Microsoft Surface var en av de första hybriddatorerna – alltså en dator som kan användas både som surfplatta och bärbar dator. Och den är fortfarande en av de mest utmärkande i sitt slag.
Microsoft Surface Pro 9 följer receptet från de tidigare generationerna: en lite tjock aluminiumsurfplatta på 13 tum på diagonalen. På baksidan hittar man en utfällbar stödfot som är lika bred som hela maskinen.
Precis som på Surface Laptop 5, som vi testade nyligen, har Microsoft valt ett helt unikt skärmformat. Skärmen på Surface Pro 9 är i 3:2-format och har en upplösning på 2 880 x 1 920 pixlar. Microsoft kallar skärmtekniken för PixelSense. Skillnaden mot en vanlig pekskärm är att den inte bara svarar på beröring med fingrarna, utan även till exempel en pensel. Skärmen har en uppdateringsfrekvens på upp till 120 Hz
Medan de flesta hybriddatorer har ett fast monterat tangentbord som kan roteras 360 grader, är tangentbordet på Microsoft Surface Pro 9 inte bara löstagbart, det är extrautrustning som måste köpas separat. Vi har testat datorn med tangentbord, men det ingår inte i priset ovan. Tangentbordet kostar 2 000 kronor.
Tangentbordet är, som i tidigare versioner, några få millimeter tjockt och lätt fjädrande. Det är faktiskt smart, eftersom flexandet i själva tangentbordet, som är något upphöjt över underlaget, ger en illusion av att tangenterna rör sig när man skriver på dem. Men det känns också ganska gummiaktigt. Tangentbordet har en inbyggd magnetisk hållare för pennan.
Perfekt penna
Pennan förtjänar för övrigt massor av beröm. Jag har inte provat någon digital penna tidigare som känns lika naturlig att använda. De flesta pennor har en liten bråkdel av en sekunds fördröjning som förstör känslan av att faktiskt rita på skärmen. Men Surface-pennan reagerar blixtsnabbt och har precis rätt friktion mot skärmglaset. Jag kommer nog aldrig att skriva för hand på datorn – och det skulle krävas en ny nivå av artificiell intelligens för att gissa vad jag skriver – men som ett kreativt verktyg i bildredigering och teckning är pennan oändligt mycket bättre än en mus.
Bara två portar
Det blir däremot inget beröm för urvalet av portar, som förutom magnetkontakter för laddning och tangentbord är begränsade till bara två USB-C-portar, varav en med Thunderbolt 4. Jag förstår mycket väl att det finns begränsat med utrymme i den nio millimeter tjocka datorn, men nog kunde det ha funnits plats för ett hörlursuttag? Bristen på portar kan lösas med en docka som Corsair TBT200, med det lägger till en hel del på totalpriset.
Microsoft Surface Pro 9 är – till skillnad från iPad Pro – en fullfjädrad dator i ett surfplatteformat. Att det går att få plats med allt inuti skalet är verkligen imponerande. Det är dock inte den kraftfullaste hårdvaran som används. En Intel Core i5-processor, 8 GB RAM och 256 GB SSD. I rättvisans namn måste det sägas att den testade modellen är den billigaste i serien och att man faktiskt kan få mer minne, lagring och en större processor. I samtliga fall är grafikkortet Intel Iris Xe Graphics, som är inbyggt i processorn och delar minne med Windows.
Benchmarks
Processorn är en Intel Core i5-1235U med en arbetshastighet på 2,5 GHz. Den har 10 kärnor och 12 trådar och jag måste erkänna att den gjorde skam på mina fördomar om i5-processorer. Faktum är att Surface Pro 9 i de flesta avseenden är minst lika snabb som den större och mycket dyrare Surface Laptop 5 – som har en i7-processor!
GeekBench-processortestet slutar med ett resultat på 8 424 i multicore respektive 1 551 i singlecore. I Cinebench R23-testet uppnås 1 597 poäng i singlecore och 6 855 i multicore. Och kontorsprogramsimuleringen PCMark 10 ger resultatet 4 980. Dessa är helt acceptabla poäng – och fullt tillräckligt för dagliga kontorsuppgifter.
Att det går mindre imponerande i grafiska tester förvånar nog ingen. Intel Iris Xe räcker för att accelerera elementen i Windows-användargränssnittet. Men inte mer än så. Men återigen måste vi säga att resultaten inte är värre än för den nästan dubbelt så dyra Surface Laptop. Eller, för den delen, majoriteten av ultrabooks med Intel Iris Xe-grafik. Så i själva verket får man prestanda som matchar de bästa superbärbara datorerna. Fast i en ännu lättare och billigare maskin.
Batteritiden är helt avgörande för en ultrabärbar, som ju är tänkt att vara ett verktyg i en mobil arbetsdag. Microsofts Surface Pro 9 klarar sig lite bättre än de flesta ultrabooks. Vårt intensiva batteritest pågick i nästan fyra timmar innan maskinen stängdes av. Det motsvarar en hel arbetsdag under normala förhållanden. Skulle olyckan vara framme kan surfplattan laddas via USB-C. Så man behöver inte ha med sig specialladdaren på resan.
Konkurrenter
Apple är så stora på den kvarvarande marknaden för surfplattor att ”iPad” för många har blivit synonymt med ”surfplatta” – oavsett vem som har tillverkat den. Apples direkta konkurrent till Surface Pro 9 är iPad Pro 12, som i versioner med motsvarande lagringsutrymme och skärm är cirka 10 procent dyrare än Surface Pro 9, men också något snabbare. Samsung Galaxy Tab S8 Ultra är ett annat starkt alternativ. Båda konkurrenterna har dock begränsningen att de ”bara” är surfplattor med ett mobilt operativsystem, medan Surface Pro 9 är en fullfjädrad PC. Ett mer direkt alternativ är Asus ROG Flow Z13, som är mycket snabbare, men också dyrare – och har en pinsamt kort batteritid.
Slutsats: Surface Pro 9
Microsoft Surface Pro 9 är en bärbar dator som försöker bete sig som en surfplatta – och kommer undan med det ganska bra. Den kan köra alla PC-program du är van vid i sina fullständiga versioner, och den är faktiskt förvånansvärt snabb. Tack vare surfplatteformatet är den lättare och mer kompakt än någon laptop du kan föreställa dig. Tangentbordet är tillräckligt bra för e-post och korta dokument, men är i slutändan datorns svagaste punkt. Om du har en grafisk ådra är pennan alldeles utmärkt.