Trots att Lenovo är världens största PC-tillverkare, och tillverkar mer än var femte maskin som säljs på marknaden, är de mest kända för sina ”förnuftiga” datorer.
Men Lenovo tillverkar även datorer som inte är kvadratisk-praktisk-fyrkantiga. Legion-serien är renodlade speldatorer. Och här tittar vi närmare på Lenovo Legion 5i, som – i den testade versionen – är en medelstor och inte alltför kostsam, bärbar gaming-PC.
Många (nästan) identiska datorer
Det gäller att hålla tungan rätt i mun, för Legion 5i finns i ett nästan oändligt antal varianter: skärmstorlekar på 17, 16 och 15,6 tum, olika upplösningar och uppdateringshastigheter, med eller utan touch. Vi skulle kunna fortsätta …
Det gäller även innanmätet, där man kan välja mellan olika processorer och grafikkort samt anpassa mängden RAM och SSD-lagring. Beroende på vad man väljer kan man hamna på priser som trots ett likadant utseende ligger många tusenlappar över eller under den dator vi testar här.
Sådana här skillnader är inte ovanliga och för att kunna göra en så sansad och korrekt bedömning måste vi på Ljud & Bild ofta upprepade gånger be leverantörerna och deras pressbyråer att klargöra exakt vilken SKU (konfiguration) det är som har skickats för test – och vad den reellt kostar i butikerna. Och när det gäller en jätte som Lenovo är valmöjligheterna större än hos mindre tillverkare, som ofta nöjer sig med en handfull olika varianter.
Härlig mellankvalitet
Den Lenovo Legion 5i vi har fått in för test en 15,6-tums laptop i ett ganska tunt titangrått skal. Skärmen har gångjärnen ett par centimeter framför den bakre kanten, vilket dels får datorn att verka mindre och dels ger mer utrymme för kylsystemet, vilket är helt avgörande för en speldator.
Skärmen är snygg utan att vara överväldigande färgrik, å andra sidan är den snabb.
Tangentbordet är av genomsnittlig kvalitet och kan belysas inifrån med ljus av två olika styrkor. Det finns tillräckligt med plats runt tangenterna och alla är av normal storlek. Alltihop är helt okej med tanke på priset. Det finns även en separat numerisk knappsats. Sådana är bra att ha på kontorsdatorer, men tämligen irrelevanta för spel.
Tastaturet er af gennemsnitlig kvalitet. Der er blevet plads til et separat numerisk tastatur – som gamerne nok vil betragte som overflødigt. (Foto: Lenovo)
Trevligt många portar
Eftersom datorn är stor finns det plats för väldigt många portar: tre USB-C, tre USB-A och till och med Ethernet – även om det trådlösa nätverket är snabbare tack vare WiFi 6E. Däremot saknas en separat DisplayPort-utgång till en extremt snabb extern bildskärm. DisplayPort finns dock via USB-C.
Bra processor, skröplig GPU
Processorn i Lenovo Legion 5i är bland de bästa du kan köpa för en rimlig peng. Åtminstone från Intel: en 12:e generationens Core i7-12700H med 14 kärnor och 20 trådar.
Det finns också tillräckligt bra och snabbt DDR5 RAM och en SSD på 1 TB. Man kan spara ett par hundralapper genom att nöja sig med en mindre SSD, men spel kräver plats. Massor av plats.
Däremot vill vi gräla på Lenovo för att de snålat med grafikprocessorn. Nvidia GeForce RTX 3060 är inte dålig, å andra sidan har vi sett maskiner med mycket bättre grafikkort för samma pengar. Inte minst Shark Gaming 7G15 70TI, som dock får nöja sig med lägre skärmupplösning. Lenovo Legion 5i är nämligen utrustad med en skärm i WQHD-upplösning (2560 x 1440 pixlar) och en respektabel uppdateringsfrekvens på 165 Hz.
Prestanda
Även om det för de flesta skulle innebära att man grävde djupt i plånboken så är Lenovo Legion 5i ingen dyr toppmodell utan en vettig mellanklassprodukt. Det syns i våra benchmark-mätningar som i de flesta fall är prydliga utan att vara överväldigande.
Ett undantag finns det dock: processortestet Geekbench 5 ger resultatet 11 680 i multicore och 1 660 i singlecore. Det är riktigt tjusigt och visar att Intel Core i7-12700H ligger milsvida före äldre i7-generationer.
PCMark 10-testet visar samma sak. Ett resultat på 7 175 är snyggt – och du kan med stor fördel ta med dig speldatorn till jobbet, där den kommer att briljera med kalkylblad och grafikredigering.
Den blixtsnabba CPU:n gör också sitt för att lyfta prestanda med 3D-grafik, som faktiskt är bättre än man kan förvänta sig av ett GeForce RTX 3060-kort. Men om det ska spelas spel i hög upplösning bör man leta efter ett mer potent alternativ. Sådana har Lenovo också, men det höjer datorns totalpris avsevärt.
I rena siffror slutar grafiktestet 3DMark Time Spy på 8 476 poäng. Det är en bit under GeForce 3070-datorer som ovan nämnda Shark Gaming och Acer Predator Helios 300. Detta skulle inte göra så mycket om inte de maskinerna kostade ungefär lika mycket som Legion 5i.
Batteritestet är bra för en speldator: tre timmar. Men den snabba hårdvaran kräver ändå så mycket ström att man inte kommer undan att ha den tunga laddaren med sig i väskan.
Slutsats
Lenovo Legion 5i är en gaming-laptop till ett relativt överkomligt pris och med ganska användbara specifikationer. Men den får inte riktigt flaggan i topp. I den här prisklassen måste man nödvändigtvis göra en del kompromisser, men i det här fallet är de inte så lyckade. Processorn är rent ut sagt utmärkt, och den både högupplösta och snabba skärmen skulle kunna utgöra grunden för fantastiska spel. Vilket den också gör. Men trots att jag i tidigare tester gång på gång klagat på en föråldrad Full HD-upplösning i gaming-skärmar så skulle jag hellre offra WQHD-skärmen för att få ett snabbare grafikkort. Detta gör inte Legion 5i till någon dålig dator, men för pengarna kan man hitta mer lyckade konfigurationer. Det kan man faktiskt göra hos Lenovo också, som regelbundet erbjuder de tusenlappar i rabatt som skulle göra Legion 5 till ett bra köp.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser