Om du är en av alla de som tillbringat mycket tid hemma den senaste tiden så har du kanske lagt märke till att datorskärmen är för liten eller för dålig? När du jobbar hemifrån länge – och framför allt ofta sitter i många videomöten – så bör skärmen vara både stor och definitivt skarp! Och om du ska använda den till något annat än att surfa på nätet och skriva dokument så måste den vara färgneutral också.
Med den stora 32-tums PC-skärmen EW3280U har BenQ gjort ett ärligt försök att bygga en skärm som passar ”alla”.
Ultra-HD
BenQ EW3280 har Ultra HD-upplösning (3840 x 2160). Den sammanlagda storleken på skärmen är mindre än andra 32-tummare, tack vare den ovanligt tunna kanten. Större bild på mindre plats är aldrig fel! Utseendet är dessutom lite speciellt, med detaljer i rustik bronsfärg. Både högtalargrillen och bordsstativet har den färgen.
Själva bordsstativet är lite enkelt, det kan bara vinklas vertikalt (-5˚ till 15˚). Man kan inte vrida skärmen horisontellt och inte heller göra snurra den till stående läge, som nog en del fotografer skulle föredra. Däremot passar vanliga VESA-fästen på baksidan, så man kan köpa ett stativ som passar ens egna behov om man vill.
Skärmen har en IPS-panel, en teknik som är känd för bra betraktningsvinkel och jämna, bra färger. Och eftersom skärmen har både HDMI-ingångar och inbyggd soundbar-högtalare – som har ett riktigt bra ljud och till och med har ett särskilt baselement – kan den egentligen även fungera som en liten TV. BenQ måste ha tänkt på detta eftersom de har försett den med en fjärrkontroll.
Korrekta färger
BenQ är angelägna om att deras bildprodukter ska ha korrekta färger direkt ur kartongen och detta gäller även EW3280U. Detta innebär att du har en bra översikt över färgerna i dina bilder och videor, även utan att investera i mätverktyg. Nästan, i alla fall, för det är fortfarande möjligt att göra det ännu bättre. Det kommer alltid att finnas finna en del småskillnader mellan olika enheter och färgerna kan dessutom ändras något med tiden.
BenQ anger att monitorns ljusstyrka är 350 candela per kvadratmeter – även kallat Lux.
HDR
BenQ har sin egen HDR-teknik som de kallar HDRi – där i:et står man intelligent. Den ska kompensera för svagheter i en skärm som egentligen är för ljussvag för att fungera särskilt bra med HDR-innehåll. 400 Lux (DisplayHDR 400) är absoluta minimikravet som ställs av VESA, och BenQ påstår sig faktiskt kunna uppnå en maxljusstyrka på den nivån när HDR är aktiverat. Fast det är fortfarande i blekaste laget, HDRi ska därför kunna analysera varje scen bättre och anpassa ljusstyrkan därefter.
Bildlägen
Det finns fem olika bildlägen att välja mellan, men om du är osäker så bör du låta skärmen stå i standardläge. Det har nära neutral vitbalans, där 6500K är neutral färgtemperatur uppmätte jag 6800K med mätverktyget X-rite i1 Display Pro, och det är också bland de mest ljusstarka lägena. Du kan välja Rec.709-läget i stället, som kommer ännu närmare neutral vitbalans (6680K), fast på bekostnad av en ganska så blek ljusstyrka. Det funkar på kvällen eller om du sitter i ett mörkt rum, annars skulle jag ha använt Standard.
Om du har kalibreringsverktyg kan du växla till User-läget och sedan kalibrera det.
Ljusstyrka
BenQ hävdar en ljusstyrka på 350 Lux, vilket är helt okej för en PC-skärm. Men direkt ur kartongen, med 50 % kontrast, hade testexemplaret bara 230 Lux, vilket är lite för blekt. Lyckligtvis går det att justera upp till 60 procent utan att det bränner ut i vitt, då hamnar man på 340 Lux, som jag är helt nöjd med för normal användning.
Snygg bild
Med standard-dynamikomfång (SDR) har BenQ EW3280U en riktigt bra bild. Färgerna är neutrala och dessutom jämna över hela skärmytan. Bilden är verkligen knivskarp, vilket man ser tydligt i textbehandling och även när man bara surfar. Det går inte att skönja några färgblödningar.
Bredvid min egen BenQ PV3200-skärm, som också är 32 tum stor, är bilden väldigt snarlik. Det är svårt att se någon skillnad – och ännu svårare om man kör en kalibrering. Och det är väldigt bra, eftersom PV3200 är väldigt bra och kostar 50 procent mer. Den har inget inbyggt ljud eller HDR heller.
Det bör påpekas att svärtan är en smula begränsad, som på nästan alla PC-skärmar. Kontrasten anges vara 1000:1, vilket är ganska så normalt. Och skälet till att jag personligen aldrig skulle använda en datorskärm som TV. Film trycker inte till ordentligt, det poppar aldrig. Och mörka filmer blir en ganska platt upplevelse.
HDR
Terminator: Dark Fate i Ultra-HD är en häftig film och de mörka öppningsscenerna sätter stämningen. Men där svärtan är djup och mörk, men samtidigt detaljerad, på de bästa TV-skärmarna så blir det för urlakat här.
När man aktiverar HDR i Windows 10 skulle man kunna tro att det blir bättre. Men det blir snarare tvärtom. Eftersom skärmen är så ljussvag dämpas den allmänna ljusstyrkan för att rymma de ljusaste HDR-effekterna. Dessutom har skärmen inte dynamisk dimning av bakbelysningen, vilket är nödvändigt för en bra HDR-känsla.
För att försöka kompensera för bristen på ljus arbetar skärmens intelligenta bildbehandling intensivt med att justera upp och ner hela ljusstyrkan på skärmen, beroende på scenernas innehåll. Med resultatet att man ser hur ljusstyrkan går upp och ner hela tiden. Den här funktionen kan inte heller stängas av i HDR-läge, man kan faktiskt inte göra några inställningar alls i HDR. Man får ta vad man får. Det slutar med att jag stänger av HDR. Vilket är synd, för med HDR får man en djupare färgåtergivning, EW3280U lyckas faktiskt återge så mycket som 95 procent av den utökade DCI-P3-färgrymden. Men då måste HDR aktiveras. Och det vill jag inte göra.
Hur är det med spel?
För BenQ-skärmen är riktigt bra till både bild- och videobehandling, och naturligtvis för både surfning och textbearbetning. Uppdateringsfrekvensen 60 Hz är också helt perfekt för allt detta.
Men hardcore-gamers sätter nog ändå inte upp den här skärmen på önskelistan. Tunga actionspel kräver 120 Hz, för att inte tala om 144 Hz. Gärna dynamisk skärmfrekvens också, där skärmen ställer in sig automatiskt efter innehållet. Den här skärmen passar därför inte särskilt väl.
Dessutom är panelen av typen IPS. Den har fördelen med bättre bildkvalitet än TN-tekniken, fast på bekostnad av mer bildbehandling och därmed längre responstid. EW3280U har visserligen den kortaste responstiden i IPS-segmentet, bara 5 ms. Vilket är så snabbt att det uppfattas som omedelbart. Som jämförelse har TN-paneler så kort responstid som 1 ms eller till och med ännu mindre. Men det är fortfarande den måttliga uppdateringsfrekvensen som är deal-breaker för seriösa gamers.
Slutsats
BenQ EW3280U är en stor, skarp och bra datorskärm i premiumsegmentet. Den har väldigt bra färger direkt ur kartongen och en jämn och tjusig bild med neutrala färger. Detta gör den idealisk för bildbehandling och videoredigering, du kan lita på att det du ser är det du får.
Vi måste göra lite poängavdrag för en inte särskilt praktisk HDR, eftersom skärmen inte har lokal dimning och därför ständigt står och justerar ljusstyrkan på hela skärmen. Det är störande och bilden är dessutom rent allmänt för mörk för att man ska kunna njuta av HDR-innehåll. Det går inte heller att göra några bildinställningar i HDR, eller att stänga av den så kallade intelligenta tekniken som kontinuerligt justerar HDR-ljusstyrkan. Vi rekommenderar därför att stänga av HDR.
Vi hade också kunnat tänka oss ett par USB-ingångar och en minneskortläsare på skärmen, men för de här pengarna får det räcka med att bildkvaliteten är strålande (i SDR-läge).
17 reaktioner på ”BenQ EW3280U”
Skriv en kommentar
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser
Det sitter en IPS-Panel i denna skärmen
En IPS-panel sitter i den här skärmen. Skulle vara ett nöje att arbeta med min Wacom med den här kopplad till datorn!
Bildskärmen är en IPS-panel.
Jag jobbar främst med bilder oftast för utställning Då behövs en bra skärm och den här känns lovande!
IPS Panel 🙂
Det är en IPS-panel i denna skärm.
Det är en IPS-panel i BenQ EW3280U
svaret är IPS-panel, vänligen sigfrid carlsson
IPS -bildpanel sitter i BenQ EW3280U.
Det är en IPS-panel i denna skärm.
Det sitter en IPS-Panel!
Det är IPS-panel i skärmen!
Bakbelyst IPS-panel (”In-Plane Switching”), en dröm för hela familjen:)
IPS-panel
IPS-panel i den här skärmen
IPS-panel.
IPS-panel (In-Panel-Switching) sitter i BenQ EW3280U.
Det sitter en IPS panel i denna skärm (In-Plane Switching)