TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

test: Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Extremt dyr

ThinkPad-toppmodellen lever bara upp till sitt namn när det gäller priset.

Av / 2019-02-01 - 09:15
Lenovo ThinkPad X1 Extreme

Home tycker

  • Stor högupplöst skärm med knivskarp bild och livliga färger. Plus klassiska ThinkPad-egenskaper som robusthet och marknadens bästa laptop-tangentbord.
  • Batteritiden är under all kritik. Och 3D-grafikprestanda lever inte upp till det utlovade. Priset är milt sagt högt.

Med sina 15,6 skärmtum och en vikt på knappa två kilo ser ThinkPad X1 Extreme ut som en förvuxen X1 Carbon och har samma robusta skal av hårdplast och kolfiber samt ett tangentbord i full storlek (vilket inte lika imponerande som i X1 Carbon, eftersom X1 Extreme ju trots allt är mycket större). Däremot har den fått ett coolt namn – Extreme, f*ck yeah! – och extra (gaming-)grafikkort, så i slutändan ska den topptrimmade datorn ha ”något för alla” som Lenovo själva uttrycker sig på sin hemsida.

05 X1 Extreme Hero Front Facing Right touch version 49509
Precis som alla modeller i ThinkPad X1-serien har X1 Extreme massor av portar och anslutningar. På den här sidan sitter det två USB-C med Thunderbolt 3 samt Mini Ethernet och HDMI 2.0. Foto: Lenovo

Där skriver de också att X1 Extreme är både för de som spelar, de som skapar innehåll och de som streamar video. På samma gång ska den, som en klassisk ThinkPad med höga prestanda, vara den ultimata arbetsdatorn för anställda och andra företagsanvändare, oavsett om de befinner sig i arktisk kyla eller en ökenstorm! Och alltihop till ett pris på lite drygt 23 000 kronor för de minsta konfigurationerna i serien.

04 X1 Extreme Hero Front Facing Left touch version 49508
På andra sidan hittar vi bland annat två USB-A 3.1, en SD-kortläsare och en SmartCard-läsare som kan höja säkerheten ytterligare. Foto: Lenovo

Det är onekligen ganska många (dyra!) järn i elden samtidigt, och när man provar X1 Extreme i praktiken blir det snabbt uppenbart att den försöker vara för många olika saker på en gång.

Snygg skärm, men 3D-grafik laggar

Beröm ska ha X1 Extreme ha för sin strålande skärm med HDR och 4K-upplösning. Både fotografier och levande bilder är knivskarpa och färgerna är livliga och varma. Ljudet är också ganska bra. Datorn är utrustad med Dolby Audio Premium och Dolby Atmos för hörlurar, vilket ger ett utmärkt, starkt ljud med massor av tyngd om man har ett par bra hörlurar till hands. Måste man nöja sig med de inbyggda högtalarna är upplevelsen mer medioker.

3D-grafiken är också fin. Så länge man inte spelar spel som kräver en liten extra dos prestanda, för då börjar bilden ”lagga” så fort figuren flyttar på sig. Det här råkade vi till exempel ut för när vi provade spelet DayZ på X1 Extreme, och det var egentligen ingen större överraskning. Datorn är visserligen utrustad med ett dedikerat Nvidia GeForce GTX 1050Ti-grafikkort, men det handlar om den minsta sorten som finns på marknaden, och vårt prestandatest (3DMark Time Spy och 3DMark Fire Strike) visade också att X1 Extreme inte klarar sig i närheten av lika bra som mycket billigare men renodlade gaming-bärbara.

Annons

Ett spel som CS:Go kör däremot helt smidigt – fast å andra sidan är det mycket mindre tungt och går nästan att köra på en brödrost!

Slukar ström

Både när man spelar spel, strömmar video eller arbetar med program som är lite mer krävande än Word eller Excel, blir X1 Extreme snabbt för varm att ha i knät, och fläkten kör för fulla muggar, vilket också är lite påfrestande. Man gör också klokt att alltid vara i närheten av ett vägguttag, för vare sig i ett prestandatest eller när man använder datorn för krävande uppgifter – som spel, grafikredigering eller videoströmning i hög upplösning – håller batteriet mycket längre än två timmar. Det räcker helt enkelt inte

Benchmarks

Som nämnts visar våra prestandatester att X1 Extreme klarar sig en del sämre än klart billigare bärbara gaming-datorer när det gäller 3D-grafik. Det är ingen tvekan om att den är snabbare med andra typer av grafiska uppgifter än de två andra ThinkPad X1-modellerna, X1 Yoga och X1 Carbon, något som bland annat resultatet av Cinebench R15-testet visar ganska tydligt, men det är svårare för oss att dra någon bestämd slutsats när det gäller rena CPU-prestanda. Vi brukar använda Geekbench 4, där X1 Extreme med 4 947 poäng singlecore och 12 379 poäng multicore får aningen sämre resultat än X1 Carbon som fick 5 054 respektive 14 360 poäng i samma test, men X1 Extreme är också lite sämre konfigurerad med en Intel Core i5-processor med fyra kärnor mot en Intel Core i7-processor i X1 Carbon. Hade Lenovo levererat vårt testexemplar med en bättre konfiguration, till exempel en Intel Core i7-8850H-processor, skulle resultatet förmodligen ha blivit ett annat. Och datorn hade kostat drygt 2 000 kronor mer.

Slutsats

ThinkPad X1 Extreme är inte dålig på något sätt. Den är robust, Lenovo har tänkt på säkerheten och utrustat den med fingeravtrycksläsare och infraröd webbkamera som låser upp datorn med ansiktsigenkänning, och dessutom har den det klassiska och användarvänliga ThinkPad-tangentbordet med trackpoint i mitten och tangenter med bra slaglängd och taktil känsla. X1 Extreme är till och med en smula lättare än många andra datorer med samma skärmstorlek, och även om den dåliga batteritiden helt klart är ett problem så går det lyckligtvis att ladda upp den till 80 % på bara en halvtimme med hjälp av adaptern som ingår.

Men om man vill ha en X1 Extreme i en konfiguration som kan leva upp till sitt namn hamnar prislappen på drygt 35 000 kronor, och det tycker vi inte att går att motivera. Datorn lovar lite mer än den håller, och även om den är bättre än medelmåttigt, så kan betyget inte bli högre än en fyra.

Karakter
Lenovo ThinkPad X1 Extreme
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Många bäckar små

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Ljud & Bild