TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Asus ZenWiFi Pro ET12

Det allra grymmaste mesh-nätverket

Visst kostar det mycket pengar. Men om du vill ha det snabbaste och bästa mesh-nätverket är Asus den nya kungen.

Av / 2022-09-30 - 09:00
Asus ZenWiFi Pro ET12

Home tycker

  • Hastigheten är den häftigaste vi sett, stabiliteten också. Och med marknadens kanske mest flexibla mesh-lösning är det inget att fundera på för den som behöver det allra bästa.
  • Långt ifrån billigt!

När jag packar upp kartongen med det nya flaggskeppsnätverket från Asus är det med skräckblandad förtjusning. För det första ser de här boxarna inte ut som några routrar jag har sett tidigare. Två svarta, prismaformade torn, med antennerna på ovansidan inramade i plexiglas. Och RGB-belysning på toppen, som sätter tonen. För det andra är det dyra saker, det här. Svindyra.

Asus ZenWiFi Pro ET12 white LEDs Asus ZenWiFi Pro ET12 yellow LEDs
<
>
LED-ljuset på ovansidan lyser gult om anslutningen är svag. Foto: Geir Gråbein Nordby

När behöver du egentligen ett kostsamt mesh-nätverk? Om ditt hem är fullt av dumma prylar och ditt enda digitala problem är om du kan streama Netflix i 4K eller inte, klarar du dig utmärkt med ett billigt nätverk. Även ett billigt mesh-nätverk kan ge bra hastigheter, om det finns få anslutna enheter att hålla koll på. Räkna med en snitthastighet på 200–300 Mbit/s (de bästa köpen kan ligga lite högre), vilket är mer än tillräckligt för att täcka de flestas behov.

Har du däremot ett fibernät med en bandbredd på 500 Mbit/s eller mer åt varje håll så får du gå upp i pris. Speciellt om du har ett stort hem som är proppfullt av smarta prylar. Hemma hos mig har vi flera smarthögtalare, streaming-förstärkare, TV-apparater, datorer, surfplattor och mobiltelefoner, plus kameror, en smart dörrklocka, robotdammsugare och en hel massa annat. Säkert närmare 40 enheter sammanlagt. Och då märker jag snabbt att hastigheten sjunker om mesh-nätverket inte håller en hög nivå.

Asus ZenWiFi Pro ET12
Foto: Asus

Även med WiFi 6 är kvalitet viktigt

Med den nya WiFi 6-tekniken blev vi lovade en mycket bättre trådlös internetuppkoppling för alla våra prylar, eftersom varje antenn kan skicka och ta emot flera dataströmmar samtidigt. Till skillnad från det äldre WiFi 5, som behöver en antenn för varje dataström upp och ner. Tänk på WiFi 6 som en sextonfilig motorväg, jämfört med fyrfilig för WiFi 5. Även om hastighetsgränsen inte höjs så kommer att bilar fram till målet snabbare.

Dessutom använder WiFi 6 så kallad strålformning, eller beamforming, där varje dataström kan skickas mer exakt mot den antenn som den är avsedd för. Mindre bandbredd kommer på avvägar, med andra ord.

Annons

Allt det här låter väldigt bra på papperet, och WiFi 6 är verkligen snabbare. Ändå finns det en gräns för vad man kan göra med en eller två antenner i varje router och satellit, vilket är vanligast att de billigaste nätverken har. Vissa har upp till fyra, då börjar det hjälpa.

6ghz wifi scaled 1 scaled 1
Snabbare internet med WiFi 6E och 6 GHz. Illustration: Asus

Wi-Fi 6E = 6 GHz

Du kan också med fördel satsa på nätverk med WiFi 6E. Det är samma teknik som WiFi 6, skillnaden är ett nytt 6 GHz-frekvensband, utöver befintliga 5 GHz och 2,4 GHz. Syftet är att få mindre brus i nätverket. Sänker man bruset får man i praktiken ett snabbare och stabilare nät, även om den teoretiska hastigheten på 6 GHz är densamma som på 5 GHz (9,6 Gbit/s). I praktiken måste man kombinera flera 5 GHz-strömmar för att åstadkomma samma bandbredd som med 6 GHz, så många nätverk blir ändå snabbare på det nya bandet. Observera dock att 6 GHz har en kortare räckvidd än 5 GHz.

Det finns fortfarande väldigt ont om enheter som stöder 6 GHz, inte ens den senaste iPhone 14 Pro är kompatibel. Så detta är inte någon nödvändighet just nu, men kan komma väl till pass längre fram.

Läs också Netgear Orbi RBKE963: Världens snabbaste internet kostar fläsk Supersnabba Orbi RBKE963 är det första mesh-nätverket som använder en helt ny frekvens. Men på samma gång åker begreppet ”mycket för pengarna” rakt ut genom fönstret.

10 antenner för maximal bandbredd

Mesh-systemet jag har framför mig här heter Asus ZenWiFi Pro ET12 och är av typen WiFi 6E. Och här snackar vi inte om två eller fyra antenner, utom om hela tio stycken på varje box! Med åtta dataströmmar per antenn kan man börja tala om bandbredd! 4,8 Gbit/s är vad som hävdas på både 5 GHz- och 6 GHz-bandet, medan det långsammare (men som har bättre räckvidd) 2,4 GHz-bandet ska ha drygt 1,1 Gbit/s.

Ta de här hastigheterna med en stor nypa salt, för enligt min erfarenhet får man strax över 100 Mbit/s med 2,4 GHz, medan de övre banden kan börja närma sig gigabithastigheter. Jag har gigabit-bandbredd in till huset, vilket ger runt 940 Mbit/s i verklig hastighet med trådbundet Ethernet (en del av bandbredden går åt till metadata som ser till att dataströmmarna går dit de ska). Eftersom den trådlösa routern förmodligen också kommer att ha en del förluster i konverteringen från trådbunden till trådlös, är det väldigt sällan jag ser 900-siffror överhuvudtaget på WiFi – nästan oavsett hur bra routern är.

Om jag skulle kunna nå över en gigabit i trådlös hastighet genom att abonnera på mer, har jag i dagsläget ingen möjlighet att kontrollera.

 

Asus ET12 speed measurement in app
Har du ett gigabit-internetabonnemang får du antagligen hastigheter på runt 930-940 Mbit/s i praktiken om förutsättningarna är optimala. Här mätt med Asus-appen.

Två välutrustade enheter

Asus ET12 består av två enheter som båda är identiska. Det betyder att du kan välja vilken som ska vara routern och vilken som ska vara satelliten (noden).

På baksidan finns fyra Ethernet-portar, varav två är standard 1 Gbit/s och två är på hela 2,5 Gbit/s. De långsammaste används för att ansluta till smarta enheter som antingen inte stöder WiFi eller som du vill ha en så stabil internetuppkoppling som möjligt för.

De snabbaste portarna används för själva infrastrukturen i mesh-nätverket, vilket även kallas för backhaul. På routern ska porten märkt WAN kopplas till modemet eller fiberomvandlaren, och den som är märkt LAN är reserverad för den trådbundna anslutningen till noden. Den kopplas till nodens WAN-port.

Det här är ett riktigt genidrag, för det betyder att du kan koppla hur noder du vill i serie: ut från LAN, in till WAN hela vägen. Detta skiljer sig från Netgears flaggskepp, ärkerivalen Orbi RBKE963, som har en enda backhaul-utgång på routern som ska kopplas till motsvarande kontakt på noden. Alltså kan bara en enda nod anslutas med kabel, alla andra noder måste anslutas trådlöst via WiFi.

Asus ZenWiFi Pro ET12 connections
Asus ZenWiFi Pro ET12 har fyra Ethernet-kontakter, varav två har 2,5 Gbit/s bandbredd. Dessa används bland annat för trådbunden backhaul mellan routar och noder. Foto: Asus

Trådbunden mot trådlös backhaul

Om du har en möjlighet att koppla ihop router och satelliten/satelliterna med kabel så skulle jag definitivt rekommendera det. Det garanterar de högsta hastigheterna och det mest stabila nätverket.

Med trådbunden backhaul kan du dessutom koppla ihop båda 5 GHz-banden till ett, med 160 MHz bandbredd i stället för att ha två band med 80 MHz vardera. Detta ökar hastigheten på 5 GHz-nätet. Så går det inte att göra på ovan nämnda Orbi-nätverk, som har ett band dedikerat till trådlös backhaul och inte ens frigör detta när du använder kabel mellan boxarna.

Med andra ord bör Asus-nätverket med trådbunden backhaul teoretiskt sett ha högre hastigheter på 5 GHz-nätet än det ännu dyrare Orbi-systemet. Kör du båda trådlöst kan Orbi-nätverket å andra sidan ha fördelen av en stabilare backhaul, eftersom det ena 5 GHz-bandet uteslutande används för detta.

Enheter som är anslutna till 6 GHz-bandet har däremot samma teoretiska hastighet med Asus och Orbi.

Läs också 6 GHz internet: nu går det snart ännu fortare Är Wi-Fi 6 redan föråldrat, innan det ens har slagit igenom?

Genialt mesh?

Asus ET12 är en dyr mesh-lösning. Men det geniala är att enheterna är kompatibla med Asus AiMesh-system och det innebär att du enkelt kan utöka täckningen till andra platser i huset med billigare AiMesh-produkter.

Behöver du till exempel täckning i garaget för att ansluta garageöppnaren till nätverket så känns det drygt att behöva punga ut med flera tusen kronor för en extra ET12-router. Köp hellre en AX56-nätverksförlängare för ett par hundralappar.

För att vara säker på att alltid ha de snabbaste och mest stabila hastigheterna överallt i huset måste jag ändå vara försiktig och inte blanda in långsammare noder, eftersom jag annars riskerar att prylarna kopplar upp sig till dem, även i de fall de borde vara inkopplade till ET12-nätverket.

Asus ET12 app setup
Asus ET12 är lätt att installera, bland annat tack vare en användarvänlig app.

Enkel anslutning

Att komma igång med Asus ET12 är enkelt. Koppla modemet till WAN-kontakten på boxen du väljer som router och starta om modemet för att vara säker. Ladda ner Asus Router-appen och skanna QR-koden under routern för att ansluta den.

En sak jag verkligen gillar med appen är att man inte behöver registrera sig för att använda den. Till skillnad från med Netgear, som kräver att man loggar in och dessutom har flyttat vissa funktioner som föräldrakontroll till abonnemangets betaltjänst.

Efter att ha ställt in routern och gett den ett nätverksnamn rekommenderar jag att man ansluter med trådbunden backhaul om man kan, och sedan öppnar upp 160 MHz bandbredd på 5 GHz-bandet, för bästa möjliga hastighet och stabilitet.

När routern har konfigurerats ska noden kopplas till ström. Om man vill koppla den med WiFi i stället för trådbundet har man dem först i samma rum, så kopplar de ihop sig automatiskt. Sedan flyttar man noden dit man vill ha den.

Asus ET12 - speedtest - node in next room - open door - wifi backhaul two floors up - 6GHz Asus ET12 - speedtest - node in next room - open door - wifi backhaul two floors up - 5GHz Asus ET12 - speedtest - router ground floor - node 1st floor - PC 2nd floor - 6GHz Asus ET12 - speedtest - router ground floor - node 1st floor - PC 2nd floor - 5GHz Asus ZenWiFi Pro ET12 - speedtest - node in next room - closed door - wired backhaul - 6GHz Asus ZenWiFi Pro ET12 - speedtest - node in next room - closed door - wired backhaul - 5GHz Asus ZenWiFi Pro ET12 - 5GHz router ground floor smartphone 2nd floor Asus ZenWiFi Pro ET12 - speedtest - node in next room - open door - wired backhaul - 6GHz Asus ZenWiFi Pro ET12 - speedtest - node in next room - open door - wired backhaul - 5GHz Asus ZenWiFi Pro ET12 - speedtest - router ground floor - computer 2nd floor - 5GHz Asus ET12 app speed 6 GHz with Zenfone 9 next to router Asus ZenWiFi Pro ET12 - 5GHz smartphone same room Asus ZenWiFi Pro ET12 - 5GHz router ground floor smartphone 1st floor
<
>
Hastighetstest: 6 GHz. Router på 1:a våningen, nod på 2:a våningen (trådlös backhaul) och PC på 3:e våningen.

Asus ET12: Galen hastighet och stabilitet

Herregud, vilka hastigheter! Med ET12 mäter jag i bästa fall nära gigabithastigheter på både 5 och 6 GHz-bandet, med trådbunden backhaul mellan routern och noden och där den senare står i rummet intill PC:n och med den tunna innerdörren mellan sig stängd. Det här är faktiskt det snabbaste jag har sett!

Med Asus Zenfone 9 alldeles bredvid routern och ansluten till 6 GHz får jag över 900 Mbit/s de flesta gånger jag mäter. Ruskigt snabbt, och snabbare än du någonsin kommer att behöva om du har hyfsat normala behov.

Tidigare har jag kopplat upp Netgear Orbi RBKE963, det snabbaste och mest stabila nätverket jag har haft hemma. Tills nu.

För även om Asus-nätet har två enheter och Orbi-nätet tre, så klarar jag mig fint med två boxar i mitt hus med tre våningar och nästan 200 kvadratmeters total yta. Då har jag routern på första våningen och noden på tredje, med trådbunden backhaul.

Läs också Vad i hela friden är mesh? Dina förväntningar på att alla trådlösa prylar ”bara ska fungera” infrias bara om du har ett ordentligt mesh-nätverk.

då hamnar vi i praktiken på runt 340 Mbit/s på 5 GHz och 200–220 Mbit/s på 6 GHz. Fortfarande mer än dugligt, men eftersom jag har mitt kontor på tredje våningen är det faktiskt där jag behöver den bästa hastigheten.

Jag får bättre fart på översta våningen om jag flyttar ner noden till andra våningen. Då är nätet snabbast på nedersta våningen, nästan lika snabbt på andra, med hastigheter upp till 900 Mbit/s, och sedan har jag runt 800 Mbit/s i på tredje våningen på 5 GHz och över 500 Mbit/s på 6 GHz. Då börjar det verkligen likna något!

Till vardags upplever jag att nätverket är helt stabilt, även med ett 40-tal smarta prylar uppkopplade. Det är då de billiga nätverken faller igenom, vilket jag till exempel upptäckte nyligen med TP-Link Deco XE75. Där sjönk hastigheten dramatiskt när många enheter skulle vara med.

 Asus-ZenWiFi-Pro-ET12
Foto: Asus

Asus ET12 eller Netgear Orbi RBKE963?

Till vardags upplever jag faktiskt ännu bättre stabilitet med Asus-nätverket än med Netgears dyraste RBKE963. Inte minst har jag då och då upplevt att Sonos-produkter är lite ovänligt inställda mot Netgear, men även med min kontorsdator (som har nätverkskort av senaste typ) får jag oftast ännu lite bättre hastigheter med Asus.

När Asus-nätverket dessutom är så flexibelt och kan byggas ut med både routrar och satelliter om varandra, medan Netgear-nätverket är låst till sig självt och därför väldigt dyrt att bygga ut ytterligare, tycker jag att Asus är ett bättre köp.

Netgear Orbi har en fördel om du använder trådlös backhaul i stället för trådbunden, eftersom Orbi har en separat kanal dedikerad till denna uppgift. Men det sänker samtidigt maxhastigheten på 5 GHz, eftersom man inte kan kombinera de två.

Asus ZenWiFi Pro ET12 SPREAD 2
Foto: Asus

Asus ZenWiFi Pro ET12: Slutsats

Asus ZenWiFi Pro ET12 kostar mycket, men så är det också grymt snabbt, väldigt stabilt och bland de mest flexibla systemen som finns.

Hur många noder som än kopplas ihop kan alla använda trådbunden backhaul om du vill. Nätverket kan dessutom byggas ut med billigare noder och routrar, om du har döda zoner där höga hastigheter är mindre viktiga.

Appen har bra inställningsmöjligheter och bra översikt, och ingen av nätverkets funktioner är låsta till ett betalabonnemang. Bara om du vill ha utökad digital säkerhet.

Om du har gigabit-internet och vill ha det snabbaste och bästa så är listan kort. Och hittills är det ET12 som tronar överst av dem vi har testat.

Karakter
Asus ZenWiFi Pro ET12
High End
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mesh för det avancerade smarta hemmet

Mer behöver inte Wi-Fi 7 kosta

Många bäckar små

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Ljud & Bild