TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

För krävande spelare med tight budget

Om e-sport-kontraktet har gått åt skogen men du ändå vill spela på den högsta nivån så har MSi en lösning som är skräddarsydd efter din plånbok.

Av / 2020-08-12 - 08:00
MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

Home tycker

  • Stor och läcker, supertunn PC som är tillräckligt stark för de flesta spel – till ett pris som är svårt att slå.
  • Man kan inte få allt för halva priset. Framför allt är grafikkortet en budgetversion. Men kompromisserna är väl valda.

Taiwanesiska MSi är en av de största tillverkarna av speldatorer, vi har testat flera av dem. De flesta har varit i supersportbilsklassen men den här gången har vi hittat en modell som är överkomlig även för spelare som saknar sponsorkontrakt. Den kostar faktiskt bara hälften så mycket som de flesta speldatorer vi testar.

MSi GF75 Thin är, som namnet antyder, en tunn maskin. Bara 2,2 centimeter tjock och 2,2 kg lätt. Det är bra gjort för att vara en 17-tums speldator.

GF75 005 scaled 1
Lockets gångjärn sitter på undersidan, så datorns bakända lyfts upp. (Foto: MSi)

Stram men böjbar design

Locket och toppen av skalet är av borstad, svart aluminium. Det ser elegant och pålitligt ut. Men allt man inte ser direkt är av plast och det betyder att datorn inte är lika styv och oböjlig som maskiner av ädlare, dyrare material. När man trycker på strömbrytaren, som sitter i mitten, kan man både känna och höra att skalets botten trycks ner och träffar bordsskivan. Lyckligtvis är detta en dator som man i normala fall har på ett bord – och inte i knät.

MSi GF75 Thin är en stor dator rent fysiskt, så det finns plats för ett numeriskt tangentbord av full storlek. Själva tangenterna är av genomsnittlig kvalitet för att vara ett membrantangentbord till en bärbar dator. Dyrare modeller kan skryta med individuell RGB-belysning i varje tangent, men GF75 Thin får nöja sig med röd bakgrundsbelysning under alla tangenter. Men det är fullt tillräckligt för att hitta rätt bland knapparna i mörker.

GF75 001 scaled 1
RGB-belysning i tangentbordet finns bara på dyrare modeller. (Foto: MSi)

Inte för supersnabb grafik

Den 17 tum stora skärmen är huvudattraktionen. Som brukligt för speldatorer är upplösningen förhållandevis låg, nämligen Full-HD (1920 x 1080 pixlar). För alla andra användningsområden än gaming är upplösningen i minsta laget. Men för spel finns det en poäng eftersom det möjliggör snabbare grafik. Skärmens uppdateringsfrekvens är 120 Hz. I högre prisklasser är normen 144 Hz eller ännu högre, men för de flesta spel är 120 Hz alldeles utmärkt.

Annons

Om man vill koppla in en extra bildskärm får det göras via HDMI-porten. Tyvärr finns det ingen DisplayPort – varken separat eller integrerad i USB-C-porten. Det betyder att höga uppdateringsfrekvenser på externa bildskärmar inte är möjliga. HDMI-porten stöder bara upp till 120 Hz-uppdatering med Full-HD samt 30 Hz med 4K-upplösning. På en starkare dator hade detta varit en stor begränsning, men på en ekonomimodell där grafikprocessorn hjälper till att sätta gränsen är det en acceptabel kompromiss.

Vad som är desto viktigare är insidan. Och även om man inte hittar ultravåldsam hårdvara på den här prisnivån så verkar kompromisserna som gjorts vara förnuftiga. Processorn är en tionde generations Intel Core i-7 med sex kärnor och tolv trådar, och det finns 16 GB RAM och 512 GB SSD. Det garanterar en ganska så vettig hastighet. Grafikprocessorn är en Nvidia GeForce GTX 1650Ti, som är ett ganska så nytt chip, speciellt gjort för relativt billiga bärbara speldatorer.

Läs också 10 på huvudet Det behöver inte kosta en förmögenhet att fylla öronen med ljudet av hårda strider och explosioner. Vi har testet tio par gaming-hörlurar med rimliga prislappar.

Benchmarks

Som man kan förvänta sig av en 2020-modell är processorn en 10:e generationens Core i7. Närmare bestämt en 2,6 GHz 10750H. Den är ungefär dubbelt så snabb som den som satt i MSi Prestige 14, som vi testat tidigare i år. Det syns på GeekBench 5-testet, där GF75 Thin får 6 119 poäng multicore och 1 205 singlecore. Det är faktiskt riktigt snabbt.

Kontorsprogramtestet PC Mark 10 får resultatet 4 888. Det är absolut rikligt för även det slöaste kalkylarket – och man får gå upp till något fullständigt rabiat, till exempel MSi GS66 Stealth, för att få något väsentligt snabbare.

Grafikprocessorn i MSi GF 75 är en Nvidia GeForce GTX 1650Ti. Det är nästan samma som i MSi Prestige 14, fast med bokstäverna ”Ti” på slutet. Vilket visar att det är den turbotrimmade versionen. Och även om den inte på något sätt kan konkurrera med Nvidias RTX-modeller så är det faktiskt en acceptabelt snabb processor. Framför allt när MSi har försäkrat sig om att ingen av misstag kopplar in en blixtsnabb extern bildskärm till datorn.

3DMark-testerna från UL slutade på 9 645 poäng i Fire Strike och 4 003 i Time Spy. Det är ungefär dubbelt så snabbt som kontorsdatorn MSi Prestige 14 – men bara hälften så snabbt som spelmaskiner i tungviktsklassen som Acer Predator Helios 700.

Batteritestet från PCMark 8 slutade på 1:51 timmar. Det låter värre än det är. Man ska inte försöka spela med batteridrift, men om man tar med sig GF75 Thin i väskan som studie- eller arbetsdator klarar den förmodligen en hel dag på en enda laddning.

GF75 010 scaled 1
(Foto: MSi)

Slutsats

MSi GF75 är billigare än de flesta speldatorer som vi testar på Ljud & Bild, men den är ändå en fullfjädrad gaming-maskin. Så länge du inte behöver köra de allra senaste spelen i hög upplösning och hög uppdateringsfrekvens på tre skärmar samtidigt. Du får en stor och snygg 17-tumsskärm och en slimmad dator som inte är för klumpig att ha med sig i väskan för civilt bruk. På den här prisnivån är kompromisser oundvikliga, men MSi har gjort förnuftiga val. Grafikprocessorn är medelmåttig, men om du ska ha dubbelt så hög hastighet så tredubblas priset!

Karakter
MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)
Basic
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

Ljud & Bild