TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: HP Spectre x360 (16-f0035no)

Bra skärm – men dåligt pris

HP:s lyxmodell har en snygg UHD+-skärm som grafiska designers kommer att uppskatta. Men musklerna står inte i proportion till priset.

Av / 2022-05-17 - 10:00
HP Spectre x360 (16-f0035no)

Home tycker

  • 4K-pekskärm och gott om RAM. Wi-Fi 6E.
  • Processor och grafikkort är bra. Men inte i förhållande till priset. Skärmen har bara 60 Hz och inte HDR.

HP:s Spectre-serie med bärbara datorer har sett ut på många olika sätt genom åren. Men ett gemensamt drag har varit ett elegant och lyxigt utförande. Mest extrem var den läderinbundna HP Spectre Folio.

HP Spectre x360 är, som namnet antyder, en 360-graders PC där pekskärmen kan snurras hela vägen runt och läggas platt mot baksidan av tangentbordet så att datorn kan användas som surfplatta. Sådana har vi testat ett par stycken av genom åren, men medan de tidigare modellerna har varit kompakta 13-tumsmodeller så har skärmen i nuvarande generation vuxit till 16 tum. Till och med i det högre 16:10-formatet.

HP Spectre x360 1
HP Spectre x360 är en stor 16-tums bärbar dator i 16:10-format. (Foto: HP)

Så datorn väger och tar en hel del plats. Å andra sidan får man en arbetsyta som passar till mer än att bara skriva lite mail när man är på språng.

Skarp 4K-pekskärm

Skärmen är Spectre x360:s mest övertygande del. En klar och skarp 16-tummare i UHD+-upplösning (3860 x 2400 pixlar). Och givetvis med touch. En tryckkänslig penna följer med i den ganska stora kartongen. Detta gör datorn till ett passande val för grafiska formgivare.

Eftersom grafiskt arbete kräver processorkraft finns det en separat grafikprocessor ombord, nämligen Nvidia GeForce RTX 3050 med 4 GB dedikerat grafikminne. Datorn har 32 GB arbetsminne och en SSD på 1 TB för lagring av program och data.

Annons
HP Spectre x360 miljoe2
Som namnet antyder är HP Spectre x360 en 360-graders PC där tangentbordet kan fällas ner på baksidan av skärmen så att datorn kan fungera som surfplatta. (Foto: HP)

För stor för att vara smart

Spectre-serien är HP:s lyxserie. På x360 syns det på ett grafitgrått unibody-skal. Men även om kanterna är rundade och utsmyckade med en kopparfärgad accentrand hela vägen runt så lyckas HP inte riktigt få den 40 cm breda och två kilo tunga datorn att se lätt och elegant ut.

Det stora formatet ger dock gott om plats för tangentbordet, som är rymligt och har tangenter som känns precis så fasta som de bör. En diskret, vit bakgrundsbelysning gör det möjligt att pricka rätt tangent i en mörk föreläsningssal. Det kunde ha funnits plats för ett numeriskt tangentbord, men HP har valt att satsa på ergonomi – och plats för ljudsystemet från Bang & Olufsen.

HP Spectre x360 2
Spectre-serien är HP:s lyxserie där de satsar extra på byggkvalitet och design. (Foto: HP)

Det finns ett acceptabelt utbud av portar på HP Spectre x360: två USB-C av senaste snitt – med integrerad DisplayPort och Thunderbolt 4. Dessutom finns det en HDMI-utgång och en enda USB-A-port. Den sistnämnda täcks till hälften av en lucka, vilket egentligen inte borde behövas, utan bara finns för att bevara skalets designade kant. Ethernet-port är det säkert ingen som saknar. Framför allt inte eftersom datorn har den helt nya Wi-Fi 6E-standarden.

Benchmarks

Processorn i Spectre x360 är en överraskning – fast inte på ett bra sätt. En 11:e generationens i7 (3,4 GHz i7-11390H) med bara fyra kärnor är ärligt talat ganska slappt i en så dyr maskin. Det syns också på prestanda, som är ganska mediokra.

GeekBench 5-testet slutar på 1604 poäng singlecore och 4950 multicore. PCMark 10-kontorstestet ger 5016 poäng. Det är hastigheter som räcker gott för kontorsbruk. Men man kan få bättre prestanda från billigare datorer med mer avancerade processorer. Bland dem Asus ROG Zephyrus G14 – och HP:s egen Envy 15.

En av sakerna som väckte vår nyfikenhet och fick oss att beställa hem HP Spectre x360 för test var att den är utrustad med det nya GeForce RTX 3050-grafikkortet. Detta är en ny grafikprocessor som är billigare än de större modellerna i RTX-serien. Men som fortfarande utlovar riktiga 3D-prestanda i en inte alltför dyr bärbar dator.

Infrias löftena? Knappt: 3D-prestanda är i underkant av vad jag skulle vilja kalla reell, och datorn är ganska så kostsam.

HP Spectre x360 miljoe3
Skärmen har 4K-upplösning och touch. (Foto: HP)

GPU-besvikelse

3D-grafiktesterna från UL (tidigare Futuremark) ger resultat som ligger klart över typiska ultrabook-datorer med Intel Iris Xe-grafik. Men på samma nivå som det äldre och billigare GeForce GTX 1650 Ti-grafikkortet, som tidigare varit lösningen för äkta 3D-grafik med liten budget. Time Spy-testet landar på 3607 poäng och det äldre Fire Strike-testet (båda i standardversion) ger 8120 poäng.

Batteritestet från PCMark 8 slutar på lite drygt tre timmar. Det är utmärkt för en så stor PC med 4K-skärm. Och tillräckligt för att klara en dag på jobbet utan laddare. Vilket är extra viktigt eftersom har HP valt att använda en gammaldags DC-kontakt för laddning i stället för USB-C. Så man kan inte låna en laddare för att nödladda om olyckan skulle vara framme.

Slutsats

HP Spectre x360 är en underlig maskin, jag kan inte riktigt förstå vem den främst riktar sig till. Den är för stor, dyr och tung att bära med sig i väskan för de allra flesta. Om 3D-prestanda var försäljningsargumentet kan man få mycket mer för de här pengarna. Och ingen funderar på att spela på en 60 Hz-skärm. Det enda som sticker ut positivt med Spectre x360 är den stora och riktigt snygga 4K-pekskärmen, som tillsammans med pennan kan göra datorn till ett arbetsredskap för grafiska designers. Men även då är förhållandet mellan pris och prestanda lite ansträngt.

Karakter
HP Spectre x360 (16-f0035no)
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

Ljud & Bild