TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Huawei MateBook X (EUL-W19D)

Tjusig – men med kompromisser

Huaweis MacBook Air-konkurrent har superb design. Men prestanda matchar inte riktigt priset.

Av / 2020-10-31 - 12:00
Huawei MateBook X (EUL-W19D)

Home tycker

  • Designen är superskarp och pekskärmen likaså. Fullständigt ljudlös. Väger bara 1 kilo.
  • Långsam processor och grafik. Priset är relativt högt, även för en snygg ultrabook.

Huawei är en förhållandevis ny men intressant aktör på PC-marknaden. Den ursprungliga MateBook X imponerade på vår testare 2018 och ända sedan dess har vi väntat på en uppföljare till den superlätta och väskvänliga ultrabook-datorn. Och nu är den äntligen här.

Namnet är fortfarande MateBook X, men innanmätet är uppdaterat. Processorn är snabbare (tre processorgenerationer har passerat sedan sist) och det finns dubbelt så mycket RAM, SSD och nästan även skärmupplösning. Skärmen har dessutom fått touch-funktion.

Huawei MateBoox X 4
Huawei MateBook X finns i silver och metallic-grön. (Foto: Huawei)

MateBook Air?

Vad som är oförändrat är den supertunna designen. Ett kilformat skal som frästs ur en legering av magnesium och aluminium och som, bortsett från Huawei-logotypen, i stort sett är omöjligt att skilja från en MacBook Air.

Skärmen är vansinnigt skarp och ljusstark. Den har samma udda 3:2-format som sin föregångare. Huawei var först med 3:2-skärmar, men formatet har börjat dyka upp även på andra, liknande maskiner. Oftast bara på 360-gradersdatorer som har pekskärm, men det är riktigt vettigt att ha det även på en vanlig dator som ska användas på ställen där det inte finns plats för en mus.

Tangentbordet är väl disponerat och det finns precis lagom med luft mellan tangenterna. Även om tangenternas slaglängd är ultrakort så reagerar de helt perfekt. Det här är ett av de bästa ultrabook-tangentborden jag har fingrat på.

Annons
Huawei MateBoox X 2
Tangentbordet är väl disponerat och det finns precis lagom med luft mellan tangenterna. (Foto: Huawei)

Pekplattan klickar på dig

Pekplattan är stor och stöder gester med flera fingrar. Man är inte begränsad till att klicka och högerklicka i ett visst område utan kan göra det på hela ytan. Känslan av att ha klickat får man av inbyggda vibratorer. Så i verkligheten är det alltså inte du som klickar på pekplattan – utan plattan som klickar på dina fingrar!

Huawei har hittat en unik plats för webbkameran. Den gömmer sig under en falsk tangent på tangentbordet, mellan F6 och F7, och ploppar upp när man trycker på den. Pluspoäng till Huawei för uppfinningsrikedom och integritetstänk – och minuspoäng för att ingen ser bra ut i grodperspektiv. En annan säkerhetsanordning är fingeravtrycksläsaren, som på ett genialt sätt sitter i av/på-knappen.

Det finns bara de in- och utgångar som absolut behövs på MateBook X: två USB-C-portar, som båda kan användas för laddning, och en 3,5 mm-ljudkontakt. En medföljande adapter ger tillgång till USB 3.0, HDMI, en extra USB-C-port – och en VGA-skärmutgång. En sådan har jag inte sett på länge, men Huawei har kanske tagit med den med tanke på kringresande föredragshållare till församlingshusen ute i provinserna?

Bra surroundljud

Huawei utlovar surroundljud från de inbyggda högtalarna. Det är de inte de första som lovar, men Huawei uppfyller faktiskt löftet. När man sitter framför skärmen får man en klar känsla av ljud från sidorna och till och med bakifrån när man tittar på film. Bas finns det av uppenbara skäl ingen, men ljudet är ganska så klart och rent.

Huawei MateBook X är ett sant nöje att använda i tysta rum: den är nämligen helt ljudlös eftersom det inte finns någon inbyggd fläkt. På kontoret eller på möten drunknar tystnaden ändå i ljud från omgivningen, men när man sitter med en dator i soffan sent på kvällen upptäcker man hur irriterande fläktljud är. Tystnaden har Huawei bara lyckats åstadkomma genom att processorn och grafikkortet är relativt långsamma versioner som orkar köra länge på en laddning.

Huawei MateBoox X 3
Skärmen är skarp och har touch. Det är tjusigt. (Foto: Huawei)

Benchmarks

Processorn i MateBook X är en Intel Core i5-10210U på 1,6 GHz. Den är givetvis vald mer på grund av dess strömförbrukning än dess hastighet. Och det är lite förvånande att hitta en 10:e generationens Intel-processor i en helt nylanserad dator, eftersom 11:e generationen har kommit.

Ett Geekbench-resultat på 3 104 poäng multicore och 1 024 poäng singlecore är tillräcklig för vardaglig användning, men i minsta laget för en så förhållandevis dyr dator. Även när man tar med det ultrakompakta formatet i beräkningen. PCMark-kontorssimuleringen berättar samma historia med ett resultat på 3 416 poäng.

Slö grafik

Grafiken hanteras av Intel UHD Graphics. Det är en gammal trotjänare som man hittar integrerad i moderkort på otaliga bärbara datorer. Det är inte en snabb krets, men även jämfört med grafiken på liknande maskiner är MateBook X långsam.

Cinebench-testet avklaras med ungefär hälften så många poäng som snabba bärbara kontorsdatorer. 3D-testerna slår bottenrekord med 1 006 i Fire Strike och 456 i Time Spy. Det senare behövde två försök för att ens kunna genomföras. Grafik är inte något absolut krav för datorer som ska användas för arbete och studier. Men man får mer av exempelvis Asus ZenBook 14 och Acer Swift 5, som är billigare och nästan lika bärbara.

Vad som däremot är viktigt är batteritiden. Här klarar sig MateBook X okej. Tre timmar och fjorton minuter är helt acceptabelt, men ändå i den lägre änden av klassen.

Huawei MateBoox X 6
Fingeravtrycksläsaren sitter inbyggd i power-knappen. Smart! (Foto: Huawei)

Slutsats

Huawei MateBook X är en ovanligt stramt och läckert designad ultrabärbar dator. Den kostar lite mer än liknande maskiner, men en del av förklaringen är den superskarpa 3K-pekskärmen.

MateBook X är tunn och snygg, men tyvärr inte så snabb. Inte jämfört med maskiner i samma klass heller. Huruvida det är utslagsgivande är upp till dig, eftersom den fortfarande klarar av vanliga uppgifter snabbt nog. Batteritiden är tillräckligt bra för att klara en hel arbetsdag, men inte någon övertid.

Karakter
Huawei MateBook X (EUL-W19D)
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Många bäckar små

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Ljud & Bild