Microsoft Surface Pro X är lite av en innovation för Microsoft. Men ändå inte. Programvarujätten från Seattle har sedan 2012 lanserat sina egna datorer under varumärket Surface. Under nästan alla år har det handlat om hybriddatorer i olika varianter, som haft de senaste Intel-processorerna och de senaste Windows-versionerna. Senast testade vi till exempel Surface Laptop 3 och Surface Pro 6, som båda, precis som nästan alla Surface-produkter, var maxade Windows 10-maskiner och på sätt och fungerar som referensmodeller för alla andra tillverkare av Windows-baserade datorer.
Men faktum är att de allra första Surface-modellerna – inklusive Surface RT och Surface 2 – var baserade på ARM-processorer från Nvidia och körde en speciell version av Windows 8 för surfplattor som hette Windows RT. Dessa Surface-surfplattor kunde inte köra vanliga x86-baserade Windows-program utan bara speciella surfplatte-appar som laddades ner från Microsofts egen app-butik.
Både Windows RT och de ARM-baserade Surface-surfplattorna slutade som fiasko för Microsoft, som till slut skrotade alltihop. Därför är det både intressant och överraskande att Seattle-företaget återigen har en ARM-baserad surfplattedator ute i butikerna.
Nytt samarbete med Qualcomm
Helt nya Microsoft Surface Pro X har nämligen en speciell ARM-baserad processor som heter Microsoft SQ1 och som Microsoft har utvecklat tillsammans med Qualcomm. De är annars mest kända för sina Snapdragon-processorer, som sitter i praktiskt taget alla smartmobiler på marknaden.
Men tanken bakom utvecklingen av SQ1-processorn och en ny ARM-baserad surfplattedator har varit att just minskat avståndet till mobiltelefoner och surfplattor, inte minst Apples, som för det mesta har en mycket bättre batteritid än vanliga PC-datorer.
Framför allt har Apples stora iPad Pro med 12,9-tums skärm blivit ett populärt alternativ till vanliga bärbara datorer bland kreativa användare, och det är helt klart iPad Pro som Microsoft siktar in sig på med Surface Pro X. Frågan är bara om Surface Pro X kan övertala oss att välja den i stället för ”äkta vara”.
Ingen iPad-dödare
Det korta svaret på den frågan är Nej. Om vi börjar med att titta på rena prestanda är den senaste 12,9-tums iPad Pro i runda slängar dubbelt så snabb som Surface Pro X! Inte bara när vi tittar på benchmark-resultat (där till exempel iPad Pro får 1 118 poäng singlecore och 4 597 multicore i Geekbench 5, mot 739 singlecore och 2 715 multicore för Surface Pro X), utan också när man använder den till vardags, där iPad Pro faktiskt har så mycket hästkrafter att få någonsin behöver dem alla.
Däremot kan den ARM-baserade Surface Pro X även köra ”riktiga” x86-baserade Windows-program (till skillnad från de ovan nämnda Windows RT-modellerna från 2012 och 2013), medan iPad Pro bara kan köra appar från Apples App Store och inte stöder x86-baserade Mac OS-program
Men problemet för Surface Pro X är att stödet för x86-program inte riktigt finns på plats helt och hållet. Många 64-bitars Windows-program körs nämligen antingen dåligt eller inte alls på Surface Pro X, och det gäller inte bara spel som Fortnite, Starcraft och World of Warcraft, utan viktiga redskap som Bitdefender, Dropbox, Fusion 360, Tableau och flera VPN-tjänster. Förutom Geekbench 4 och Geekbench 5 lyckades vi inte heller få igång våra vanliga benchmark-verktyg som PCMark, 3DMark och Cinebench.
Adobe Creative Cloud påstås vara på gång i en version som är kompatibel med SQ1-processorn, men exakt när det händer vet vi inte, och varken Adobe eller Microsoft har sagt något konkret om någon tidsplan.
Egentligen är det inte diskvalificerande att Surface X Pro inte kan köra alla program. Det kan ju inte iPad Pro heller. Men det är frustrerande och förvirrande att man inte vet i förväg vilka som fungerar och vilka som inte gör på den nya plattformen. Och i dagsläget krävs att man har en djupare förståelse för 32-bitars och 64-bitars x86-kompatibilitet för att ta reda på det, vilket är allt annat än användarvänligt.
Sedan tillkommer att Microsoft Surface Pro X faktiskt är aningen dyrare än en iPad Pro med motsvarande konfiguration när det gäller lagring och minne, och dessutom är Surface Pro X tyngre än Apples största surfplatta. Sammantaget inte särskilt övertygande alls.
Från översta hyllan
Och det är synd, för Microsoft Surface Pro X är en utmärkt produkt på många sätt. Jämfört med den senaste Intel-baserade Surface Pro 7 (som vi inte har testat eftersom den nästan är identisk med Surface Pro 6) är Pro X smalare och lättare plus att skärmytan har växt från 12,3 tum till 13 utan att datorn har blivit större.
Skärmen har 3:2-format, vilket är idealiskt för produktivitet, och själva bilden är skarp och ljusstark med fin kontrast och naturtrogna färger.
Själva designen är klassisk för Microsofts Surface Pro-modeller, med steglöst kickstand på baksidan, medan själva skalet är tillverkat av signaturanodiserad aluminium med kolfiberkomposit. Och så har Microsoft äntligen valt USB-C, så att man kan använda ett mycket större urval av tillbehör till Surface Pro X än vad som varit fallet med tidigare Surface Pro-modeller.
Ska man ha mesta möjliga nytta av Surface Pro X så klarar man sig dock knappast utan att investera i ett så kallad Signature Keyboard med medföljande Slim Pen. Då får man ett komplett Alcantara-överdraget tangentbord samt en platt penna som kan läggas i ett fack på tangentbordet.
Quid pro quo?
Sammantaget är det alltså en riktigt fin maskin som Microsoft har skruvat ihop, och på många sätt är Surface Pro X den läckraste Surface-modellen hittills. Så läcker att många användare kanske inte har någonting emot att kompromissa och acceptera att Pro X har problem med vissa Windows-program, eftersom man får en så slimmad och läcker design och en markant förbättrad batteritid. För just den lägre strömförbrukningen var ju ett av argumenten för att byta till en ARM-baserad processor som SQ1.
Då är det desto mer förargligt att batteritiden i praktiken inte uppfyller löftena. Inte alls. För enligt Microsoft ska Surface Pro X kunna hålla igång i upp till 13 timmar på en enda laddning. I praktiken klarar den inte ens 6 timmar – vilket antagligen är lite bättre än vad de vanliga Surface Pro-modellerna klarar av, men väldigt långt ifrån vad som förväntades.
Slutsats
Kanske har det ”gått Microsoft i det” när Surface-teamet utformade Surface Pro X. För tanken att skapa en Windows-baserad Microsoft-produkt som kan mäta sig med den populära iPad Pro är naturligtvis god och självklar. Men Microsoft misslyckades första gången de försökte, med Windows RT och Surface RT, och nu misslyckas de igen med Surface Pro X.
Köper man Surface Pro X får man en ARM-baserad Windows-hybriddator som inte kan köra alla Windows-program, men som ändå inte är mer användarvänlig än vanliga Windows-datorer och inte har väsentligt längre batteritid. Däremot är den dyrare än den iPad Pro som den vill stjäla användare från.
Allt känns mycket halvhjärtat och inte särskilt genomtänkt. Med andra ord hamnar datorn mellan två stolar och det är svårt att se vem som skulle vara en uppenbar användare. Kanske vet Microsoft det väl själva. Varför har de annars en webbsida med reservationer för allt som inte fungerar?
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser