TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Gaming-skärmar

Pixelracet – de snabba och de högupplösta

Varför köpa en kraftfull speldator om du inte kombinerar den med en ordentlig skärm? Här är en översikt över några av de hetaste skärmarna som får din nya och fina gaming-PC att glänsa.

Av / 2017-08-02 - 15:15
Gaming-skärmar

Du har redan lagt massor av timmar och tusentals kronor på att finputsa och fintrimma din speldator så att den har optimala prestanda för de senaste och mest krävande spelen. Och då är det ju ingen poäng att sitta med en gammal och långsam skärm. Nej du ska ha en ny, helst en som är lite större och lite snabbare än den gamla. Men innan du ger dig ut och börjar jaga i butikerna så finns det ett par saker du bör tänka på. PC-marknaden stor och oöverskådlig och det kan vara ganska så förvirrande att veta exakt vad man ska köpa. Med den här guiden ska vi försöka hjälpa dig en bit på vägen. Vad ska du tänka på och vilka skärmar är värda att överväga?

Skärmstorlek och upplösning

Precis som TV:n i vardagsrummet har PC-skärmarna fått växtvärk. Och antalet tum har sjunkit i pris, så de största monitorerna inte kostar en förmögenhet längre. Tumregeln är att ju större desto bättre, men kom ihåg att du knappast kommer sitta flera meter bort.

Upplösningen ska minst vara 1920×1080 pixlar (Full-HD). Många nyare 27-tumsmodeller har en upplösning på 2560×1440 (kallas för WQHD). Slutligen har vi 4K-skärmar med en upplösning på 3840×2160 (UHD). Det säger sig nästan självt, men ju fler pixlar desto bättre och skarpare bild. Observera också att datorn helst ska kunna spotta ur sig samma mängd pixlar för att du ska få en optimal bild. Kan den inte det så är det ingen idé att lägga pengarna på den mest högupplösta skärmen.

Panel

Nu blir det riktigt intressant. Det finns i stora drag tre sorters LCD-skärmar på marknaden: TN, VA och IPS. Den första, TN (Twisted Nematic), är det billigaste varianten. Den har snabb uppdateringsfrekvens och är tack vare priset också den mest tillgängliga. Tyvärr är betraktningsvinkeln sällan särskilt bra och skärmen kan se ganska så urlakad ut lite från sidan. VA (Vertical Alignment) har hög kontrast, fina färger och mycket djup svärta. Tyvärr passar den här typen inte så bra för spel eftersom den inte uppdaterar tillräckligt snabbt och därför orsakar så kallad ghosting effect. Till sist har vi IPS (In-Plane Switching), som har finast färger, bra svärta och bred betraktningsvinkel. Tyvärr är inte de heller riktigt lika snabba som TN-panelerna och kan därför i extrema fall också orsaka lite ghosting.

Här är ett par andra saker du ska titta efter:

Annons

Ljusstyrka. Undersök hur mycket ljus skärmen kan skapa, eftersom det är av stor betydelse för kvaliteten på bilden. Ljusstyrka mäts i ”nits” och de flesta skärmarna har en maximal ljusstyrka på 300 nits eller högre.

Kontrastnivå: Även kontrasten är värt att hålla ett öga på. De flesta skärmar har en kontrastnivå på 1000:1, få av dem går ännu högre. Låt dig inte luras av ”dynamisk kontrast”, det värdet ger ingen realistisk bild av kontrastnivån.

Respons och uppdateringsfrekvens

Just eftersom det handlar om spelskärmar är responstiden extra viktig. Den mäts i millisekunder (ms) och berättar hur snabbt en pixel kan ändras från en grå färg till en annan (grått till grått). Ju kortare tid desto bättre och mindre risk för utsmetade bilder när innehållet ändras hastigt.

En annan viktig faktor är skärmens uppdateringsfrekvens, som talar om hur många bilder skärmen kan visa per sekund. 60 Hz räcker kanske för de flesta spel, men om det är många väldigt snabba rörelser så kan bilden bli suddig eller börja uppvisa tecken på ”screen tearing”, som helt enkelt betyder att bilden delas av på mitten när skärmen inte hinner uppdatera allting på en gång.

G-Sync och Sync Free

För att undvika ”screen tearing” har de två största grafikkortstillverkarna uppfunnit var sin teknik som får grafikkortet och skärmen att samarbeta i perfekt symbios. Den största tillverkaren, Nvidia, har en chip-lösning som heter G-sync. Den ökar dock kostnaden på skärmarna en hel del. Konkurrenten AMD använder en mjukvarulösning som heter Free Sync.

Med någon av dessa lösningar och ett motsvarande grafikkort får du en mjukare bild som inte slits itu. Tyvärr fungerar inte de två teknikerna med varandra, så du kan inte ha ett AMD-grafikkort med en Nvidia G-Sync-skärm eller vice versa.

4K och 144Hz

Vi har valt att dela upp testet i två delar eftersom vi ser en sådan trend på marknaden. De mest populära skärmarna för spel har en uppdateringsfrekvens på svindlande 144 Hz. De är blixt­snabba och passar både för proffs och mer casual gamers. I den andra änden har vi 4K-skärmarna som börjar bli allt vanligare. Detta har en del tillverkare också insett och därför börjat göra särskilda 4K-spelskärmar. De flesta 4K-skärmarna på marknaden är dock fortfarande avsedda för kontorsbruk i första hand, vilket begränsar startfältet avsevärt. På grund av tekniska begränsningar kan dagens 4K-skärmar arbeta med max 60 Hz. Med andra ord är det upplagt för en kamp mellan de snabba och de högupplösta.

Så testade vi

Bildskärmar som är avsedda för spel testas naturligtvis bäst med moderna sådana. Hela startfältet har därför fått visa vad de kan med de senaste 3D-titlarna. Spelen kördes på potenta spelmaskiner, utrustade med de senaste grafikkorten från Nvidia och AMD. Förutom rent subjektiva upplevelser om skärmarnas bildkvalitet har vi bedömt dem efter pris, byggkvalitet och extrafunktioner.

picture1
<
>
(Foto: Tillverkare)

Acer Predator XB321HK

Stor skärm, stort pris

Om övrig utrustning håller måttet så är Acers rovdjur en naturlig match.

Acer är skarp och färgrik och tack vare G-sync är den silkeslen även när du drar igång de senaste spelen.
I förhållande till priset finns det för få ingångar och det hade varit trevligt med en högre uppdateringsfrekvens. Högtalarna är inte särskilt bra.
Läs hela testet

AOC AGON AG271UG

AOC pressar priset på 4K och G-Sync

Den kostar en aning mindre än konkurrenterna, betyder det att den är lite sämre också?

För pengarna får du otroligt mycket skärm för pengarna. Framför allt är Nvidias G-Sync-teknik ett stort plus.
Färgerna är lite urlakade och vi såg lite ghosting i mycket hastiga rörelser.
Läs hela testet

Asus ROG Swift PG27AQ

En elegant gamer

Monitorn från Asus ser ut som en tråkig kontorsskärm men har seriösa muskler under ytan.

PG27AQ har en snygg och stilren design. Inställningsmöjligheterna är bra och bilden hejdundrande snygg.
Synd att det bara har blivit plats för två USB-portar. De inbyggda högtalarna är ganska dåliga.
Läs hela testet

Acer Predator XB271HU

Rovfågel med röda fötter

Läcker och förhållandevis överkomlig spelskärm från Acer.

Ljusstark och högupplöst spelskärm med en design som ser precis lagom tuff ut. Stöder Nvidia G-Sync.
Bilden är bara nästan lika läcker som testets bästa modeller. Ingen DVI-ingång.
Läs hela testet

AOC AGON AG251FZ

Snabbast av de snabba

AOC:s blixtsnabba skärm är nästan dubbelt så snabb som de övriga.

Vansinnigt, galet snabb skärm som till och med inte ens är dyr. Kan kopplas till vad som helst.
Upplösningen hade kunnat vara högre och skärmen större. Men till det här priset finns det verkligen inget att klaga på.
Läs hela testet

Asus ROG Swift PG279Q

Högupplöst delikatess

Asus flaggskepp är lyx, men värd pengarna.

Stor skärm, utsökt färgåtergivning, hög upplösning och 165 Hz uppdateringsfrekvens. Välgjord och läcker lyxprodukt.
All lyx har sitt pris, och det är tämligen högt. Behöver man inte den extra upplösningen så finns det billigare alternativ.
Läs hela testet

BenQ ZOWIE XL2735

Spela med skygglappar

Designen är nedtonad på BenQ:s skärm, för gamers som tar spelandet på allvar.

En seriös spelskärm med hög upplösning i stort format. Och till ett pris som ligger mittemellan de billigaste och de dyraste.
Inga större fel alls, bilden är bara lite snyggare hos Asus och Samsung. Inte särskilt ljusstark.
Läs hela testet

Samsung C27FG70

Var med i spelet

Den böjda skärmen ger en härlig cinemascope-känsla.

Skärmen är stor och krökningen fungerar perfekt för 3D-spel, man känner sig verkligen indragen i handlingen.
Bara Full HD-upplösning. Det finns varken DVI- eller VGA-ingång – fast vem saknar dem i dag?
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mer behöver inte Wi-Fi 7 kosta

Många bäckar små

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Ljud & Bild