TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: MacBook Pro 13 M1 2020

Bästa vi har testat

Apples egen processor har gjort MacBook Pro till den grymmaste bärbara 13-tummaren vi har testat.

Av / 2020-11-28 - 08:00
MacBook Pro 13 M1 2020

Home tycker

  • Blixtrande snabb. Höga grafikprestanda och mycket bra batteritid. Fantastiskt skarp och färgrik skärm.
  • Går inte att uppgradera. Mer SSD-lagring är dyrt. Bara 720p Facetime-kamera.

Timingen kan inte bli bättre. Om man funderar på att köpa en ny bärbar Mac så är det nu man ska slå till. Apples nya M1-processor har gjort MacBook Pro och MacBook Air med 13-tums skärmar till ett par kraftpaket vi knappt har sett maken till.

De nya 13-tums MacBookarna har fått den största uppdateringen på många år i någon Mac, och visar vägen mot framtiden för Apples datorer.

Apple har nämligen påbörjat utfasningen av Intel-processorer, till förmån för deras egna Apple Silicon-processorer. Och detta är en av tre nya Mac-modeller (Mac Mini är den tredje) som har den nya M1-processorn. Som bygger på samma 5 nanometer-arkitektur som vi har sett i de senaste generationerna av Apples surfplattor.

Detta betyder inte att de nya Macarna beter sig som en iPad med tangentbord, även om en del saker är lika. Framför allt avsaknaden av uppstarttid och tiden det tar att starta program och öppna appar. För tack vare M1 kan Mac-datorer köra iOS-appar.

Apple new macbookpro wallpaper screen 11102020
På insidan av nya MacBook Pro 13 döljer sig en av de grymmaste processorerna vi har testat.

Det finns fler fördelar med den nya M1-processorn. Den är både mycket snabbare och effektivare än Intels processorer. Detta innebär både rekordprestanda och mycket längre batteritid.

Annons

Batteriet i M1-versionen av MacBook Pro 13 räcker i mellan 17 och 20 timmar, jämfört med 10 timmar i 13-tummaren vi testade i somras. Den nya datorn är dessutom mycket snabbare både i benchmark-tester och med program som Adobe Photoshop och Final Cut Pro.

Snabbaste 13-tummaren

Den förra generationen av MacBook Pro 13 finns fortfarande i Apples sortiment. Fast jag kan inte riktigt förstå varför man skulle köpa en sådan, när den M1-baserade 13-tummaren ger så mycket högre prestanda för pengarna.

Enda anledningen till att välja en Intel-baserad MacBook Pro 13 måste vara om man inte klarar sig med mindre än 4 TB SSD-lagring och 32 GB minne – och att man faktiskt behöver fyra Thunderbolt-kontakter.

M1 MBP Thunderbolt USB scaled
De två USB-C/Thunderbolt 3-portarna stöder externa bildskärmar med upp till 6K-upplösning.

I den nya M1 Mac kan man välja upp till 2 TB SSD och den finns bara med två Thunderbolt-portar.

I övrigt är de gamla och de nya 13-tummarna identiska. De har samma LED-baserade IPS-skärm som stöder P3-färgrymd och är en av de som har mest exakt färgåtergivning i alla bärbara datorer.

Tangentbordet, eller Magic Keyboard som det heter, är samma bakgrundsbelysta med touch bar ovanför som Pro 2020-modellerna från Apple, och trackpaden – eller styrplattan – är också likadan.

Apple new macbookpro photoshop screen 11102020
Touch Bar med Touch ID är ett av kännetecknen för MacBook Pro.

M1-processor

Om man tittar på Apples webbplats så finns det bara lite teknisk information där. Nördarna hittar inte mycket att läsa om, men för kreativa användare är prestanda i praktiken viktigare än GHz och teraflops. Men lite data om M1 har vi.

Den första M1-processorn, den som används här, är en åttakärnig 3,2 GHz-processor baserad på en 5 nm-arkitektur, med 16 miljarder transistorer fördelade på fyra ”high-performance”-kärnor och fyra ”high-efficiency”-kärnor.

Apple m1 chip 8 core cpu chart 11102020
Apples M1-processor.

De första fyra drar de tyngsta lassen i program som Photoshop och Final Cut Pro, medan de andra fyra tar hand om de lättare uppgifterna. De dirigeras av en styrenhet som fördelar belastningen till de åtta kärnorna i realtid och när det behövs kan den använda samtliga åtta till särskilt krävande flertrådsuppgifter.

M1-processorn innehåller också en åttakärnig grafikprocessor. Apple hävdar att den kan köra upp till 2,6 teraflops i 32 bit (FPU) – eller uttryckt på ett mindre nördigt sätt: MacBook kan fläta ihop 4K-video i realtid utan att hicka.

Apple new macbookpro davinci resolve screen 11102020
DaVinci Resolve på MacBook Pro med M1-processor.

Apple är också ganska stolt över sin 16-kärniga Neural Engine. Som något förenklat är en avancerad maskininlärning där processorn lär sig att känna igen och analysera bilder, video, ansikten och uppgifter, och använder bildskalning i exempelvis Pixelmator Pro. Där kan man skala upp en bild med flera hundra gångers förstoring och fortfarande se detaljer på skärmen.

Extern bildskärm och anslutningar

Macen kan också kopplas till två externa bildskärmar, en med upp till 6K-upplösning och 60 Hz och en med 4K/60, samtidigt som man kan använda Mac-skärmen i full upplösning. Det går också att använda en nyare iPad ansluten trådlöst som en extern bildskärm genom att aktivera SideCar i systeminställningarna.

Det finns bara två USB-C/Thunderbolt 3-kontakter. Fast jag tvivlar på att många behöver fler. USB- och Thunderbolt 3-portarna ger hastigheter på upp till 40 Gbit/s och används vanligtvis för laddning, externa enheter eller en extern 6K-skärm.

M1 MBP minijack scaled
3,5 mm minijack-ljudutgang.

På andra sidan sitter ett 3,5 mm-uttag för hörlurar eller externa högtalare.

De inbyggda stereohögtalarna är inte dumma alls. De stöder Dolby Atmos-ljud och levererar en fyllig ljudbild för att vara en laptop.

FaceTime-kameran är densamma som tidigare, med 720p-upplösning vilket naturligtvis är för dåligt. Men bildkvaliteten har åtminstone blivit lite bättre, med mindre brus och lite bättre kontrast, men det är också allt.

Utklassning

Facetime-kameran glömmer man snabbt när man kör Macen på testbänken. I en jämförelse med MacBook Pro, med Intels 10:e generation ”Ice Lake”-processor, krossar nya M1 den på allt. Allt.

Dessutom är den billigare än Intel-Macen, med ganska så många tusenlappar.

När vi testade MacBook Pro 13 med en i5-processor på 2,0 GHz i Geekbench körde den snabbt ifrån den snabbaste 13-tummaren från 2018, och nu är det dess tur att bli slagen sönder och samman av M1-modellen i Geekbench 5:

Singlecore                           Multicore
M1 MacBook Pro 13 2020:                      1 733                                   7 582
Intel MacBook Pro 13 2020:                    1 232                                   4 442
Intel MacBook Pro 16 2019:                    1 133                                   7 240

 

Siffrorna visar att den nya M1-processorn krossar Intels 15-processor, särskilt i flerkärnestet, men intressant nog drar den förbi även den dubbelt så dyra 16-tummarens åttakärniga 2,4 GHz i9 Intel-processor. Både när vi testar singel- och multicore.

Det är inte bara i Geekbench som M1-Macen är bäst. I Cinebench krossar den nya versionen 16-tummaren från 2019 och får 7 758 poäng, mot 16-tummarens 3 582.

M1 MBP benchmarks
MacBook Pro 13 med M1-prosessor krossar Intel-Macarna.

Rosetta 2

Men det är inte bara på testbänken som den nya Mac glänser. Den kör krävande uppgifter snabbare och utan att tveka eller tappa andan. Här är det på sin plats att nämna att den nya processorarkitekturen kräver att utvecklarna gör sina egna versioner av programvara som är anpassad till Apples M1-processor för att prestanda ska bli optimala.

Annars kör Macen programvara som är utvecklad för Intel-processorn genom Rosetta 2 i MacOS Big Sur. Rosetta 2 ”översätter” programvaran och är nödvändig för att köra äldre programvara på en Mac med M1-processor. Fast då utnyttjar man alltså inte M1-processorns fulla potential.

Det gör man om man har ett Adobe Creative Cloud-konto. Då kan man ladda ner en betaversion av Adobe Photoshop för M1, visserligen inte en fullversion med alla funktioner, men tillräckligt för att man ska kunna testa grundläggande prestanda i Photoshop.

M1 MBP Photoshop scaled
Betaversion av Adobe Photoshop för M1-processor.

Apples Final Cut Pro för videoredigering är också anpassat för M1, och det blev snabbt uppenbart att MacBooken är märkbart snabbare på filtereffekter, rendering och något så enkelt som att spela upp video i 4K, men även i 8K/24p där videon flöt sömlöst över skärmen.

Och allt detta utan att fläkten ens börja snurra.

Minne?

Det är här, med de mest krävande uppgifterna, som man behöver de extra 8 GB minne som man måste välja innan man beställer sin Mac. Skillnaden mellan en M1-Mac med 8 eller 16 GB minne märks nämligen bäst när man jobbar med mycket tunga filer, till exempel i Photoshop, Final Cut Pro eller Affinity Photo, för det mesta annat klarar M1-processorn själv.

M1 MBP Garageband scaled
Garageband på MacBook Pro 13 M1.

Slutsats

Nya MacBook Pro 13 är den häftigaste 13-tumsdatorn vi har testat. Det krossar inte bara förra modellen utan banar väg för en uppsjö av nya Apple-datorer med en nästan revolutionerande processorarkitektur. Den nya processorn är mycket effektivare, så batteritiden för en MacBook Pro 13 är nästan fördubblad. Den klarar också arbetsuppgifter som man tidigare var tvungen att ha en mycket dyrare Mac för att utföra, och i våra tester är den snabbare än någonting annat i samma klass. Fotografer, designers och kreativa användare får ett kraftfullt verktyg i nya MacBook Pro, som är det bästa köpet av alla bärbara datorer just nu.

Karakter
MacBook Pro 13 M1 2020
Premium
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

2 reaktioner på ”MacBook Pro 13 M1 2020”

  1. Det skulle varit på plats med en jämförelse med nya MacBook Air. När är de extra tusenlapparna för Pro av värde?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

Ljud & Bild