Nya Mac Studio är inte bara den dyraste datorn vi har testat, den är också den snabbaste. Men den passar inte alla och finns dessutom i flera olika konfigurationer, så det är viktigt att välja rätt.
Den är till exempel inte rätt maskin för de som behöver en dator för vardagliga saker, som e-post, ordbehandling och enkel bildredigering. De får vad de behöver med en 24-tums iMac eller en MacBook Air, och sparar många tusenlappar.
Mac Studio är, som namnet antyder, ett mycket mer påkostat kraftpaket som fyller glappet mellan Mac Mini och iMac på ena sidan och Mac Pro på den andra.
Mac Studio är till och med vassare än Mac Pro på vissa områden, men kostar långt under hälften.
Med Apples egen M1-processorteknik har Mac Studio även nyare processorer under huven än den Intel Xeon W-baserade Mac Pron. Som är enorm jämfört med Mac Studios blygsamma storlek.
Välj rätt M1-processor
Mac Studio har samma fotavtryck som en Mac Mini och tar lika mycket plats som tre Mini-datorer staplade på varandra. Den använder också Apples M1-processor, fast i en helt annan konfiguration än i en Mac Mini med M1.
Just detta är det på sin plats att gå in närmare på, för att bättre förstå skillnaderna mellan Apples M1-versioner.
Apples M1-chip har 16 miljarder transistorer integrerade och både processor, grafikbearbetning och I/O-styrning, men M1 Max har så många som 57 miljarder transistorer, på ett chip. M1 Ultra har dubbelt så många eftersom den ”fusionerar” två Max-chip – ”UtraFusion” – till ett enda processorchip med dubbelt så många kärnor.
Grundversionen av Studio-modellerna har en 10-kärnig M1 Max-processor, med 24-kärnig grafikbearbetning och en 16-kärnig Neural Engine. Samma processor sitter i Apples senaste bärbara MacBook Pro-datorer, som finns i fem olika processorkonfigurationer i 14-tummaren och tre i 16-tummaren.
Som jämförelse har M1-processorn vi känner igen från 24-tums iMac åtta processorer och åtta grafikkärnor.
M1 Pro eller M1 Max
Den snabbare M1 Pro i MacBook Pro, har 8 eller 10 processorkärnor samt 14, 16, 24 eller 32 grafikkärnor. Den ännu häftigare M1 Max har 10 processorkärnor och antingen 24 eller 32 grafikkärnor, men har dubbelt så stor minnesbandbredd på 400 Gbps.
Det högre antalet grafikkärnor är viktigt när man håller på med krävande videoredigering, för att inte tala om 3D eller rendering, gärna på flera skärmar, och mer minne i kombination med större minnesbandbredd gör det lättare att köra fler program sömlöst på datorn.
Till exempel kan man videoredigera i Final Cut Pro samtidigt som man har en tung bildmapp uppe i Photoshop, och växla mellan uppgifterna – kanske också med After Effects igång samtidigt.
En Mac med M1 Pro fungerar bättre för tyngre uppgifter än en Mac med M1. Till exempel videoredigering, där man enkelt kan köra upp till 20 strömmar 4K-video i 10-bitars ProRes 422. Samtidigt. Jobbar man mycket med 8K-video i ProRes 422 är kanske en Mac med M1 Max ett bättre alternativ.
Mac Studio M1 Ultra
Men Ultra ligger i en annan klass. Apples nya M1 Ultra-processor gör debut i Mac Studio, och det är den vi har testat här:
- 20 CPU-kärnor med 16 prestandakärnor och 4 effektivitetskärnor
- 48-kärnig GPU
- 32-kärnig Neural Engine
- 800 GBps minnesbandbredd
- 128 GB integrerat minne
- 2 TB SSD-lagring
Det är viktigt att veta att ingenting går att uppgradera på Mac Studio. Varken minne eller internminne kan utökas längre fram. Därför måste man från början bestämma sig för hur mycket minne och lagringskapacitet man kommer att behöva.
I instegsmodellen får man en ett 10-kärnigt M1 Max-chip med 24 grafikkärnor, 16-kärnig Neural Engine och 32 GB av vad Apple kallar för delat minne. Det betyder att minnet inte är vanliga DDR4-minneschip utan en integrerad del av arkitekturen.
Medan instegsmodellen kan utrustas med upp till 64 GB delat minne, kan M1 Ultra ha upp till 128 GB, precis som på vår testmaskin.
Extra minne är väldigt dyrt, men en extra hårddisk med 8 TB eller mer kostar en bråkdel av vad Apple vill ha för en 8 TB SSD inbyggd i Mac Studio, så det är smartare att köpa separat.
Om man går all in och konfigurerar en Mac Studio med allt från översta hyllan får man en 20-kärnig CPU, 64-kärnig GPU, 32-kärnig Neural Engine, 128 GB minne och 8 TB SSD lagring. Och då får man en prislapp som är fyra gånger så hög som för instegsmodellen med M1 Max-chip.
Anslutningar fram och bak
Det kostar alltså en hel del att maxa en Mac, men vilken man än väljer så får man samma anslutningar. På framsidan hittar man en SDXC-kortläsare med UHS-II-stöd och två Thunderbolt 4-kontakter (USB-C på M1 Ultra).
Vänder man på den snygga aluminiumlådan hittar man fyra 40 Gbps Thunderbolt 4/USB-C, två konventionella USB-A-ingångar, ett analogt 3,5 mm hörlursuttag, HDMI ut med både 8K och surroundljud samt 10 Gb Ethernet-kontakt. Det finns även en inbyggd högtalare, men den passar mest för systemljud, inte alls för musik.
Datorn har inbyggd strömförsörjning och en speciell strömkabel.
HDMI-utgången kan användas för att koppla in en TV eller en extern 4K-bildskärm, men USB-C-utgångarna ger tillsammans stöd för upp till fyra av Apples 6K Pro Display XDR-skärmar, alltså fem skärmar sammanlagt.
Snabbast på testbänken
Det var länge sedan en iMac Pro med en 3,2 GHz åttakärnig Intel Xeon W (Turbo Boost upp till 4,2 GHz), 32 GB minne och en Radeon Pro Vega 56-grafikprocessor med 8 GB minne, var en snabb dator. Två år senare, 2020, krossades den i vårt test av en vanlig 27-tums iMac med en 3,8 GHz i7-processor från Intel.
Sedan dess har nyare maskiner i stort sett alltid varit snabbare för varje ny generation, men just det här var vi inte förberedda på.
Nya Mac Studio krossar alla tidigare Mac-datorer vi har testat, Dells Alienware X17 R2 är den som har närmast prestanda av datorerna vi har testat.
Grafikkortet i Dell-maskinen, som är Nvidia GeForces RTX 3080 Ti (16 GB GDDR6), är en kraftfull grafikprocessor som på den integrerade HD-skärmen får högre poäng än Mac Studio på en 5K-skärm.
Men siffrorna betyder inte så mycket om man inte uppfattar datorn som betydligt snabbare än den man hade innan.
Jag valde att slå ihop lager och spara en okomprimerad i TIFF-fil Photoshop, renderade 4K- och 8K-video i Final Cut Pro samtidigt som jag hade en filmfil i After Effects i loop, och bläddrade snabbt igenom 1 600 bilder i Lightroom.
Det fanns knappt någon antydan till hackningar alls i Lightroom. Så jag öppnade 15 ljudspår Pro Logic, mixade i Dolby Atmos, och satte igång 15 spår i Garageband, och lät allt köras samtidigt.
Det gick helt sömlöst.
Om man är van vid en tre år gammal iMac kommer Mac Studio att kännas som att gå från en VW Golf GTI till en Porsche Taycan Turbo S. Så mycket snabbare är den faktiskt.
För professionella kan sådana otroliga prestanda innebära att man kommer tidigare från jobbet, och tid är som bekant pengar. Så ur den synvinkeln kan man faktiskt spara pengar på en Mac Studio.
Apple Studio Display
Den nya Mac Studio-datorn levererades med Apples nya 27-tums Studio Display. En separat 5K-skärm för 20 000 kronor med en 218 dpi IPS-panel med upp till 600 nits ljusstyrka, stöd för P3-färgrymd och en miljard färger.
Den liknar skärmen som en 27-tums iMac kom med, bland annat för att den har tre Thunderbolt 3-ingångar på baksidan samt HDMI. Och inbyggda högtalare som sitter dolda på insidan och består av fyra baselement i push-pull och två diskantelement som stödjer Apples Spatial Audio och Dolby Atmos.
Studio-skärmen passar perfekt till Mac Studio men kan givetvis användas med en nyare Mac Mini, Mac Pro eller MacBook.
Skärmen har till och med en inbyggd FaceTime-kamera, i 1080 HD, med Apples Center Stage, där kameran följer den som pratar om andra är med i videosamtalet. Tre mikrofoner på ovansidan ger ljud till samtalspartnern.
Studio Display kan, precis som den betydligt dyrare Pro Display XDR, levereras i en version med nano-textur som dämpar reflexer bättre – mot pristillägg – utan att ytan blir helt matt. Det finns även ett Vesa-väggfäste till skärmen som gör det möjligt att svänga skärmen vertikalt, samt ett bordsstativ med 105 mm höjdjustering.
Slutsats
Apples Mac Studio är det perfekta valet för proffs som till exempel har jobbat med HD- och 4K-video och behöver ta steget upp till 8K-video. Den är betydligt snabbare och smidigare än en Mac med M1-chip, och det är inte säkert att man behöver välja den dyraste versionen av Mac Studio med M1 Ultra-chippet med maximalt antal kärnor. Som alltid beror det på behovet, men hur kraftfull maskin man än behöver så är det viktigt att komma ihåg att välja rätt M1-processor och tillräckligt med minne. Datorn kan inte uppgraderas. Det är också den mest väsentliga nackdelen – för somliga – för det går verkligen inte att klaga på prestanda. I vad som är den mest kapabla datorn vi någonsin har testat.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser