HP är en av världens största PC-tillverkare. Elite-serien är deras variant på maskiner för professionella företagsanvändare. Samma kundgrupp som Lenovos ThinkPads – fast inte lika kantiga och svarta.
HP Elite Dragonfly G3 är datorn för den som har hörnkontoret: en leksak för chefen. En 13,5-tums lättvikts-laptop i elegant design.
Chassiet gjort av aluminium i en mycket djup marinblå färg som bara går att skilja från mörkgrå i starkt ljus. Designen är knivskarp och slimmad, men på något sätt har HP också lyckats åstadkomma ett mjukt och organiskt uttryck.
Skärmen är – helt i linje med årets mode – i 3:2-format i stället för widescreen. Det ger relativt sett mer skärmutrymme på höjden. Ett annat sätt att få mer arbetsyta på skärmen är hög upplösning, men här lämnas vi i sticket. En upplösning på 1 920 x 1 200 (FHD+) är inte vad jag förväntar mig att hitta i en dyr laptop anno 2023. Eftersom skärmen är relativt liten ser bilden inte pixlig ut, men gammaldags FHD-upplösning har helt enkelt inte tillräckligt med plats för särskilt mycket information.
60 Hz?
Uppdateringshastigheten är 60 Hz. Det räcker för Excel och Word. Men i en värld där även vardagliga skoldatorer (och telefoner!) har 120 Hz-skärmar verkar det föråldrat.
Även om chassiet är smalt så är tangentbordet i full storlek och det finns plats mellan tangenterna. Tangenternas slaglängd är naturligtvis kort, men responsen är utmärkt. Vilket den sannerligen också borde vara för de här pengarna. Precis som på andra bärbara HP-datorer har Bang & Olufsen levererat ljudet.
Hittills är allt gott och väl. Allt är snyggt och distingerat. Och vikten på bara ett kilo placerar HP Elite Dragonfly G3 i den lättaste klassen. Å andra sidan är den också en mycket kostsam PC. Men kanske ligger förklaringen till priset i de inre kvaliteterna?
Anspråkslös hårdvara
För en dator i direktörs- eller åtminstone mellanchefsklassen är konfigurationen ödmjuk. En 12:e generationens i5-processor från Intel med en arbetshastighet på saktmodiga 1,4 GHz, 10 kärnor och 13 trådar. Det finns 16 gigabyte RAM installerat på moderkortet och lagringen görs på en SSD med 512 gigabyte. Grafiken hanteras av Intel Iris Xe som är integrerat i CPU:n. Med andra ord en Intel EVO-konfiguration av samma typ som vi har sett dussintals av de senaste åren.
Intel EVO är en bra specifikation i sig, som ger vettiga ultrabooks som startar snabbt och kör problemfritt. Men med en i5-processor har HP faktiskt lagt sig i den lägsta änden av EVO-normen.
Benchmarks
En 12:e generationens Intel Core i5-processor är en relativt sällsynt syn på testbänken. De flesta datorer i den här prisklassen har i7-processorer eller mer och den 12:e generationen har mer än ett år på nacken, så de flesta av de datorer vi får för in för test tillhör 13:e generationen.
Faktum är att Core i5 inte är den bromsklots som tidigare generationer av den var. Prestandamässigt motsvarar i5-1235U ungefär en tre-fyra år gammal i7-processor. Ett Geekbench 6-resultat på 6 709 poäng i multicore är i praktiken fint för alla kontorsprogram. Men man kan hitta bättre prestanda mycket billigare. Till exempel i Microsoft Surface Pro 9, som kostar lite mer än hälften.
Grafiken är Intel Iris Xe, som är integrerad i processorn. Därför är det inte så förvånande att prestanda motsvarar andra datorer med samma processorgeneration. Det innebär 3D-prestanda som räcker för äldre spel som Counterstrike. Men inte för moderna 3D-spel. 1 434 poäng i 3DMark Time Spy är inget att skryta om. Desto allvarligare är att man inte heller ska räkna med acceleration från grafikkortet i Photoshop och Premiere.
Klena 3D-prestanda kommer förmodligen att tas emot med en axelryckning i chefskorridoren. Speciellt som batteritestet visar sig vara positivt. Fyra timmar och trekvart är ett strålande resultat. Inte minst från en maskin som bara väger ett kilo.
Slutsats
HP Elite Dragonfly G3 är en lätt och läcker PC som är gjord för att vara exklusiv. Och inträdesbiljetten för att komma med i eliten är per definition aldrig billig. Tyvärr står man efteråt med sin avrivna biljett i handen och undrar om man inte skulle ha valt något annat. Utöver den inbyggda säkerheten, vars värde kanske sätts på prov den dag olyckan är framme, får man här inget som tar sig över medelnivån.
Maskinen kör länge på en laddning och lär enkelt kunna hantera de dagliga uppgifterna för den som är privilegierad nog att ha den till sitt förfogande. Men enligt en cynisk valuta-för-pengarna-skala kan man relativt enkelt köpa två lika lätta och eleganta datorer för vad en Dragonfly G3 kostar. Till exempel Acer Swift 5.
Också i detta test:
Samsung Galaxy Book3 Ultra
Kraftfull PC för kreativa
Med den här ultramodellen visar Samsung att de är en seriös PC-tillverkare.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser