TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Mac Studio (M2 Ultra)

Mac Studio är grymmare än någonsin

Apple Mac Studio (M2 Ultra) är datorn för de mest krävande användarna, som gärna har flera 4K- eller 8K-skärmar.

Av / 2023-06-26 - 08:46
Mac Studio (M2 Ultra)

Home tycker

  • Sätter nytt rekord på testbänken och sopar banan med konkurrenterna. Stöder åtta 4K-skärmar. Eller tre 8K-skärmar. Kan skräddarsys för de mest krävande användarna. Grundversionen har ett hyggligt startpris.
  • Inga uppgraderingsmöjligheter. Dyrt med mer minne och extra lagring.

Grundversionen av Mac Studio heter M2 Max. Den har en 12-kärnig CPU, 30 GPU-kärnor och 400 Gbps minnesbandbredd, med upp till 96 GB minne. Det finns även en M2 Max med 38 GPU-kärnor, för de som behöver en dator som klarar ännu mer krävande uppgifter. Till exempel att köra flera 8K-videoströmmar på flera skärmar samtidigt.

De flesta kommer väldigt långt med en Mac Studio (M2 Max), som ändå är mycket kraftfullare än en Mac Studio med M1. Den kan köra flera strömmar i Final Cut på samma gång som Photoshop kör en batch i bakgrunden.

Men för somliga är bara det allra häftigaste bra nog. Och om man är villig att betala nästan det dubbla kan man få Mac Studio med M2 Ultra-processorn.

Mac Studio M2 Ultra 4
Ser precis ut som sin föregångare, men är märkbart snabbare. Foto: Lasse Svendsen

M2 Ultra-processorn är en sammanslagning av två M2 Max-processorer. Den har 24 CPU-kärnor, upp till 76 GPU-kärnor, en 32-kärnig Neural Engine och samma 800 Gbps minnesbandbredd som vi känner igen från M1 Ultra.

Den Mac Studio vi testar här har också 128 GB integrerat minne och 4 TB SSD-lagring. Testmaskinen kostar mer än tre gånger så mycket som grundversionen.

Annons

Ultra-versionen av M2-processorn finns bara i Apple Mac Studio och den större och mycket dyrare Mac Pro. Som har sju PCI-express-kortplatser för användare som behöver fler expansionsplatser för bland annat fler anslutningar.

Mac Studio M2 Ultra 5
De fyra USB-C-kontakterna är också 40 Gbps Thunderbolt 4-kontakter. Foto: Lasse Svendsen

Anslutningar

En Mac Studio (M2 Ultra) har inga PCI-platser eller expansionsalternativ. Den har samma anslutningar som M1-versionen vi testade förra året. På framsidan hittar man en SDXC-kortläsare med UHS-II-stöd och två Thunderbolt 4-kontakter (USB-C på M2 Max).

På baksidan hittar man fyra stycken 40 Gbps Thunderbolt 4/USB-C-kontakter, två vanliga USB-A-ingångar, ett analogt 3,5 mm-hörlursuttag, HDMI-utgång, och en 10 Gb Ethernet-kontakt.

HDMI-utgången kan användas för att koppla till en TV eller en extern 4K-skärm, men USB-C-utgångarna stöder upp till åtta 4K-skärmar, sex 6K-skärmar eller tre 8K-skärmar.

Mac Studio M2 Ultra 6
Den här kan du inte öppna för att till exempel stoppa i mer minne. Foto: Lasse Svendsen

Mac Studio (M2 Ultra)

Så då bör det vara värt det. Och det räcker för proffs som kör krävande uppgifter på Macen varje dag och kan tänka sig att kunna arbeta mer effektivt. Få undan uppgifter som kan köras i bakgrunden samtidigt som de börjar på en ny.

För sådana krävande professionella användare är tid pengar. Om ett videoprojekt kan bli färdigt en dag före deadline är det pengar som sparas. Därför måste prestanda i program som Final Cut Pro, Adobe Photoshop, After Effects, Logic Pro eller DaVinci Resolve vara märkbart högre än i datorn de hade innan.

Datorn stöder videoformat som ProRes RAW, H.264 och HEVC (H.265) och kan köra upp till 22 strömmar av 8K ProRes 422-video i Final Cut Pro. Det kan man inte göra med en iMac M1 eller en bärbar dator från Dell i business-klassen.

Mac Studio M2 Ultra 2
SD-kortläsaren håller kanske på att bli föråldrad, eftersom flera proffskameror bara har CFexpress. Foto: Lasse Svendsen

Nytt rekord

Datorn sopade mattan med allt motstånd på testbänken och överskuggade den tidigare generationens M1 Ultra. Den krossade också den nya Mac Mini Pro med M2 Pro-processor och satte nya rekord i våra tester. I det vanliga Geekbench-testet som vi kör på alla datorer var M2 Ultra-processorn snabbare än någon annan dator vi har testat. Både i Geekbench 5 och den nya versionen Geekbench 6.

Siffrorna talar till Mac Studios fördel (M2 Ultra), men för att förstå vad detta innebär i praktiken är en förklaring på sin plats. I Geekbench 6 Single-core ser man att M2 Ultra är snabbare, men inte så mycket snabbare när samma test körs på en Mac Mini Pro med M2 Pro-processor.

Mac Studio M2 Ultra 3 scaled
Mac Studio tar lite plats på skrivbordet och ger ifrån sig väldigt lite oväsen. Foto: Lasse Svendsen

Men när M2 Ultra-processorn kör flera uppgifter samtidigt i Geekbench 6 multicore – som de ovan nämnda 8K-strömmarna i Final Cut Pro – är den betydligt snabbare än den enklare M2 Pro-processorn. Det betyder att flera lager och filter kan slås samman 20-25 procent snabbare i Photoshop. Med så mycket minne ombord som vår testmaskin hade (128 GB integrerat), kan man också köra tyngre uppgifter i bakgrunden medan man arbetar i Autodesk Maya med 3D-modellering i förgrunden.

Mac Studio M2 Ultra 8
Ill.: Lasse Svendsen

Slutsats

Apples Mac Studio med M2 Ultra-processorn är overkill för de flesta som inte behöver ha en superkraftig maskin. För exempelvis avancerad 3D-modellering eller 8K-video i flera strömmar. Sådana användare finns, och för dem är en M2 Ultra precis vad de har bett om. De flesta av oss kommer långt med en M2 Pro, som klarar 8K-videoredigering alldeles utmärkt, fast inte med lika många strömmar i ProRes som en M2 Ultra. Apples integrerade SoC (System on Chip) är en enorm fördel för prestanda, men en nackdel för de som behöver fler kortplatser, till exempel för fler SSD-enheter. För dem finns det en M2 Ultra-utgåva av Mac Pro, men då pratar vi om en helt annan prisklass.

Läs också Grymmaste datorn vi har testat Apples Mac Studio är precis vad proffsen behöver, men det är viktigt att välja rätt version.
Karakter
Mac Studio (M2 Ultra)
High End
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Många bäckar små

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Ljud & Bild