Bärbara ThinkPad-datorer är mycket populära i affärslivet och sedan lanseringen 1992 har fler än 100 miljoner sålts över hela världen! Det kan man kanske undra lite över, för känns inte de kantiga och svarta maskinerna lite tråkiga och gammaldags att titta på?
Kanske det, men synar man Lenovo ThinkPad X1 Carbon i sömmarna så blir man imponerad gång på gång. Det är inte utan anledning som Lenovo trots många förnyelser genom åren hållit fast vid många gamla hederliga ThinkPad-dygder.
Liten, robust och helt tangentbord
Detta gäller först och främst det bakgrundsbelysta tangentbordet, som är i fullstorlek med gott om plats mellan tangenterna och helt perfekt slaglängd (avståndet mellan tangentens viloläge och dess läge när den är helt nedtryckt). Dessutom är området framför tangentbordet – alltså till höger och vänster om styrplattan – så smal att man kan ha underarmarna på skrivbordet och bara händerna måste vila på datorn. Ett stort plus för ergonomin.
Det är helt enkelt ett sant taktilt nöje att skriva och arbeta med tangentbordet på X1 Carbon, och man kan verkligen undra hur det kommer sig att de flesta andra tillverkare har svårt att sätta ordentliga tangentbord i sina bärbara datorer. Med ThinkPad X1 Carbon visar Lenovo hur det ska gå till!
Mest imponerande är att det har blivit plats för ett tangentbord av full storlek OCH en 14-tums skärm. Och detta trots att X1 Carbon bara väger lite drygt 1 100 gram och bara är ett par millimeter bredare än de flesta 13-tums ultrabärbara. Skalet är gjort av hårdplast i kombination med kolfiber (därav namnet Carbon) och materialen betyder att datorn är robust och stabil, men också lätt och smidig att bära med sig.
Strålande skärm och bra ljud
14-tumsskärmen i WQHD-upplösning har bra ljusstyrka (300 nits) och kontrast, men ingen pekfunktion i den konfigurationen vi testade. Det finns en ännu dyrare konfiguration med 4K-skärm, HDR och 500 nits ljusstyrka, men vi tycker att man kommer långt med 2K-skärmen.
Detsamma gäller för urvalet av portar och anslutningsmöjligheter, där X1 Carbon bland annat bjuder på 2 x USB-C (med Thunderbolt 3), 2 x USB-A, HDMI och microSD-kortläsare. Den enda adaptern man behöver är om man absolut vill undvika wifi och koppla upp sig till internet med ethernet-kabel.
Å andra sidan bör man nog lyssna på musik – eller samtalspartners röster under videosamtal med Skype eller liknande – med hörlurar, för ljudet i de inbyggda högtalarna (som sitter längs fram på undersidan av datorn, så att ljudet åtminstone skickas åt användarens håll), är tämligen tunt. Använder man ett par ordentliga hörlurar är ljudet däremot riktigt bra.
Säkerhet har Lenovo också tänkt på. X1 Carbon är utrustad med både en välfungerande fingeravtrycksläsare och en så kallad ThinkShutter, som är en liten flik som kan täcka för webbkameran. Enkelt men smart.
Prestanda
Vårt testexemplar av X1 Carbon hade exakt samma konfiguration som testexemplaret av X1 Yoga. Varken X1 Carbon eller X1 Yoga är gjord för gaming eller liknande, utan är främst ultra-mobila arbetsstationer för alla typer av kontorsarbete. Så med vare sig bildredigering, enkel videoredigering eller andra tyngre kontorsuppgifter får man några problem, oavsett vilken modell man väljer.
Trots detta klarade sig X1 Carbon på de flesta områden mycket bättre än X1 Yoga i diverse benchmark-test. I Geekbench 4, som mäter prestanda i datorns CPU, fick X1 Carbon 5 054 (singlecore) respektive 14 360 (multicore) poäng, mot X1 Yogas 3 633 respektive 12 671, vilket är en markant skillnad i X1 Carbons favör.
I det kanske viktigaste testet, PCMark 10, som mäter hur olika vanliga kontorsprogram och arbetsuppgifter utförs, fick X1 Carbon 3 501 poäng, mot 2 504 poäng för X1 Yoga. Det är anmärkningsvärt, men resultaten motsvarar vår mer subjektiva erfarenhet av de två ThinkPad-modellerna. Det är ingen tvekan om att Lenovo har lyckats bättre med X1 Carbon än med X1 Yoga.
Bara på en enda punkt klarade sig X1 Yoga bättre än X1 Carbon, nämligen i batteritestet. Där klarade X1 Carbon bara 3 timmar och 14 minuter i vårt krävande stresstest, där datorn belastas maximalt utan pauser, och utan att skärmen stängs av eller datorn går i viloläge. Det är fortfarande bra för en kontorsdator, vilket innebär att den i praktiken enkelt kan hålla igång merparten av en arbetsdag på en enda laddning vid normalt bruk – men med ett testresultat på 3 timmar och 46 minuter var X1 Yoga överlägset bättre.
Slutsats
ThinkPad X1 Carbon är en klassisk ThinkPad som lever upp till förväntningarna på i stort sett alla områden. Den är gedigen och osar av kvalitet, men ändå tillräckligt liten och lätt för att tas med överallt.
Lenovo har tänkt på detaljerna – bland annat med ett bra tangentbord i full storlek, en utmärkt och ljusstark skärm, bra prestanda och massor av finesser – och det enda på minuskontot, bortsett från ett lite sämre batteri än man kanske hade velat, är egentligen prislappen som i rättvisans namn är halvbra. Visst, kvalitet kostar och X1 Carbon finns i billigare konfigurationer också, så att man även med en något mindre budget får en utmärkt dator som inte behöver bytas ut på många år.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser