åstadkomma.

Annons
Nighthawk MR60 rear
Nighthawk MR60-routern har en internetingång plus en extra ethernet-kontakt för att ansluta andra trådbundna enheter. Foto: Netgear

Uppkoppling

Jag har fått in det största paketet, MK63, för att testa i en villa med tre våningar. Till vardags har jag huvudroutern på översta våningen och en nod på var och en av våningarna under. När det gäller stabilitet är det en fördel att routern bara behöver prata med en nod åt gången, som sedan förmedlar informationen vidare till nästa. Om routern stod på mellanvåningen, med en nod ovanför och en under, hade routern behövt kommunicera fram och tillbaka med båda noderna samtidigt. Detta kan potentiellt skapa ett långsammare och mindre stabilt nätverk.

Att koppla upp Nighthawk MK63 är enkelt. Ladda bara ner Nighthawk-appen till mobilen, koppla in huvudroutern till fibermottagaren eller befintliga routern (du kan behöva ställa in Nighthawk till AP-läget i inställningarna), starta om hemnätverket och skanna QR-koden på undersidan av Nighthawk-routern. Sedan ställer du de två noderna där du vill ha dem och skannar QR-koderna på dem också. Vips! så har du ett mesh-nätverk. I princip.

Nighthawk MS60 rear
Det speciella med Nighthawk-nätverket är att även noden MS60 har en ethernet-kontakt på baksidan. Detta ger fin flexibilitet för hushåll som har många trådbundna nätverksprodukter. Foto: Netgear

Ethernet-anslutning

Till skillnad från många andra mesh-nätverk har Nighthawk-noderna en ethernet-kontakt. Så att apparater som saknar trådlöst wi-fi också kan anslutas till nätverket. Eller om du har en dator i samma rum som en av noderna så kan den anslutas med kabel för att ge snabbare internethastigheter.

Inställningar

Om du känner för att fintrimma nätverket så gör du det med webbläsaren. Där väljer du om routern ska vara just en router eller en åtkomstpunkt (”AP mode”). Välj detta om nätverket är instabilt när det kopplas till en annan router i huset. Här väljer du också lösenord, om du vill skapa ett gästnätverk, om du vill sända på en annan kanal eller om du vill förstärka eller försvaga signalerna.

Det är till exempel inte alltid en fördel att sända med full signalstyrka om noderna är för nära varandra och orsakar interferens. Men oroa dig inte, oftast fungerar allting fint även om du aldrig rör de här inställningarna.

Netgear Nighthawk MK63 router
Att säga att de är snygga vore väl att ta i, men lådorna är små och diskreta så att man kan ha dem framme utan att lägga märke till dem för mycket. Foto: Geir Nordby, L&B

Instabilt första intryck

Med den ursprungliga firmware-versionen var livet med Nighthawk MK63 allt annat än en dans på rosor. Enheter i huset ville sällan koppla upp sig och var aldrig särskilt stabila. Att få de många Google Home-högtalarna att koppla upp sig, för att inte tala om att fungera normalt ihop med Home-appen i mobilen, var nästan bara att glömma. Samma sak med ett par Chromecast-donglar som sitter på baksidan av dumma gammaldags TV-apparater. Jag var tvungen att starta om hemnätverket nästan dagligen, och jag var väldigt nära att ge två tummar ner för alltihop.

Min laptop kunde inte ens hitta det nya nätverket innan jag installerade en ny drivrutin till nätverkskortet, så även om AX-nätverk ska vara bakåtkompatibla med AC och äldre versioner så kan det alltså hända att man måste uppdatera vissa produkter.

Lösningen

Efter att ha uppdaterat firmware till senaste version blev det mycket bättre ordning på saker och ting. Plötsligt fick jag igång övervakningskameran (Arlo Q), robotdammsugaren (iRobot Roomba 980) har gått som en klocka sedan dess, och jag kan styra garageporten och persiennerna utan problem.

PC och mobil är nu också mycket stabilare på nätet än i början, och min Wi-Fi 6-kompatibla iPhone 11 Pro Max har en fin stabil hastighet (cirka 100–200 Mbit/s) i närheten av någon av noderna, och betydligt mer när den är nära Nighthawk-routern (500 Mbit/s). Jag får ungefär samma hastigheter med min dator som har Wi-Fi 6-kort.

All strömning, oavsett om det är film, musik eller spel – och oavsett upplösning – fungerar prickfritt i det nya nätverket. Inga problem.

Netgear Nighthawk MK63 spread(2)
Routern i mesh-nätverket Nightawk MK63 heter MR60. Foto: Netgear

Fortfarande lite Google-problem

De flesta av mina Google-prylar fick också plötsligt stabil drift. Jag har fortfarande problem med en tidigare generation av Chromecast, som jag inte får kontakt med hur många gånger jag än gör om installationen. Jag har också haft problem med första generationens Google Home Mini. Högtalarproblemen löstes dock genom att ansluta den till en wi-fi-förlängare (TP-Link RE200), som tog stafettpinnen längre från Netgear-nätverket. Efter det har den aldrig bommat.

2,4 och 5 GHz kan inte delas

Jag har ingen aning om varför det är problem med vissa Google-produkter, de stöder både 2,4 och 5 GHz. En teori jag har är att de inte upptäcker det nya nätverkets 5 GHz-band och därför ansluter till 2,4 GHz. Det finns ingen möjlighet att dela upp de två banden, inte ens i routerns avancerade Wi-Fi-inställningar. Jag har inte heller hittat något sätt att tvinga min iPhone till 2,4 GHz, så det troligaste är att de kör vart sitt band, utan möjlighet att kommunicera med varandra.

I stort sett stabilt nätverk

Efter att ha slutat bry mig om Chromecasten som inte fungerar har hemnätverket varit stabilt sedan jag uppdaterade firmware på Netgear Nighthawk MK63. Hastigheten uppfattas däremot inte som bättre än i Google Nest Wifi-nätverket jag hade tidigare.

Men stabiliteten känns bättre nu, med senaste firmware-versionen. Bortsett från de nämnda Google-produkterna, som föga överraskande fungerade mycket mer stabilt i Google-nätverket. Men andra enheter är stabilare nu, jag har inte behövt starta om nätverket på länge. Och det är ganska ovanligt, för nästan oavsett var jag har bott eller vilken typ av nätverk jag har haft så har en omstart av hemnätverket varit något jag har varit tvungen att göra minst en gång i månaden.

Inte lika snabbt som dyrare Wi-Fi 6

Jag kom som sagt upp i hastigheter som motsvarade ett bra AC-nätverk. Fast med bättre stabilitet, vilket ju är viktigt om man har många produkter uppkopplade i hemnätverket. Den senaste tiden har jag även haft det dyrare mesh-nätverket Netgear Orbi RBK752 hemma, som är snabbare än Nighthawk MK63.

I ett mesh-nätverk är det noderna som är den svagaste länken, de ger alltid lägre hastigheter än huvudroutern. Så var det här också. Noderna i Nighthawk MK63 ger ungefär hälften av hastigheten i Orbi-nätverkets noder. Routern har däremot ungefär samma hastighet i båda systemen.

Slutsats

Jag är mycket nöjd med stabiliteten i ett av marknadens billigaste Wi-Fi 6-mesh-nätverk. Hastigheten är också bra i Netgear Nighthawk MK63, men inte mycket bättre än i de bästa Wi-Fi 5-nätverken enligt min erfarenhet. Med andra ord: räkna inte med att nätverkshastighetsmätaren ska snurra iväg ända upp i 1 Gbit/s på det trådlösa nätet. Däremot klarar nätverket bättre att hantera flera inkopplade prylar.

Om du absolut måste ha de grymmaste hastigheterna så är kanske inte mesh rätt väg att gå, det är främst en bekvämlighet för folk som inte vill behöva koppla in sig manuellt från router till router beroende på vilket rum de är i utan bara vill ha ett nätverk som fungerar i hela huset. Och då funkar Nighthawk MK63 fint.

Det är inte alla produkter som gillar det här nätverk lika mycket, vi hade bland annat lite problem med vissa Google-prylar som vi gärna hade sluppit. Vi hoppas att detta bättrar sig efter nästa firmware-uppdatering.

 

Netgear Nighthawk MK63 m wifi fra router i rom ved siden av Netgear Nighthawk Mesh m wifi fra node Netgear Nighthawk Mesh m kabel fra node
<
>
Ansluten till en nod med wi-fi bara en meter från datorn kom vi upp i lägre hastigheter än när vi var anslutna till huvudroutern i rummet intill. (skärmdump från Speedtest)
Karakter
Netgear Nighthawk MK63
Basic
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

Ljud & Bild