TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

: MSi GT80 Titan 2QE

Kompromisslös bjässe

På många sätt är tekniken av äldre datum. Men resultatet är imponerande.

Av / 2016-08-30 - 05:00
MSi GT80 Titan 2QE

Home tycker

  • Snabbaste 3D-grafiken hittills! Imponerande teknik och ett tangentbord som ingen annan laptop kan mäta sig med.
  • Vansinnigt dyr, galet stor och tung. Väsnas som en dammsugare med turboladdning!

MSi GT80 är tveklöst klassens värsting! Gaming-laptops brukar vara stora och tunga, men den här tar priset. Både när det gäller storlek och extrem hårdvara.

På grund av datorns storlek och konstruktion känns det mer som att sitta vid en stationär PC än en laptop. Tangentbordet (som vi ska återkomma till) är lika stort och bra som de bästa stationära sådana och skärmen på 18,4 tum är lika stor som undertecknades kontorsskärm. Men MSI-datorn är inte bara lika kraftfull som min stationära dator. Den är också lika dyr som min skrivbordsdator – OCH min bil tillsammans!

Medaljens baksida är att GT80 Titan inte är en dator som man lite slarvigt låter glida ner i axelremsväskan när man går hemifrån. Den går att bära, men är stor och tung och behöver en rejäl ryggsäck, särskilt som man även måste ha med sig den externa nätdelen som är lika stor och tung som en tegelsten.

 

Riktigt tangentbord

Tangentbordet på GT80 Titan kommer från danska Steel Series. Och ett sådant tangentbord! GT80 har nämligen ett ”riktigt” tangentbord med full storlek, full slaglängd (!) – och klickningar! Det gör användandet till en både taktil och mycket bullrig upplevelse, där man aldrig behöver tveka på om man tryckt på en tangent eller inte. Kontakterna kommer från Cherry, som också låg bakom klickandet i IBM:s klassiska tangentbord.

Annons

Tangenterna har flyttats till framkanten av den höga datorn för att ge någorlunda ergonomi.

Bredvid tangentbordet finns det en hög, smal styrplatta som fungerar som både mus och numeriskt tangentbord. Det är en kul idé, men det är faktiskt riktigt imponerande att inte kunna få plats på en mer praktisk lösning på en så kolossal maskin.

Tangenterna W, A, S och D (uttalas ”WASD” av spelare) kan bytas ut mot förgyllda metallknappar så att det inte är någon risk att datorn verkar för nedtonad och diskret.

 

Turbografik

Det sitter inte bara en utan två grafikprocessorer i GT80. Två stycken GeForce GTX980M gör datorn till den snabbaste med 3D-grafik som vi hittills har haft på besök i vårt testlabb. En 3DMark 15-poäng på 11 824 är extremt. Det är dock inte fruktansvärt mycket högre än Asus G752 och MSi GT72S, som båda klarar lite drygt 8 000 i samma test och med bara ett GTX980M.

Vad som däremot överträffar allt är fläktljudet, som hörs konstant på flera meters håll. Två grafikprocessorer som arbetar för högtryck kräver supereffektiv kylning. Med en ljudnivå på 60 dB i normalt arbetsläge bör GT80 helst skötas med brusreducerande hörlurar på huvudet.

Att grafikresultatet inte är högre kan tyda på att det är processorn som är den svagaste länken. Det understöds av att resultaten i Geekbench 3 (3190 single-core och 10872 multicore), bara är medelbra för en i7-baserad maskin. I själva verket är det testets sämsta resultat. I de övriga mätningarna liknar den en typisk i7-baserad dator. Ett markant undantag är batteritestet Peacekeeper visar att tung grafikhårdvara och ett batteri av fläktar drar massor av ström. 1 timme och 3 minuter tog det innan GT80 stängde av sig.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

GT80 Titan är en extrem dator där MSi inte har kompromissat någonstans. Och med 3D-grafik saknar den konkurrens bland de bärbara datorer vi har testat hittills. Att prestanda kommer från en laptop är extra imponerande. Å andra sidan är den gräsligt dyr och vansinnigt opraktiskt, och maskinen som skickades till oss för test låg en processorgeneration efter resten av startfältet. Det finns dock GT80-versioner som råder bot på detta, för någorlunda samma pris.

Sammantaget har det varit en spännande upplevelse att testa en så helvild dator – men skulle jag skulle lägga mer än 30 000 kronor för att komma åt den sista extra hastigheten? Inte en chans. Om lottovinsten bränner i fickan kan man både få en stationär med samma prestanda OCH en respektabel gaming-laptop för mindre pengar.

Också i detta test:

Asus Strix GL502V

Flugviktsmästaren

Bärbar så att du kan använda den till vardags, men samtidigt så stark att du kan ha den till seriöst spelande.

Tunn och elegant lättvikts-speldator som kan mer än den ser ut.
Testets långsammaste 3D-grafik. Tangentbordet är för oexakt.
Läs hela testet

Acer Predator 17

Stark debut

Acer har tagit plats i den lilla skaran av gaming-PC-tillverkare.

Välgjord och kompetent dator för storspelare. Man får verkligen mycket prestanda för pengarna!
Kort batteritid. Det finns snabbare datorer, men de kostar en förmögenhet!
Läs hela testet

Alienware 17

För yrkesmördare

Tjusig och minutiöst effektiv inifrån och ut. Det går inte att klaga på något i Alienware. Det skulle vara priset, i så fall.

Ser läcker ut på ett (för gaming-datorer) diskret och återhållsamt sätt. Prestanda befinner sig i toppklass.
Du kan få samma hastighet för en del mindre pengar på annat håll. Inget optiskt drivverk.
Läs hela testet
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Många bäckar små

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Ljud & Bild