TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: 4 gaming-laptops

Spela som en boss!

Ska det spelas spel så behövs det rejäla doningar. Kosta vad det kosta vill. Här är fyra bärbara som inte snålar med utrustningen.

Av / 2016-08-30 - 06:00
4 gaming-laptops

Med jämna mellanrum tar vi pulsen på marknaden för speldatorer. Dels för att det är kul med spel och dels för att datorspel är en bransch som omsätter dubbelt så mycket pengar som filmindustrin i hela Hollywood. Och det kan faktiskt vara en god idé att titta närmare på gaming-monstren även om man inte ägnar fritiden åt att dräpa drakar i online-världar eller återuppleva Andra världskriget på monitorn.

Behöver du tung och ohämmad processorkraft för bild- eller videoredigering så kan du hitta den här, eftersom de ledande grafik- och videoprogrammen stöder att grafikkortens processorer snabbar på beräkningarna.

Eftersom spel ställer höga krav på datorerna så är det i den här klassen man hittar de allra snabbaste. Processorerna kommer från översta hyllan hos Intel och det har inte snålats med minne eller hårddiskplats. Samtliga testdeltagare är utrustade med raketsnabba SSD-diskar och mellan 8 och 64 (!) gigabyte RAM.

 

Stor, större, störst

Alla maskinerna i det här testet är trimmade hastighetsmonster som är byggda för att ge så stora fördelar som möjligt mot motståndarna på slagfältet. Men det betyder inte att de är likadana. Ferrari Testarossa, Chevrolet Corvette och Triumph Spitfire är tre exempel på klassiska sportbilar men de har egentligen inga likheter alls, bortsett från antalet hjul.

Annons

Vi bad leverantörerna skicka oss det bästa de hade att erbjuda, och de ledde till ett blandat startfält där den dyraste kostar – och väger – dubbelt så mycket som den billigaste. Men det märks även på prestanda, som har nästan lika stor spridning.

Alla fyra datorerna i testet har Full HD-skärmar (1920 x 1080 pixlar). De flesta finns även i 4K-varianter, men de extra pixlarna innebär bara merjobb för grafikkortet, utan att ge några fördelar för spelen. En del spel går till och med inte att spela i 4K-upplösning eftersom dialogrutorna bli oläsliga och grafiken ser konstig ut.

 

Cool design

I normala fall är gamers fredliga personer, men de uppskattar utrustning som ser grym ut. Vassa kanter och dekorativa linjer i metall är vanligt. Och nej, speldatorer finns INTE i rosaguld! Du kan välja mellan mattsvart, blanksvart och svart metallic. Däremot finns inbyggt diodbelysning, som handlar lika mycket om att hitta rätt tangenter i mörkret som att imponera på motståndarna när man umgås och trivs. För lyckligtvis handlar spel om att ha roligt.

 

Växande marknad

Även om försäljningen dalar för traditionella datorer – och den stationära kontors-PC:n nästan är ett utdött släkte – så är datorer som är speciellt gjorda för spel ett av få områden som har en tvåsiffrig tillväxtprocent. Sådant är lockande för nya märken. Även virtual reality, som också kräver kraftfulla datorer för att skapa en övertygande illusion med ett HTC Vive- eller Oculus Rift-headset, kan göra marknaden mer lukrativ.

Alienware, Asus och MSi är klassiska deltagare i detta test. En nykomling är Acer, som också börjat med gaming-datorer. Strax innan deadline meddelade även HP att de ska lansera en serie spel- och VR-datorer som heter Omen. Slutligen finns Razer, som bygger speldatorer i den tyngsta klassen men som var tvungna att avstå från att delta eftersom de inte hann skaffa fram någon testmaskin.

 

Så testade vi

Speldatorer ska naturligtvis testas med 3D-spel. Vi var tvungna att (återigen) konsultera husets unga generation som fackexpert.

Vi utförde naturligtvis också mätningar med våra sedvanliga testprogram, Browsermark och Geekbench, kompletterade av 3DMark 11 och 3DMark 15, båda från finska Futuremark. Hastigheten på SSD-diskarna mättes med verktyget HD tach.

Den rena muskelstyrkan är vad som skiljer de här datorerna från de övriga 99 procenten bärbara datorer på marknaden, men vi har naturligtvis även studerat de egenskaper vi brukar göra när vi testar laptopar: ergonomi, vikt, ljud och bild.

 

Audio tuned by…

Precis som i bilindustrin låter PC-tillverkarna kända märken leverera teknik till deras bästa modeller. Framför allt när det gäller ljudet. Till exempel levererar Klipsch ljud till Alienware och Dynaudio ligger bakom MSi-ljudet.

En känd logga bland klisterlapparna betyder dock inte nödvändigtvis att datorernas maskinvara kommer från högtalartillverkaren vars logga står på framsidan. Tittar man efter noga så ser man att det oftast står ”tuned by” framför märkesnamnet och det innebär att de har stått för ljuddesignen (med hjälp av en equalizer som åstadkommer ”signaturljudet”). Själva högtalarelementen är fortfarande namnlösa OEM-produkter.

 

Nästa generations grafikprocessorer har just presenterats. Det kan innebära en fördubbling eller tredubbling av prestanda i 3D-spel. Foto: Nvidia.
Nästa generations grafikprocessorer har just presenterats. Det kan innebära en fördubbling eller tredubbling av prestanda i 3D-spel. Foto: Nvidia.

Generationsväxling

Tre av fyra datorer i detta test är utrustade med Nvidias GeForce GTX 980-grafikprocessor. Och den sista datorn, Asus GL502V, har den något mindre GeForce GTX 970 ur samma serie. Så har det varit länge. Processorerna från Nvidias 900-serie har i praktiken varit standard för snabb 3D-grafik i bärbara datorer sedan serien lanserades hösten 2014 och eftersom grafikkorten utför det mesta av beräkningsarbetet i 3D-spel så har datorerna vi testat de senaste två åren varit i stort sett likadana. Lite mer RAM-minne eller en ny processorgeneration kan rucka på testresultaten en smula, men någon revolution har det inte varit tal om. Ibland kan det till och med vara så att en ny modell når mållinjen en aning senare än sin föregångare.

Men nu är det – äntligen – snabbare datorer på gång. På Comdex-mässan, som äger rum när dessa rader skrivs, har Nvidia lanserat en ny generation grafikprocessorer. I första vändan i form av grafikprocessorerna GeForce GTX 1080 och GTX 1070 till stationära datorer, men vi kan vara tämligen säkra på att det snart kommer att dyka upp mobila versioner av processorerna. Nvidia utlovar ”upp till tre gånger högre prestanda” än GTX 980.

Att det betyder att du kommer att kunna spela dina favoritspel med 300 bildrutor i sekunden i stället för bara 100, är förmodligen för mycket att hoppas på. Och det skulle dessutom vara tämligen meningslöst. Men det kan bana väg för ännu större realism i spelen – och för virtual reality. Och det kommer garanterat att betyda att vi andra, som inte vill lägga de närmare 8 000 kronor som introduktionspriset blir för ett GeForce GTX 1080-kort med 8 GB GDDR5-videominne, snart kan räkna med lägre priser på GeForce-grafikkorten i 900-serien.

Asus Strix GL502V

Flugviktsmästaren

Bärbar så att du kan använda den till vardags, men samtidigt så stark att du kan ha den till seriöst spelande.

Tunn och elegant lättvikts-speldator som kan mer än den ser ut.
Testets långsammaste 3D-grafik. Tangentbordet är för oexakt.
Läs hela testet

MSi GT80 Titan 2QE

Kompromisslös bjässe

På många sätt är tekniken av äldre datum. Men resultatet är imponerande.

Snabbaste 3D-grafiken hittills! Imponerande teknik och ett tangentbord som ingen annan laptop kan mäta sig med.
Vansinnigt dyr, galet stor och tung. Väsnas som en dammsugare med turboladdning!
Läs hela testet

Acer Predator 17

Stark debut

Acer har tagit plats i den lilla skaran av gaming-PC-tillverkare.

Välgjord och kompetent dator för storspelare. Man får verkligen mycket prestanda för pengarna!
Kort batteritid. Det finns snabbare datorer, men de kostar en förmögenhet!
Läs hela testet

Alienware 17

För yrkesmördare

Tjusig och minutiöst effektiv inifrån och ut. Det går inte att klaga på något i Alienware. Det skulle vara priset, i så fall.

Ser läcker ut på ett (för gaming-datorer) diskret och återhållsamt sätt. Prestanda befinner sig i toppklass.
Du kan få samma hastighet för en del mindre pengar på annat håll. Inget optiskt drivverk.
Läs hela testet
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Många bäckar små

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Ljud & Bild