TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

test: Asus ZenBook Pro 15

Leksak för lyxlirare

Den ”professionella” ZenBooken ger Apple en kamp ända in på upploppet – och längre än så.

Av / 2018-10-11 - 15:57
Asus ZenBook Pro 15

Home tycker

  • Skärmen är superläcker och det är massor av kräm i processorn och grafikkortet. Finish av toppklass. ScreenPad är en kul finess.
  • Grafikkortet är inte gratis och nästan för bra för vanligt kontorsbruk. SceenPaden gör ingen större skillnad. Batteritiden är för kort.

När en ny och lätt design-laptop dyker upp på redaktionen brukar frågan oftast vara: ”Är det här en MacBook-dödare?”

Nej, Asus ZenBook Pro 15 UX580GE är inte en MacBook-dödare. Men däremot har den siktet inställt rätt på MacBookens dyrare storebror, MacBook Pro.

I egenskap av prestigemodell har ZenBook Pro 15 en finish av toppklass. Skalet är urfräst ur ett stycke aluminium och ytan är diskret borstad och silkeslen i en blå färg som är så djup att man måste läsa i manualen för att upptäcka att den inte är svart. En kopparfärgad, avfasad kant löper hela vägen runt och bryter den mörka designen på ett smakfullt sätt.

ZenBook Pro 15 UX580 Product Photo 1C Deep Dive Blue 14 43599
Oklanderlig design och finish. (Foto: Asus)

Läckerheterna fortsätter när man öppnar locket. En stor 15,6-tums skärm med 4K-upplösning ger en färgmättad och ljusstark bild som är svår att hitta bättre oavsett pris. Asus informerar att skärmen uppfyller 100 % av Adobe RGB och dessutom är Pantone-certifierad. För semesterbilder kan sådant kvitta, men grafiker kommer att känna sig hemma.

Tangentbordet är stort, bekvämt och upplyst. Och tangenterna har så lång slaglängd som det bara går att få på en tunn bärbar (1,5 mm). Asus har valt att låta bli att klämma in ett separat numeriskt tangentbord.

Annons

En extra skärm

ZenBook Pros mycket speciella partytrick är en så kallad ScreenPad, som är en styrplatta med inbyggd skärm. Längst upp på den 5,5 tum stora styrplattan finns en nedrullningsbar meny som visar en rad olika alternativ. Då lyser plattan upp och visar sig vara extra skärm med FHD-upplösning.

ScreenPad-skärmen kan användas som en förlängning av huvudskärmen, men den kan också leva sitt eget liv genom appar. Från början finns bland annat en kalender, en miniräknar-app och en Spotify-spelare. Men tanken är att användbarheten ska växa med fler appar.

Att ha en extra skärm i styrplattan är en kul funktion med klar skryt-effekt, som med råge överträffar pekfältet på MacBook Pro. Om det kommer att revolutionera laptop-marknaden får framtiden utvisa. Till en början verkar det mest vara en gimmick – fast å andra sidan tänkte jag likadant 2007 när Apple hittade på att man skulle kunna köra små program i deras nya telefon. Så här i efterhand visade sig den idén dock ha en viss potential!

ZenBook Pro 15 UX580 Product Photo 1C Deep Dive Blue 17 43601
Den extra skärmen i styrplattan är Asus ZenBook Pro 15:s partytrick. (Foto: Asus)

Hårdvara av toppklass

Men det handlar inte bara om ett snyggt utseende. Inre värden räknas också. Och sådant har ZenBook 15 fått sin beskärda del av. Processorn är en åttonde generationens Intel Core i9 med sex kärnor och tolv trådar samt turbo-boost upp till 4,6 GHz. Det är seriöst mycket beräkningskraft. Och tack och lov har Asus valt att stoppa i ett ordentligt grafikkort i datorn, som ett komplement till det integrerade Intel Graphics UHD 630. Kortet är ett GeForce GTX 1050 Ti med 4 GB RAM. Det kan verka som slöseri i en maskin som inte ska användas till 3D-spel, men många kontorsprogram kan utnyttja beräkningskraften från Nvidias grafikprocessorer till mer ”seriösa” uppgifter.

För lagring används givetvis en SSD-disk. ZenBook Pro 15 finns i olika varianter med SSD i olika kapaciteter och hastigheter. Testmodellen hade en 512 GB. Bland smågodiset finns fingeravtrycksläsare och ljud från harman/kardon.

Benchmarks

Med en sexkärnig Core i9-processor är allt upplagt för beräkningsmuskler av den högre skolan. Ett Geekbench-resultat på 22 905 poäng multicore och 5 370 singlecore ser till att Asus ZenBook Pro 15 UX580GE föräras med priset för årets snabbaste dator på testbänken! Ett PC Mark 10-resultat på 4 739 är inte riktigt rekord (det hålls av MSi GS65 Stealth Thin), men ändå snabbt.

Desto ovanligare för en ultrabook är att ZenBook Pro 15 klarar sig helt respektabelt i 3D-testerna från Futuremark. 2437 i 3DMark TimeSpy och 6648 i 3DMark Fire Strike är tillräckligt för gaming. Även om resultaten fortfarande överträffas av mycket billigare renodlade speldatorer.

På ett område har Asus dock kompromissat: batterikapaciteten. Det har de utan tvekan gjort för att hålla nere vikten och storleken. I PC Tools-batteritestet uthärdade datorn bara i två timmar. Den vanliga arbetstiden är mycket längre än det intensiva testet. Men om arbetsdagen är lång och fylld med möten och presentationer kan det vara nödvändigt att ha med laddaren i väskan – och den är tung! Ska du däremot använda maskinen som alternativ till en stationär dator så är sådant av underordnad betydelse.

ZenBook Pro 15 UX580 Product Photo 1C Deep Dive Blue 12 43597
(Foto: Asus)

Vem ska då köpa flaggskeppet i ZenBook-serien? De flesta kommer säkerligen hamna i hörn- och takvåningskontor. Bortsett från folk i ledningsgrupper vänder den sig till personer som jobbar med grafik och beräkningstunga uppgifter. Ett spel eller två klarar den också tack vare det fina grafikkortet och den suveräna processorn, fast det vore som att köra rally i en Lamborghini. Det är inte sådant som den är bäst på, och det är lite synd. Klarar man sig med lite lägre skärmupplösning än 4K så finns det en 25 % billigare version med FHD-skärm och i7-processor.

Slutsats

Asus ZenBook Pro 15 UX580GE är en utpräglad chefsleksak: en toppmodell med väl tilltagna specifikationer på alla områden – och en matchande prislapp. Skärmen är färgstark och knivskarp, grafiken är snabb och SceenPad är en haksläppare som ger Apples TouchBar mer än svar på tal. Och så tillkommer förstås pekfunktionen på 15-tumsskärmen.

Pro-utgåvan av ZenBook är ett kostsamt nöje som dryper av lyx, men tar man med prestanda i beräkningen så är priset inte alls för saltat.

Karakter
Asus ZenBook Pro 15
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mesh för det avancerade smarta hemmet

Mer behöver inte Wi-Fi 7 kosta

Många bäckar små

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Ljud & Bild