I takt med att hemmet har blivit smart – och allt i det uppkopplat – har en bra nätverksanslutning gått från lyx till att vara en nödvändighet.
För detta behöver du en stabil och snabb router. Och gärna flera stycken, så att det kan bli bra uppkoppling överallt i hemmet.
Här tittar vi närmare på Asus ZenWiFi BQ16, som är ett mesh-system i lyxklassen. Faktum är att en Asus-router kostar lika mycket som fem stycken av de TP-Link Deco BE25 vi testade nyligen!
Hanterar många enheter samtidigt
Moderna Wi-Fi 7-routrar täcker vanligtvis tre frekvensband: 2,4 GHz, 5 GHz och 6 GHz. Asus ZenWiFi BQ16 beskrivs däremot som en fyrbands-router. Asus har inte uppfunnit något nytt frekvensband, men routern täcker två samtidiga band på 5 GHz-bandet. Det hjälper till att få upp den totala trådlösa bandbredden till svindlande 25 gigabit per sekund. Minst lika intressant är att inte färre än 12 antenner gömmer sig på insidan. Detta är två eller tre gånger så många som i billigare mesh-routrar.
Som tumregel kan man säga att en trådlös router kommunicerar med en enhet per antenn, men ZenWiFi BQ16-routrar klarar 16 samtidiga strömmar. Det betyder att två sådana i ett mesh-nätverk kan hålla kontakten med fler än 30 enheter åt gången. Det är en ganska hög siffra. Och även om ditt internetabonnemang blir flaskhalsen för hur snabbt du kan strömma data från internet, gör de många samtidiga trådlösa anslutningarna att väntetiden på nätet blir lägre än på routrar med ett mer normalt antal antenner.
Den är stor
Som de flesta routrar för hemmabruk har Asus ZenWiFi BQ16 ett vitt och enkelt designat skal. Men eftersom den är dubbelt så stor som exempelvis TP-Link BE25 och Google Nest WiFi Pro så lyckas den inte riktigt med konststycket att verka diskret.
På baksidan av fyrkanten hittar man inte färre än fem Ethernet-portar. Två av dem är avsedda för att vara anslutna till internetleverantörer (observera plural). Den ena porten stöder upp till 10 gigabit datahastighet. Vilket är tio gånger så hög hastighet som för närvarande erbjuds till privata hushåll. De tre Ethernet-utgångarna kan anslutas till trådbundna enheter eller användas som en backhaul-anslutning mellan routrarna i mesh-nätverket.
Det finns dessutom två USB 3.0-portar på baksidan av Asus-routern. De kan användas för externa enheter (till exempel en skrivare) eller för externa hårddiskar, så att routern kan fungera som en filserver eller som en nätverksdisk.
Kan mycket väl användas ensam
Asus uppger att varje router kan täcka en yta på upp till 370 kvadratmeter (4 000 kvadratfot är en snyggare och rundare siffra). Detta är ett mycket stort område – ungefär dubbelt så stort som andra tillverkare lovar per router – och datahastigheten i hemmets bortersta hörn blir givetvis något lägre än alldeles intill routern. Vårt test visar dock att Asus ZenWiFi BQ16 lyckas tränga in långt i hemmets avkrokar.
Eftersom vårt testsystem levererades som ett mesh-paket med två routrar så testades det så. I en lägenhet på 100 kvadratmeter kan det kanske räcka med en enda router.
Otydlig förklaring
Den första installationen av Asus ZenWiFi BQ16 är enkel för att vara en så omfattande produkt. Precis som flera andra routrar vi har testat på senare tid, inklusive TP-Link BE25, gör mobil-appen det mesta när du har skannat en QR-kod på själva routern. Appen förväntar sig dock – men glömmer att berätta – att du måste slå på den och koppla upp den till internet innan du börjar.
Mer oklar är inställningen av efterföljande routrar i mesh-systemet. Varken appen eller manualen (som du själv måste hitta på internet) är till någon omedelbar hjälp. Till slut visade det sig att den första routern automatiskt upptäcker nya routrar och lägger till dem i nätverket. Men det tar ett tag och det förklaras inte någonstans. Och man kan hinna göra många manövrar i onödan och få mycket svett i pannan under tiden.
Omfattande funktioner
Lyckligtvis är app-styrningen av systemet lite mer logisk när nätverket väl är konfigurerat. Och det är bra, för det finns många funktioner att sätta sig in i! Även den mest fingerfärdiga och kontrollsugna kan få sitt lystmäte av port-forwarding, bandbreddsjustering för varje enskild enhet i nätverket och optimering för exempelvis spel, mediestreaming eller hemmakontor. I utgångspunkt behöver man inte pilla med inställningarna. Men de finns där.
Om du har barn och vill skydda dem från internets mindre aptitliga sidor så har Asus-systemet en möjlighet att ställa in 64 olika föräldrakontrollprofiler – vilket räcker även för en storfamilj!
Asus ska ha extra beröm för att de skickar med ett säkerhetspaket från det välrenommerade antivirusföretaget Trend Micro. Att säga att paketet är helt gratis rimmar lite illa med tanke på det höga inköpspriset. Men du behöver åtminstone inte plocka upp plånboken ur fickan en gång till för att betala för ett abonnemang. Utöver skydd mot hackning innehåller säkerhetspaketet AiProtection Pro även VPN (virtuellt privat nätverk).
Hastighet
På papperet kan Asus ZenWiFi BQ16 leverera ett trådlöst nätverk med en svindlande hög hastighet: 25 gigabit per sekund. Det är en siffra som inte bör tas med bara en nypa salt, utan snarare ett helt saltkar. För det första är 25 Gbit/s den totala bandbredden för de fyra frekvensband som routern täcker (kom ihåg att den hanterar två parallella 5 GHz-band i stället för ett). För det andra sätter internetleverantörens uppkoppling gränsen för hur snabbt det går att ladda ner och att streama.
Den maximala uppmätta hastigheten i testet blir därför samma nästan 1 000 Mbit/s som andra moderna routrar. Under de bästa förutsättningarna – alltså precis vid huvudroutern i vardagsrummet.
Den andra routern i mesh-nätverket placerades i köket, som är skilt från vardagsrummet av en betongvägg. Där blev resultatet mer intressant, eftersom nätverkshastigheten var densamma som i vardagsrummet. Med andra mesh-system har hastigheten där varit lägre än vid huvudroutern, eftersom bandbredd även måste användas för anslutningen mellan routrarna i mesh-nätverket. Men i fallet med Asus ZenWiFi BQ16 fanns alltså en så stor kapacitetsreserv att den inte mätbart påverkade hastigheten längre ner i kedjan.
Vad som däremot påverkar hastigheten är avstånd och hinder i form av väggar. Längst bort i lägenheten, i sovrummet, är täckningen alltid sämst. Där uppmättes cirka 90 Mbit/s i nedladdning. Det räcker fortfarande att titta på Netflix i 4K-upplösning, men är långt ifrån 1 000 Mit/s – eller för den delen 25 000 Mbit/s! Lösningen för att få full fart i sovrummet vore att sätta upp ännu router.
Slutsats
Asus ZenWiFi BQ16 kan leverera trådlöst nätverk med otroliga hastigheter. Men för de flesta blir det lika mycket overkill som att köpa en Ferrari bara för att köra till bageriet i nästa kvarter.
Så länge bara ett fåtal hushåll har tillgång till internetuppkopplingar som är snabbare än 1 000 Mbit/s är det svårt att hitta något att använda 25 000 Mbit/s i det trådlösa nätverket till. På den punkten är den på samma nivå som andra Wi-Fi 7-routrar, men ju högre pris och hastighet, desto mer overkill.
Mer praktiska är de omfattande säkerhets- och smart home-funktionerna. På det området är Asus-routrarna i en helt annan klass än de typiska mesh-routerpaketen. Detsamma gäller förmågan att hantera många samtidiga dataströmmar. Vilket även märks på priset, som också är i en klass för sig.