TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Lenovo Yoga Slim 7x Gen. 9 (14Q8X9)

Intelligensen är skillnaden

Som en Snapdragon X Elite-baserad PC är Lenovo Yoga Slim 7x jämbördig med Intel-datorer på den flesta områden. Men AI-prestanda är en faktor högre.

Av / 2024-09-16 - 09:00
Lenovo Yoga Slim 7x Gen. 9 (14Q8X9)
John Hvidlykke

Lenovos Yoga Slim 7-serie är en gammal bekant, men den nya nionde generationen skiljer sig från föregångarna genom att man kan få PC:n med en Qualcomm Snapdragon X Elite-processor i stället för något från Intel. Man kan dock fortfarande välja modeller med Intel-processor, som är något billigare – men utan samma datorkraft för AI-beräkningar som Snapdragon.

Processorn är ny, men designen är välbekant: hela datorn är gjord av marinblå aluminium (Lenovo kallar färgen för ”Cosmic Blue”). Tjockleken på bara 12,9 mm och vikten på 1,28 kg gör att detta är bland de tunnaste 14-tums laptoparna man kan hitta, och intrycket är affärsmässigt på ett lite tufft sätt. Tyvärr är den blå metallytan ganska känslig för fingeravtryck.

Med sitt marinblå metallskal signalerar Lenovo business – på det lite kreativa men ändå välvårdade sättet. (Foto: Lenovo)

Trots att Lenovo Yoga Slim 7x är medlem i Yoga-familjen kan skärmen inte roteras 360 grader så att datorn kan användas som surfplatta. Det är nog något som få kommer att se som en brist. Och trots bristen på flexibilitet i lederna har skärmen fortfarande touch.

Äkta 3K-skärm

Skärmupplösningar anges allt oftare i ett visst antal K, till exempel 3K eller 4K, vilket är lättare att förstå än svårbegripliga bokstavskombinationer som WQHD (2569 x 1440 pixlar). Skärmen på Lenovo Yoga Slim 7x är alltså en 3K-skärm, men upplösningen är högre än på många andra 3K-skärmar eftersom den är 2944 x 1840 pixlar i stället för de 2 880 på bredden som oftast kallas 3K. Det är en lite udda upplösning, men man aldrig få för många pixlar!

3K OLED-skärmen är strålande. Och det finns lite fler punkter än på andra 3K-skärmar. (Foto: Lenovo)

Skärmen är för övrigt en snygg OLED-skärm med de djupa, kontrastrika färgerna som är OLED-teknikens adelsmärke. Den maximala uppdateringshastigheten på 90 Hz är lite långsam med tanke på att många liknande datorer har upp till 120 Hz. Men det räcker ändå gott och väl till de kontorsprogram som kommer att visas på den i de flesta fall.

Läs också Har datorn blivit smartare? Det är en ny processor i stan! Snapdragon X Elite har den AI-kraft som Intel-processorer saknar.

Tangentbordet är varken sämre eller bättre än vad vi är vana vid att se på slimmade bärbara datorer i mellanklassen. Av förklarliga skäl har tangenterna väldigt kort slaglängd, men rörelsen är relativt exakt. Enligt Lenovos tradition har tangenterna en böjd nedre kant. Det har ingen praktisk betydelse, men ser ganska läckert ut.

Få och många portar

Utbudet av portar är både rikt och fattigt på samma gång. De enda portarna i själva datorn är tre USB-C-portar. Å andra sidan är de alla av den helt nya USB 4.0-standarden, som klarar upp till 40 gigabit/s dataöverföring. Man kan naturligtvis även ladda PC:n i alla portar och ansluta externa bildskärmar via dem.

Med en tjocklek på knappt 1,3 cm och en matchvikt på 1,3 kg lever Yoga Slim 7x upp till sitt namn. (Foto: Lenovo)

En medföljande adapter av samma storlek som en ask Läkerol ger tillgång till porttyperna som saknas. Den innehåller HDMI-skärmutgång, en USB-A-port och en 3,5 mm ljudutgång. Helt oväntat finns det även en gammaldags VGA-utgång på adaptern. Jag kommer inte ihåg när jag senast stötte på en VGA-port på en ny dator. Men det kan vara en poäng för professionella användare och föreläsare som behöver kunna ansluta datorn till både nya och gamla projektorer.

Lenovo Yoga Slim 7x finns i flera minnes- och lagringskonfigurationer. Den testade hade 32 gigabyte RAM och 1 terabyte SSD-lagring.

Läs också Modern CPU – gammaldags skärm HP:s första ultrabook med Snapdragon X Elite är bra på de flesta områden, men en besvikelse på ett.

Qualcomm utmanar Intel på AI

Processorn i Lenovo Yoga Slim 7x är en Qualcomm Snapdragon X Elite, som de senaste månaderna har blivit en storsäljare och som – åtminstone just nu – har hotat Intels herradöme för PC-processorer.

Det speciella med Snapdragon Elite X är den inbyggda neuralprocessorn för beräkningar av artificiell intelligens. Processorn har en beräkningskraft på 45 TOPS. Alltså 45 biljoner (AI-)operationer per sekund, vilket är mycket mer än vad Intels Ultra-processorer klarar av.

 

Lenovo Yoga Slim 7x skiljer sig från tidigare generationer i serien genom att vara byggd på Qualcomm Snapdragon X Elite-processorn. (Foto: Lenovo)

Snapdragon X Elite-processorn är byggd med en helt annan arkitektur än Intels och för den delen även AMD:s processorer. Programmen körs i så kallat compatibility mode, där Snapdragon-processorn faktiskt emulerar en Intel x86-baserad processor.

Kompatibel – nästan

Hastighetsmässigt har detta förvånansvärt liten inverkan. De flesta program körs lika snabbt som vi är vana vid på en Core i7-baserad ultrabook i samma klass. Och ännu bättre om programmet finns i en ARM-version. Det gäller till exempel Adobe Photoshop och Microsoft Office, som automatiskt installeras i ARM-version. Så övergången till ny processorteknik är mycket mer smärtfri än befarat.

Men inte varje gång.

Med AI-beräkningar är Snapdragon-processorn flera gånger snabbare än typiska Intel-ultrabooks. Nu saknas bara program som utnyttjar intelligensen. (Foto: Lenovo)

En del program vägrar köra. Det gäller till exempel flera av våra testprogram, men även det professionella ljudredigeringsprogrammet Adobe Audition.

I rättvisans namn ska det sägas att detta inte är ett problem specifikt för Lenovo Yoga Slim 7x, utan något som gäller alla Snapdragon-baserade datorer. Och som förhoppningsvis kommer att lösas med mjukvaruuppdateringar i takt med att det släpps fler datorer på marknaden.

Benchmarks

Lenovo Yoga Slim 7x är den fjärde PC:n med en Snapdragon X Elite-processor vi har testat. Och resultaten är åtminstone konsekventa. Prestandamässigt ligger variationen mellan dem inom ett fåtal procent. Detta gäller både processorhastighet och grafiska prestanda.

Lenovo Yoga Slim 7x klarar matematiska beräkningar minst lika bra som Intel-baserade konkurrenter. Faktum är att den är något snabbare än gaming-laptopen HP Omen Transcend 14, som vi testade nyligen.

Vilket inte betyder att Snapdragon-datorer är lämpliga för spel. När det gäller till 3D-grafik är HP Omen Transcend tre gånger så snabb.

Där det blir intressant är förmågan att utföra AI-beräkningar. Detta avslöjas av Geekbenchs nya AI-test. Eftersom programmet är nytt har vi ingen lång historia av mätningar att jämföra med. Men jämfört med en ganska så typisk ultrabook med 11:e generationens 17-1165-processor (som passande nog låg på skrivbordet) är det en 10-faldig skillnad i prestanda på AI-beräkningar (22 029 för Snapdragon respektive 2 467 för i7), men bara lite mer än dubbelt så stor skillnad på matematiska beräkningar (14 100 med Snapdragon respektive 6 466 med i7).

Batteritiden är genomsnittlig för en 14-tums ultrabook. Fem och en halv timme tog det att tömma batteriet med vår intensiva kontorssimulering. Och med tanke på att Yoga Slim 7x är bland de lättaste och tunnaste så är det faktiskt ganska snyggt. De flesta användare kommer inte att behöva ha med sig laddaren i väskan.

(Foto: Lenovo)

Slutsats

Lenovo Yoga Slim 7x är en utmärkt representant för den nya generationen Qualcomm-baserade datorer som har kommit ut på marknaden i år. På de flesta områden motsvarar den en Intel-baserad ultrabook i samma prisklass, och i de allra flesta fall kommer den att utföra samma kontorsuppgifter som du är van vid. Skillnaden mellan Snapdragon-baserade datorer och Intel-baserade dito är förmågan att knäcka AI-beräkningar. I skrivande stund saknar vi fortfarande den övertygande ”killer-appen” som gör AI-beräkningar på själva datorn till något för alla. Men eftersom priset i praktiken är detsamma som en annars lika kraftfull bärbar dator utan artificiella förmågor är det ett val som inte kostar något.

Karakter
Lenovo Yoga Slim 7x Gen. 9 (14Q8X9)
Premium

Home tycker

Snygg 3K OLED-pekskärm. Processorn är snabb med de flesta program. Och ännu snabbare med programmen som finns i ARM-utgåvor. Supertunn och lätt. Inte alla Windows-program kan köras på ARM-plattformen, även om det bara gäller ett fåtal. Den externa kontakt-adaptern är en lite klumpig lösning.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

MacBook Air har blivit något snabbare men också dyrare

Får det lov att vara en extra skärm?

Köp en – betala för tre

Två-i-ett-PC som har allt

Fanken, vad snabbt det går!

Rulla till toppen