TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Asus ZenBook 3 Deluxe UX490UA

En studie i enkelhet

Asus har byggt en nästan meditativt renodlad ”MacBook” för individualister.

Av / 2017-09-06 - 08:39
Asus ZenBook 3 Deluxe UX490UA

Home tycker

  • Superslimmad, superlätt och superläcker. En lyx-laptop för alla som har råd att resa med lätt packning. Massor av lagringsutrymme.
  • Tyvärr även superdyr. För grafiktunga uppgifter krävs en annan sorts PC. Bara USB-C-portar och bara Full-HD.

Datorn är ett oumbärligt arbetsredskap även om arbetsdagen tillbringas på vägarna, på tåg eller på flygplatser. Den ska helst inte ta för mycket plats i bagaget. Och så gör det ju ingenting om det hörs ett sus av avund blandat med beundran från omgivningen när den tas upp den ur väskan på ett möte.

Många anser att svaret på den önskelistan är en MacBook Pro, men det finns andra alternativ för de som inte vill buntas ihop med alla andra kreativa och unika individualister.

Liten PC – stor skärm

Asus ZenBook 3 Deluxe är byggd för dem som har råd att betala för att få en så liten dator som möjligt med så stor skärm som möjligt. Precis som Apple och flera andra utlovar Asus en 14-tums skärm i ett 13-tums skal … Av goda skäl är skärmen inte fullt 14 tum på diagonalen, även om vi måste erkänna att kanten runt skärmen är ganska så smal. Och med en tjocklek på 1,3 centimeter och en vikt på 1100 gram är Zenbooken en av de mest bärbara som finns just nu. Även om både HP och Acer har ännu tunnare datorer i sortimentet.

Utifrån är ZenBooken lika strikt och spartansk som namnet föreskriver. Utsidan är av aluminium i en färg som vid första anblicken verkar svart men som vid närmare granskning visar sig vara en mörk, mörk marinblå nyans. Insidan är en svartblå nyans ännu mörkare. Hela skalet är fräst ur ett stycke aluminium. Skärmen är av Gorilla Glass 5, som man annars ofta hittar på mobiltelefoner. Även om materialen inte gör datorn helt oförstörbar så lär de se till att den inte blir repig av det hårda livet en bärbar dator lever.

Annons

Inre lyx

I en så här tunn maskin finns det ingen plats för någon särskilt lång slaglängd för tangenterna och feedbacken hade gott kunnat vara tydligare om man jämför med exempelvis Asus egen Zenbook Flip UX360. Men efter ett par sidors skrivande har fingrarna vant sig vid omständigheterna. Tangentbordet är bakgrundsbelyst med ett milt, gyllene ljus. Diskret och läckert.

Under det blå metallhöljet kör en sjätte generationens i7-processor med 2,9 GHz. Det finns hela 16 GB RAM ombord och en SSD-disk på inget mindre än 1 TB. Rena rama lyxen, vilket också syns på prislappen. Å andra sidan har Asus inte lagt lika mycket pengar på grafiken, som utgörs av ett integrerat Intel HD Graphics 620. Något överraskande är skärmupplösningen bara Full-HD (1920 x 1080 punkter).

Avhållsamhet bland portarna

USB-C är säkert framtiden och den kompakta porten har många fördelar: vändbara kontakter, hög hastighet och en möjlighet att köra med blixtsnabb extern grafik via Thunderbolt. Men tills den sköna framtiden kommer på allvar är det en smula opraktiskt att det inte finns några andra typer av portar på Zenbooken. Laddning, extern lagring och anslutning av extra bildskärmar, allt måste göras via de tre USB-C-portarna.

Det gör till och med vardagliga saker som att spara en handfull filer på ett USB-minne till en besvärlig uppgift, som inbegriper att rota i väskan efter en av medföljande adapterkablarna (USB respektive HDMI). Man kan inte heller utan vidare stoppa i SD-kortet från kameran i datorn för att överföra bilder, eftersom kortläsaren på Apple-manér också offrats på enkelhetens altare. Det betyder alltså ännu en adapter i väskan. Det här är ett område där Asus kanske inte hade behövt snegla på Apple.

Prestanda

Processorn är en Intel Core i7-7500U, som är en 2,9 GHz dualcore-CPU med fyra trådar. Den är inte den starkaste i7:an, men räcker gott och väl för normalt kontorsbruk. Geekbench-testet gav resultaten 3603 singlecore och 7585 multicore. Basemark 3.0-testet slutade på 535, vilket är bra utan att vara snabbt.

Vi bussade också ZenBook 3 Deluxe på de grafiska Cinebench- och 3D Mark-testerna. Siffrorna visar tydligt att det inte är tung 3D-grafik som är datorns styrka. Aktuella gaming-datorer klarar av 3D-testerna fem till tio gånger snabbare. Men alla tester genomfördes, vilket faktiskt är snyggt jobbat. Grafiktesterna visade också att kylsystemet i datorn är utomordentligt tystgående. Inte ens när det gick som allra svettigast till blev suset från den lilla fläkten i det lövtunna skalet dominerande.

För kringresande PowerPoint-krigare är batteritiden däremot avgörande. Asus anger batteritiden till ”upp till nio timmar”. Vårt batteritest är betydligt mer krävande än genomsnittligt bruk, så tre timmar och 18 minuter är riktigt tjusigt för en ultrakompakt i7-maskin.

Slutsats

Asus ZenBook 3 Deluxe är läcker maskinvara för dem som behöver – och har råd med – en fullblodsdator i väskans tunnaste fack. Den kör länge på en uppladdning och har muskler för allt normalt kontorsarbete utan att du behöver ägna för mycket av din värdefulla tid åt att vänta.

Är den då en MacBook-dödare? Asus har åtminstone ansträngs sig för att matcha och överträffa konkurrenten punkt för punkt när det gäller storlek, vikt samt bristen på ”gammaldags” portar och anslutningar. Resultatet har blivit en dator som är lite bättre än de mellandyra ultrabook-datorerna men som bara ett fåtal har råd med. Kan du leva med något annat än den absoluta toppmodellen så finns det lyckligtvis varianter med lite mindre RAM och lagringsutrymme som är några tusenlappar billigare.

 

picture1 picture2 picture3 picture4
<
>
Mörkblå och med knivskarpa linjer. Asus ZenBook 3 Deluxe är nästan outhärdligt läcker.
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

Ljud & Bild