TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Asus Zenbook S 14 (UX5406SA)

Zenbook med bättre Intel-processor

Efter en långsam start för Core Ultra-processorerna är Intel redo med en ny generation som har bättre AI. Vi har testat den första maskinen. Är den bättre?

Av / 2024-10-18 - 09:18
Asus Zenbook S 14 (UX5406SA)

Home tycker

  • Högupplöst OLED-pekskärm. Intels nya Ultra-processorer har nu fått de AI-muskler de borde ha haft från början. En lätt, snabb och elegant PC till ett helt rimligt pris.
  • Även om NPU:ns AI-prestanda är tredubblade kan grafikprocessorn fortfarande slå den på hemmabana.

2024 var inte bara året när AI-förmågan blev ett stort försäljningsargument. Det var också året när hela tre processorgenerationer lanserades för att uppfylla drömmen om en AI-PC.

Som datortestare har jag sett många processorgenerationer komma och gå. Och för varje ny generation har en ström av nya datorer anlänt för test. Men 2024 har varit annorlunda. Under årets första månader testade vi flera datorer med de nya Intel Core Ultra-processorerna, som utmärkte sig genom att ha en neural processor (NPU) för att hantera AI-beräkningar. Till exempel Asus Zenbook 14 OLED, som vi testade redan i februari. Det var en helt utmärkt PC, men AI-datorkraften var inte imponerande. Faktum är att vi var besvikna över att Intels processorer bara hade en tredjedel av den 40 TOPS AI-kraft som behövs för Microsoft Copilot+.

Zenbook S 14 UX5406SA Scenario photo 04
Zenbook S 14 UX5406. (Foto: Asus)

Det öppnade ett tomrum på marknaden för Qualcomm och deras Snapdragon X Elite-processor, som hade de nödvändiga AI-musklerna. Det var därför vi testade en ny generation AI-datorer under sommaren. Bland annat Asus Vivobook S 15.

Nu när löven på träden så sakteliga börjar få höstfärger kommer ännu en PC-generation, alltså årets tredje. Intel har i all hast levererat en ny och förbättrad Serie 2 av Core Ultra-processorerna.

Om det gör någon skillnad för krisdrabbade Intel, som tappat 60 procent av sitt värde sedan årsskiftet och nu enligt uppgift är till salu, återstår att se. Men nu ska vi titta närmare på den första PC:n som har den nya processorn ombord: Asus Zenbook S 14 med efternamnet UX5406.

Annons
Läs också Kommer Intel att tas över av Qualcomm? Den snabbväxande chiptillverkaren Qualcomm ryktas försöka köpa Intel.

Asus gör många Zenbook-datorer, men S-modellerna är de tunnaste och mest eleganta för hemmabruk. Så även denna, som bara är 13 mm tjock och väger 1 200 gram. Locket är gjort av ett kompositmaterial av keramisk aluminium, som ska vara motståndskraftigt mot repor och flottiga fingrar så att datorn håller sig elegant under en längre tid. Datorn finns i två trademark-utföranden, Scandinavian White och Zumaia Grey. Testexemplaret hade Zumaia-färgen, som också skulle kunna kallas gråbrun.

Zenbook S 14_UX5406SA_Product photo_3I_Zumaia Gray_08 Zenbook S 14_UX5406SA_Product photo_3W_Scandinavian White _08
<
>
Zenbook S14 finns i vitt och gråbrunt. (Foto: Asus)

Skärmen är, som vi har sett på andra modeller i år, en färgrik och klar 2,8K OLED-skärm med 120 Hz uppdateringshastighet. Det är definitivt godkänt! Skärmen har dessutom touchfunktion. Vilket är ett plus i de situationer man inte har skrivbordsutrymme för en mus.

Tangentbordet är förvånansvärt bra. Tangenternas slaglängd är naturligtvis kort, men tangenterna har precis rätt motstånd, och det finns ingen antydan till att de vickar eller glappar. Det borde vara en självklarhet – men är det långt ifrån alltid. Pekplattan är stor och reagerar ganska direkt med bra respons.

Antalet portar är, som vi har sett på tidigare modeller från i år, faktiskt helt okej: två USB-C, en USB-A och en HDMI. Det betyder att man kan använda Zenbook 14 för de flesta vardagliga uppgifter utan att behöva tänka på adaptrar.

Zenbook S 14 UX5406SA Product photo 3W Scandinavian White 07
Tangentbordet är förvånansvärt bra och pekplattan är stor. (Foto: Asus)

Lite mer intelligent Ultra

Processorn är en 1,8 GHz Intel Core Ultra 7-258V. Det kan verka lite förvånande att Intel har valt att fortsätta med samma processornamn och bara har kallat de nya modellerna för ”Series 2”. För bakom fasaden finns en helt ny arkitektur. Series 2-processorerna hade kodnamnet Lunar Lake, medan Series 1 kallades Meteor Lake.

Den nya processorn har bara åtta kärnor och åtta trådar (Core Ultra 7-155H, som satt i de tidigare testade maskinerna, hade 16 kärnor och 22 trådar). Å andra sidan har den en förbättrad NPU. På sin hemsida uppger Intel att den nya processorn klarar upp till 47 TOPS (biljoner instruktioner per sekund). Det är ungefär tre gånger så mycket som den första serien.

Intel Arc-grafiken, som introducerades i den första versionen av Ultra-processorerna i december, finns kvar.

Asus Zenbook S 14 har 32 gigabyte DDR5 RAM och 1 terabyte SSD-lagring. Det är precis vad man kan förvänta sig av en ultrabook i den här prisklassen.

Benchmarks

Även om vi har med en helt ny processordesign att göra så framgår det inte av hastighetsmätningarna, som på de flesta områden motsvarar föregående års maskiner i samma klass.

Processortestet Geekbench 6 slutade med ett resultat på 11 048 i multicore och 2 728 i single-core. Det är 10–20 procent snabbare än den Asus Zenbook 14 vi testade tidigare i år. Men siffrorna är egentligen inte direkt jämförbara, eftersom processorn på den första modellen hade en lite lägre arbetshastighet. 6 587 poäng är också fullt jämförbart med datorer i samma prisklass.

Zenbook S 14 UX5406SA Product photo 3W Scandinavian White 06
Asus Zenbook S 14 är en slimmad och elegant ultrabook för arbete och studier. (Foto: Asus)

Grafiken är snabbt överstökad eftersom trenden är exakt densamma. Intels integrerade Arc-grafik är riktigt bra, utan att vara i gaming-klassen. Men för att förhindra slöhet i användargränssnittet är den perfekt. Och uppenbarligen har inte Intel gjort några som helst förändringar i Serie 2 av Ultra-processorerna.

AI – både och …

Vilket leder oss till den mest spännande delen: AI-beräkningar. Här har ribban höjts på allvar. Intel har närmare bestämt lyft den till det territorium som tidigare tillhörde Qualcomm. I Geekbench AI-testet får Asus Zenbook 14 S resultatet 25 622 i kvantiserad poäng. Testet är ganska nytt, så vi har inga långa rader av resultat att jämföra med, men den Snapdragon-baserade Lenovo Yoga Slim 7x som vi testade nyligen får ett kvantiserat resultat på 22 029 poäng.

Läs också Yoga på det kloka sättet Som en Snapdragon X Elite-baserad PC är Lenovo Yoga Slim 7x jämbördig med Intel-datorer på den flesta områden. Men AI-prestanda är en faktor högre.

Riktigt så enkelt är det dock inte. Det finns flera olika protokoll för AI-beräkningar och alla datorer stöder inte alla. Asus resultat är gjorda med OpenVino, medan Lenovo stöder QNN. På ytan är siffrorna jämförbara, men det kan betyda att en typ av processor är bättre för en viss typ av AI-beräkning, medan en annan har ett försprång för andra uppgifter. Och för att hälla ännu mer smolk i glädjebägaren har Asus grafikprocessor faktiskt mer AI-muskler än NPU:n. Mätt med OpenVino levererar den 28 412 kvantiserade poäng i Geekbench 6.

Zenbook S 14 UX5406SA Scenario photo 05
Batteritiden är lång och Zenbook S 14 kan följa med överallt. Men akta ryggen och sitt inte som på bilden! (Foto: Asus)

Även om den matematiska processorkraften inte har ändrats nämnvärt sedan den tidigare processormodellen verkar det som om den har lyckats dra ner på strömförbrukningen. Batteritestet avslutas på knappt åtta timmar. Det är ungefär dubbelt så länge som Intel Core Ultra-maskinerna vi testade tidigare i år!

Slutsats

Asus Zenbook S 14 UX5406SA är en solid och stilig ultrabook-dator för arbete och studier. Den väger inte mycket och kommer förmodligen att vara en trogen följeslagare i väskan i åratal. Och den snygga 2,8K OLED-pekskärmen motiverar, tillsammans med rimliga grafikprestanda, priset som är något högre än för budgetmaskinerna.

Den nya serien Intel Core Ultra-processorer verkar hålla vad den lovar. Vilket är ett (Copilot)plus. Men det måste vara en lite trist känsla för de som köpte en ny Intel-dator i januari att se den bli föråldrad så snabbt. Vilket det kanske inte heller behöver vara, eftersom dator- och grafikkraften i alla andra avseenden är densamma. Och om du inte behöver utföra AI-beräkningar utan tillgång till internet så finns det gott om tjänster, både sådana som kostar och sådana som är gratis.

Zenbook S 14 UX5406SA Scenario photo 06
(Foto: Asus)
Karakter
Asus Zenbook S 14 (UX5406SA)
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mer behöver inte Wi-Fi 7 kosta

Många bäckar små

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Ljud & Bild