Lenovo är världens största PC-tillverkare, det kinesiska företaget har en uppsjö av olika bärbara modeller. Så många att det är omöjligt för oss att testa dem alla.
Genom åren har vi därför framför allt testat många av de så kallade Yoga-modellerna, eftersom det – som namnet antyder – egentligen är hybriddatorer med flexibel formfaktor och många olika användningsområden.
Kanske är det åldern som talar när Lenovo ska gå vidare med Yoga, för nyligen har tillverkaren lanserat en serie Yoga Slim-datorer, som inte i likhet med tidigare modeller går att använda som exempelvis surfplatta. Snarare handlar det om supertunna ultrabooks, som i övrigt håller sig till en helt traditionell formfaktor. Så även Lenovo Yoga Slim 7i Carbon, som däremot antagligen är den lättaste laptop vi någonsin har testat.
Utseende och konstruktion
Den supertunna bärbara datorn väger bara 970 gram och är dessutom 1,48 cm smal på sitt tjockaste ställe, så den är väldigt lätt att ha med sig i väskan. Skönt med en dator som inte orsakar ryggskott och utgifter för massage och kiropraktorbesök.
Lenovo Yoga Slim 7i Carbon är gjord av hårdplast kombinerat med kolfiber (därav namnet Carbon) och materialvalet gör att maskinen är robust och rejäl.
Det bakgrundsbelysta tangentbordet är i full storlek, med bra plats mellan tangenterna och lagom slaglängd (avståndet mellan tangentens viloläge och dess läge när den trycks ner hela vägen), trots datorns ultratunna form.
Man får däremot stå ut med att utbudet av portar är reducerat till ett minimum. En enda USB-C och en Thunderbolt 4 får plats, och om man ansluter den bärbara datorn till ström så görs det via USB-C-porten, men då är man nere på ett enda användbart anslutningsalternativ. Till och med Apples MacBook Air har fler anslutningar – nämligen en 3,5 mm-kontakt – och även om Lenovo Yoga Slim 7i Carbon visserligen kommer med en adapter som lägger till HDMI, USB-A, VGA och en 3,5 mm-kontakt, så är möjligheterna inte direkt överväldigande. Vad ska man med VGA till nu för tiden? Hade det inte varit smart att ha en kortläsare för SD-kort i stället?
Det kan ju bli för minimalistiskt också …
Skärm och ljud
Å andra sidan är det gott om plats på skärmen, trots att den bara är på 13,3 tum. Den kompakta IPS-skärmen stöder nämligen en upplösning på upp till 2560 x 1600 pixlar, vilket ger den smala bärbara datorn mer reell arbetsyta än många smala ultrabooks med större skärm, till exempel Samsung Galaxy Book2 Pro 360, som har en så stor skärm som 15,6 tum men som ändå bara kan få ihop en upplösning på 1920 x 1080 pixlar.
Även om det inte är en OLED-panel så levererar Lenovo-skärmen en skarp bild och bra färger. Men ljusstyrkan (max 400 nits) kunde ha varit bättre.
Ljudet är en relativt tunn historia i de inbyggda stereohögtalarna, men man får massor av fyllighet och tyngd när man använder ett par ordentliga hörlurar.
Prestanda och funktioner
Under huven sitter den näst senaste 12:e generationens Intel Core i7-processor samt Intel Iris Xe Graphics-arkitektur, vilket innebär att Galaxy Book2 Pro 360 stöder både Thunderbolt 4 och Wi-Fi 6.
Den fina processorn – i kombination med hela 16 gigabyte RAM – levererar tillfredsställande höga prestanda, vilket även våra benchmark-resultat dokumenterar. Och under tiden utvecklar inte datorn så mycket värme att fläktarna går på högvarv. Lenovo Yoga Slim 7i Carbon kan därför lösa de allra flesta vardagsuppgifter utan att tappa andan, men någon speldator är den inte. På det stora hela är grafiska prestanda inget att skriva hem om.
Den usla batteritiden är dock helt katastrofal. Visst, när vi benchmark-testar datorn utsätts den för maximal stress utan batterisparande funktioner ända tills den får slut på ström. Men ett resultat på mindre än två och en halv timme är fortfarande i underkant av vad man bör kunna acceptera för det relativt höga priset.
Slutsats
Lenovo Yoga Slim 7i Carbon är en superlätt ultrabok med massor av muskler. Skärmen har hög upplösning och vi uppskattar tangentbordet som både är bakgrundsbelyst och ger en bra taktil användarupplevelse.
Därför är det desto mer frustrerande att den lilla laptopen snubblar på mållinjen. Ljusstyrkan på skärmen är för svag och datorn har nästan inga inbyggda anslutningsmöjligheter – och värst av allt är batteritiden, som är inget mindre än skandalöst dålig.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser