TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Asus ROG Flow Z13 (GZ301ZE-LD183W)

Superkrafter i surfplatteform

Asus ROG Flow Z13 är gjord för spel – men är lika perfekt för siffertuggande.

Av / 2022-03-08 - 13:00
Asus ROG Flow Z13 (GZ301ZE-LD183W)

Home tycker

  • Supersnabb CPU. Väger nästan inget och tar nästan ingen plats. Den snabbaste bärbara datorn vi någonsin har testat. Och naturligtvis även den starkaste surfplattan. Kan utökas med grafikförstärkare.
  • Bärbarheten har sitt pris – och man betalar med tangentbordet. Batteritiden är också katastrofalt kort. Vill du utöka med tungviktsgrafik blir det riktigt, riktigt dyrt.

För ett år sedan testade vi den unika Asus ROG Flow X13, som bjöd på dittills oöverträffade krafter i en superkompakt 13-tums laptop. Den går fortfarande att köpa och är än i dag en av de mest önskvärda hårdvarorna. Men nu är Asus redo att utmana sitt eget rekord.

Asus Rog Flow Z13 är inte en traditionell bärbar dator, utan en surfplatta. Formatet är detsamma som vi har sett ibland annat Microsoft Surface Pro, där en inbyggd stödfot och ett magnetiskt avtagbart tangentbord – som även fungerar som ett skal – ger en arbetsställning som påminner om en vanlig bärbar dator.

2022 ROG Flow Z13 GZ301 Product Photos Lighting No Keyboard 10
Datorn har en inbyggd stödfot. (Foto: Asus)

Påminner om en Surface

Faktum är att Flow Z13 ser ut som en svart tvillingbror till Microsoft Surface Pro. Om man bara bortser från fönstret på baksidan som ger en inblick i elektroniken.

En stor del av hybridsurfplattorna i det här formatet – inklusive Apple iPad Pro och Microsoft Surface Pro X – har varit baserade på mobilprocessorer. Vilket har gjort att de bara kunnat köra specialanpassade versioner av programmen.

2022 ROG Flow Z13 GZ301 Product Photos Lighting keyboard 05
Asus ROG Flow Z13 ser ut som en svart version av Microsoft Surface Pro. Men insidan är mycket snabbare. (Foto: Asus)

Ett CPU-monster

Så är det inte alls här: Asus ROG Flow Z13 är en fullblods-PC. Processorn är en splitter ny 12:e generationens Intel Core i9. Och den är ett vilddjur! 14 kärnor och 20 trådar med en arbetshastighet på 2,5 GHz (turbo upp till 5 GHz) ger datorkrafter som överträffar det mesta. Åtminstone allt vi har testat hittills!

Annons

Eftersom Flow Z13, åtminstone på pappret, är en speldator så behövs ett bra grafikkort. Maskinen finns i olika versioner, men i den testade konfigurationen, som är den starkaste, sitter det en Nvidia GeForce RTX 3050 Ti-grafikprocessor. Den ger inga superprestanda i spel, men är definitivt det mest muskulösa som går att klämma in en 12 mm tjock surfplatta utan att börja smälta.

Precis som på Asus ROG Flow X13 kan man lägga till extra grafikkraft genom en expansionsbox som heter XG Mobile och som innehåller ett Nvidia GeForce RTX 3080-kort som ansluts med hjälp av en ”navelsträng”. Grafikboxen väger bara 1 kilo men ger grafiska prestanda i tungviktsklassen. Å andra sidan kostar den nästan lika mycket som själva datorn.

Läs också Ultrabook med superkrafter Asus ROG Flow X13 är smidig nog för att bara stoppas ner i väskan och kan dessutom användas som surfplatta. Men den har grafikmuskler i tungviktsklassen.

Skärmen är i det allestädes närvarande 16:10-formatet, vilket ger lite extra arbetsyta på höjden jämfört med widescreen-formatet. Det är egentligen mest relevant för ”seriösa” användare, som kan klämma in lite fler kalkylbladsceller utan att skrolla på skärmen. Men det visar sig att surfplattan faktiskt passar minst lika bra till dem som till spelare.

Testmaskinen hade 120 Hz Full HD-skärm (1920 x 1080 pixlar), men finns även i en 60 Hz 4K-version. Eftersom detta är en surfplattedator som kan användas utan tangentbord har skärmen naturligtvis touch. Grafiker uppskattar Pantone-certifiering – och accepterar med en axelryckning 100 % sRGB-färgrymd som en duglig kompromiss.

2022 ROG Flow Z13 GZ301 Product Photos No Lighting keyboard 02
Tangentbordet är löstagbart och fungerar även som ett skydd för surfplattan. (Foto: Asus)

Tangentbordet den svaga länken

Den svaga sidan är tangentbordet, som även fungerar som ett skydd för skärmen. Det är inte värre än andra löstagbara tangentbordsfodral till surfplattor, men det tunna, böjliga tangentbordet är fortfarande mycket sämre än ett riktigt laptop-tangentbord. Vilket säger en hel del. Om du inte precis är resande i ord så är det dock fullt tillräckligt för dagligt bruk. Och för spel – även om du behöver ett riktigt mekaniskt tangentbord när det är dags för seriös gaming.

Antalet portar är ett absolut minimum: en USB 2.0-port och en enda USB-C-port som även används för laddning. Det är tillräckligt. Men inte mer än så heller! HDMI-kontakt letar man förgäves efter och det ingår inte heller någon adapter. DisplayPort är däremot integrerat i USB-C-porten.

2022 ROG Flow Z13 GZ301 Scenario Photos 03
När det är dags för spel behövs det en extern bildskärm och ett riktigt mekaniskt tangentbord. (Foto: Asus)

Prestanda

Asus Rog Flow Z13 är utrustad med en tolvte generationens Intel Core i9-12900H-processor. Med 14 kärnor och 20 trådar är den en siffertuggare av rang. Det märks på våra benchmark-tester.

GeekBench 5 slutar med 13 733 poäng multicore och 1 817 single-core. Compute-testet, som är ett uttryck för processorns och grafikkortets totala datorkraft, landar på 48 913. Det är fenomenalt. Och markant snabbare än Apple MacBook Pro 14 M1, som tidigare innehade titeln som den snabbaste bärbara datorn.

Samma mönster upprepas i CineBench R23-testet, där Flow Z13 med ett multicore-resultat på 14 352 poäng är en halv gång snabbare än MacBook.

Kontorsprogramtestet PC Mark 10 avklaras fint med 7 095 poäng. Vilket man knappast tänker speciellt mycket på när man sitter och svettas över kalkylark och webbredigering.

På rena 3D-grafikprestanda är resultatet inte lika imponerande. GeForce RTX 3050 Ti-kortet är utmärkt. Men naturligtvis inte på samma nivå som monsterkort som GeForce RTX 3080. I förhållande till storleken är Asus ROG Flow Z13 snabb på spelgrafik. Men om det ska spelas Elden Ring med maxad grafik så behövs det en XG Mobile-grafikaccelerator.

2022 ROG Flow Z13 GZ301 Scenario Photos 18
Jag vet inte i vilken klass gänget från Asus flyger. Men jag har aldrig sett så mycket benutrymme i ett flygplan! (Foto: Asus)

Superbärbara surfplattedatorer brukar ha lång batteritid. Men det här är ingen vanlig surfplattedator! En timme och trekvart tog det för vårt batteritest att tömma den på ström. Testet är, i rättvisans namn, en hel del mer krävande än normalt kontorsbruk. Men resultatet är fortfarande en av de kortaste batteritiderna vi har sett på länge. Lyckligtvis är Asus laddare så kompakt att den är lätt att ha med sig i väskan. Och eftersom laddningen sker via USB-C kan man säkert låna en laddare i nödfall.

Konkurrenter

För vad en Asus ROG Flow Z13 kostar kan man välja mellan massor av ultrabook-datorer i ”chefsleksaks-klassen”. Z13 vinner inte på sitt bländande yttre. Här har alla tillverkare – inklusive Asus – fler designvassa modeller på repertoaren. I skrivande stund är det dock ingen som har samma brutala beräkningskraft. Och inte alls till det här priset.

Slutsats

Asus ROG Flow Z13 är ingen billig dator och det löstagbara tangentbordet är lika fullt av kompromisser som mjuka, avtagbara tangentbordsskydd alltid är. Batteritiden är heller inget att skryta om. Men sådana invändningar bleknar i ljuset av datorns fördelar: Med en blixtsnabb processor och ett grafikkort i den (lättare) spelklassen får man mer kraft än någonsin i en så kompakt enhet! Detta gör inte bara Flow Z13 intressant för spelare, utan minst lika mycket för professionella grafiker, 3D-designers och kalkylbladsakrobater. För den som vill ha ännu mer kraft går det att köpa en paketlösning med ett externt GeForce RTX 3080-grafikkort och 4K-skärmupplösning. Fast då blir priset det dubbla.

2022 ROG Flow Z13 GZ301 Scenario Photos 13
Om det behövs ännu snabbare grafik går det att koppla in ett externt grafikkort. Boxen innehåller ett GeForce RTX 3080-kort. Men då nästan fördubblas priset också. (Foto: Asus)
Karakter
Asus ROG Flow Z13 (GZ301ZE-LD183W)
High End
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

Ljud & Bild