När man tittar på datortillverkarnas rankning, mätt i antal sålda enheter, så är det ett par stora – Lenovo, HP och Dell – som står för nästan all försäljning. Under åren har Apple, Acer och Asus kämpat om platserna under på prispallen, medan en grupp ”övriga” kämpar om den allt mindre återstoden av försäljningen.
En av dessa ”övriga” är Samsung, som är en av supertungviktarna inom elektronikbranschen på alla andra fronter.
Med den tredje generationen av Galaxy Book-serien siktar Samsung nu på om inte tronen, så i alla fall synlighet. Vi har fått låna seriens toppmodell, Galaxy Book3 Ultra.
Samsung Galaxy Book3 Ultra är en stor dator med en skärmstorlek på 16 tum i 16:10-format. Chassiet i grafitgrå aluminium är smalt och linjerna är skarpa. Trots att datorn bara är lite drygt en och en halv centimeter tjock så känns skalet gediget – även om det ger med sig en smula man tar greppar tag i det med båda händerna.
Skärmen är bland det snyggaste jag sett, oavsett pris. En färgstark och ljus AMOLED-panel i upplösningen som formellt bär beteckningen WQXGA+, men mer vardagligt kallas 3K. Tack vare en uppdateringsfrekvens på 120 Hz kan skärmen även användas för videoredigering eller spel. Det är dock en aning förvånande att den inte har touchfunktion.
Tangentbordet är som jag förväntar mig av en lyxig ultrabook: tangenterna har en behaglig men kort slaglängd och det glappar inte i sidled när man trycker på dem. Det finns bra utrymme mellan tangenterna, men är ändå plats för ett smalt numeriskt tangentbord. Nedanför tangentbordet sitter den största styrplattan jag kan minnas att jag sett på någon bärbar dator! Den enorma styrplattan är en stor bekvämlighet för redigering och navigering, men det är svårt att hitta en bekväm arbetsposition vid tangentbordet eftersom man inte kan undvika att röra vid styrplattan med händerna.
Urvalet av portar är bra på Galaxy Book3 Ultra: det finns två USB-C-portar, men eftersom laddningen sker via USB-C är den ena upptagen när maskinen används på kontoret. En enda USB-A-port gör det möjligt att ansluta äldre USB-enheter och dito lagring. Och även om Thunderbolt 4 innebär att skärmar kan anslutas via USB-C så finns det en dedikerad HDMI-utgång.
Ett kontor i väskan
Galaxy Book3 Ultra är vad som tidigare kallades för en ”desktop replacement” – innan bärbara datorer ersatte stationära datorer nästan överallt.
Med en skärmstorlek på 16 tum och en högupplöst 3K-skärm riktar sig Galaxy Book3 Ultra till professionella kreativa ”innehållsskapare”, till exempel grafiker, fotografer och streamers. Trots storleken är den inte mycket tyngre än de flesta ultrabooks. Och det finns tillräckligt med skärmutrymme för att arbeta relativt bekvämt i timmar.
Kraftfull nog för det mesta
Lätta ultrabook-datorer är i första hand byggda för att vara lätta och batterieffektiva. Samsung Galaxy Book3 Ultra kan mer än så. Processorn är en 13:e generationens Intel Core i7-13700H. Den har 14 kärnor och 20 trådar och en arbetsfrekvens på 2,4 GHz.
Till skillnad från superlätta datorer har Samsung PC ett dedikerat grafikkort med en Nvidia GeForce RTX 4050-grafikprocessor med 6 gigabyte grafikminne.
Det finns 16 gigabyte RAM-minne på moderkortet och 512 gigabyte SSD-lagring. Båda delarna är en smula blygsamma i prisklassen, men räcker för de flesta uppgifter.
Benchmarks
För ett pris på över 30 000 kronor kan man förvänta sig att få en dator som är snabb. Men Samsung Galaxy Book3 Ultra är snabbare än genomsnittet i racerklassen. GeekBench-processortestet slutar med ett resultat på 12 444 poäng i multicore och 2 462 i singlecore. Man får gå upp till den bättre änden av gaming-klassen för att hitta något snabbare. PCMark 10-kontorstestet klaras med glans. Och en poäng på 7 233.
Med en dedikerad grafikprocessor ombord kan Galaxy Book3 Ultra användas för seriöst grafikarbete. 5 885 poäng i 3DMark Time Spy är bra. Men i rättvisans namn fortfarande under vad man hittar i även ekonomiska gaming-datorer som Lenovo Legion 5i, som kostar 25 procent mindre än Galaxy Book3 Ultra.
Samsung-datorn är dock inte heller avsedd för spel, utan för ”riktigt” arbete. Och där räknas bland annat batteritiden. Ett resultat på 4 timmar och 20 minuter i vårt intensiva batteritest, som görs med konstant arbete och max ljusstyrka på skärmen, är utmärkt. I praktiken är batteritiden densamma som hos HP, men det är snyggt att det går att göra med en så ljusstark 16-tumsskärm.
Och så finns Apple …
Förutom de många konkurrenterna i PC-världen, som även erbjuder kreativa datorer i den tunga klassen, så finns förstås Apple, som fortfarande är synonymt med kreativitet för många. Och Apple är världsmästare på att bygga en sluten familj av enheter som fungerar tillsammans. Samsung är Apples närmaste konkurrent inom mobiltelefoner, och namnet mer än antyder att den naturliga partnern till en Galaxy S23 Ultra-mobil ska vara en Galaxy Book3 Ultra.
Slutsats
Rent prismässigt är Samsung Galaxy Book3 Ultra en dator som är gjord för ett fåtal. Men den är värd alla pengarna. Den är snabb och skärmen är urtjusig. Och det gör ju inte heller någonting att maskinen är elegant. Det enda jag kan klaga på är att skärmen saknar touch. Som relativt ny PC-tillverkare har Samsung rollen som underdog jämfört med märken som Lenovo, HP och Dell. Med en så kraftfull och lyckad dator som denna har Samsung definitivt tagit upp kampen.
Också i detta test:
HP Elite Dragonfly G3
Elegant men för dyr
HP Elite Dragonfly G3 har en knivskarp design, men varför måste den kosta dubbelt så mycket som liknande datorer?
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser