Även om Acer nyss har hoppat på gaming-tåget så har de för länge sedan blivit ett märke som ska tas på allvar om man är ute efter en dator att ha kul med.
Och när de hade premiär för de nya Predator-modellerna i New York i april så fick de mycket uppmärksamhet. Då sade Acers högsta chef, Jason Chen, att hälften av de som köper Acers speldatorer också använder dem för kreativt arbete. Och så många som 15 % av kunderna använder dem inte för spel alls, utan köper dem enbart på grund av den kraftfulla hårdvaran.
En av modellerna som drog till sig flest nyfikna blickar var toppmodellen i Predator-serien, Triton 900, med sin vändbara pekskärm. Nu har den intressanta maskinen äntligen tagit sig hela vägen bort till oss i Skandinavien.
Acer Predator Triton 900 PT917 är stor, platt och bred som ett svartlackerat hangarskepp. De kraftiga metallgångjärnen som skärmen roterar på lägger till ett par extra centimeter på bredden och får datorn att verka tunnare än den är. Acer ska däremot ha stilpoäng för att behållit vinklingen med den grekiska mytologin: färgen på Tritons heter ”abyssal black” efter den bottenlösa urdjupet.
Precis som rivalen från MSi sitter en åttakärnig Intel Core i9-processor i Triton 900, den här gången på 2,4 GHz. Men här finns ”bara” 32 GB RAM och endast en SSD-disk på 1 TB. Alltså en smula mindre lyx än hos MSi, trots ett något högre pris. Men fortfarande lyx. Grafikprocessorn är Nvidia GeForce RTX 2080 med 8 GB RAM. Alltså från allra översta hyllan.
Även för proffs
Skärmen är en 17-tums pekskärm med 4K-upplösning. Det är en kombination som jag inte kan minnas att jag någonsin har sett tidigare i spelsammanhang. Och definitivt inte i 180-graders vändbar version. Gaming förutsätter ju naturligtvis att man kan hänga med på skärmen själv. Även om man visserligen kan koppla in fler externa skärmar. En vridbar skärm är däremot väldigt meningsfullt om datorn används för grafiskt arbete.
Acer har lyckats lite bättre med sin strömförsörjning än MSi. Triton klarar sig med en enda 330 W-laddare, som visserligen är lika stor och tung som en tegelsten. Med stora muskler följer … en stor laddare!
Benchmarks
Processorn är en 2,4 GHz Core i9-9980. Den är inte riktigt lika snabb som i9-9990K:an i MSi. Det syns på GeekBench-poängen, som med 30 996 i multicore ”bara” är det näst snabbaste vi någonsin har uppmätt!
Vad som förloras i CPU får man igen i 3D-grafik: 10 365 i 3DMark TimeSpy och 22 021 i Fire Strike. Vi säger inte att det här är världens snabbaste speldator. Men vi har aldrig sett något som kan mäta sig med den!
Batteritiden är oundvikligen nästan lika usel som hos konkurrenten. En timme och elva minuter var allt som orkades med.
Slutsats
Superlyxklassen är där man kan få allt – och Acer Predator Triton 900 har absolut allt. Men det är också där man måste ställa sig frågan: Vem ska betala för kalaset? Jag tvivlar på att det finns särskilt många spelare som spenderar tusentals kronor extra för att få en vändbar pekskärm i 4K-upplösning. Men det gör professionella grafiker och animatörer – som förmodligen kommer att stänga av tangentbordets färgade ljus tills de kommer hem från jobbet. Men om du behöver prestanda och funktionerna är det skyhöga priset helt motiverat.
Också i detta test:
MSi GT76 Titan DT 9SG
Snabb som blixten
MSi Titan slår hastighetsrekord när det gäller ren processorkraft. Grafiken är också i superklass.