TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Asus ROG Flow X13 (GV301QH-K5230T)

Ulv i fårakläder

Asus ROG Flow X13 är smidig nog för att bara stoppas ner i väskan och kan dessutom användas som surfplatta. Men den har grafikmuskler i tungviktsklassen.

Av / 2021-04-04 - 10:00
Asus ROG Flow X13 (GV301QH-K5230T)

Home tycker

  • Kompakt, blixtsnabb och läcker ultrabook. Och med grafikförstärkaren hanterar den de tyngsta spelen – och professionell grafik. 4K-pekskärm.
  • Kostar väldigt mycket pengar! Man måste välja mellan snabb skärm och hög upplösning.

Asus ROG Flow X13 är unik. Kort och gott. Den är mindre och lättare än de flesta vanliga ultrabook-datorer, men när det behövs kan den köra de senaste spelen eller dra runt de tyngsta grafikprogrammen. Sådant får man inte gratis, men den här prislappen är inte orimlig.

Bärbara datorer med snabb grafik är en paradox. Kraftfulla grafikkort drar nämligen massor av ström, vilket rimmar illa med batteridrift. Och de utvecklar enorma mängder värme, vilket innebär stora och tunga kylsystem. Vi har sett exempel på ”bärbara” gaming-datorer som haft en matchvikt på uppemot åtta kilo!

Extern turboladdare

Lösningen kan vara en extern ”grafik-turbo”, alltså ett grafikkort i en extern box som gör allt det tunga jobbet. Tack vare Thunderbolt och PCIe har det blivit mindre komplicerat att få de två enheterna att fungera ihop. Men jag har aldrig sett någon lösa det så kompakt och elegant som Asus med ROG Flow X13 och grafikboxen XG Mobile.

ROG Flow X13 GV301 lifestyle 6jpg
Grafikkortet bor i en separat box som heter XG mobile. (Foto: Asus)

Grafikkortet, som i den testade konfigurationen var ett Nvidia GeForce RTX3080 med 16 GB RAM, sitter i ett smalt metallfodral på bara ett kilo. Det är imponerande lätt, i synnerhet som strömförsörjningen på 280 W är inbyggd. Jag har faktiskt stött på många laddare till bärbara gaming-datorer som väger mer än XG Mobile. Det allra häftigaste exemplet hade till och med två stycken jättestora laddare.

En tjock multikabel förbinder grafikboxen och datorn via en speciell kontakt som är låst med ett skjutreglage. Boxen aktiveras sedan i en meny. På baksidan av XG Mobile finns utgångar för DisplayPort och HDMI. Den har också fyra extra USB-portar – och en nätverkskontakt.

Annons
Asus XG Mobile
XG Mobile-grafikaccelerator har en egen väska. (Foto: Asus)

Ultra-bärbar

Själva datorn är en 13-tums ultrabook i ett mattsvart fodral som bara väger 1,3 kg. Med andra ord en maskin man kan ha med sig väskan varje dag utan att märka av den på tyngden eller platsbristen.

ROG Flow X13 GV301 lifestyle 2
ASUS ROG Flow X13 är tillräckligt liten och lätt för att bäras med vart som helst. (Foto: Asus)

Skalet har en lätt räfflad yta som påminner om kolfiber, men är tillverkat av en magnesiumlegering. Linjerna är inte riktigt lika skarpa som på Razer Book 13 och skalet är inte lika orubbligt vridstabilt. Men närapå. Och 100 gram vikt har sparats jämfört med konkurrenten från Razer.

Även om bokstäverna ROG står för Republic Of Gamers så är Flow X13 tillräckligt diskret för att kunna användas som arbetsdator. Och om tung bildredigering eller videobehandling ingår i arbetsuppgifterna så kan den vara en relevant kandidat.

ROG Flow X13 GV301 business1
Med sina enorma grafikmuskler är Asus ROG Flow X13 även intressant för kreativa proffs. (Foto: Asus)

4K-pekskärm

Precis som vi har sett på flera andra superlaptopar i år har Asus övergett widescreen-formatet och valt 16:10, vilket ger lite mer skärmplats på höjden. Men skärmen är ändå något utöver det vanliga. Först och främst är upplösningen 4K – och lite till på grund av det högre formatet: 3840 x 2400 pixlar. Den har dessutom touch. Slutligen är den utrustad med 360-graders gångjärn så att datorn kan användas som surfplatta.

Pantone-certifiering och 116 % sRGB-färgrymd innebär att vi är uppe på en kvalitetsnivå som kan användas professionellt. På minuskontot har skärmen bara 60 Hz i uppdateringshastighet. Det kommer att vara en svår begränsning i vissa spel, framför allt förstapersons 3D-skjutaspel. Men det är skärmstorleken 13 tum också. Så de flesta kommer antagligen att komplettera laptopen med en eller flera stora och snabba skärmar hemma.

ROG Flow X13 GV301 lifestyle 3
Med 4K-pekskärm och 360-graders gångjärn kan Asus Flow X13 användas som en lyxsurfplatta. (Foto: Asus)

För städat bruk

En ovanlig detalj för en dator som riktar sig till spelare är att tangentbordet bara har vit bakgrundsbelysning. Eftersom lysdioder drar ungefär lika mycket ström oberoende av färg så har Asus förmodligen valt detta för att göra Flow X13 tillräckligt diskret för att även passa in i professionella miljöer. Tangenterna har också en förhållandevis behaglig och precis slaglängd, och man märker kontaktpunkten tydligt vilket ger färre skrivfel. Även styrplattan har en tydlig klickning som gör den bekväm att arbeta med.

Kul

Men nog med jobb! Asus ROG Flow X13 är gjord för att ha kul. Och den är verkligen ett kul sällskap. När XG Mobile-grafikboxen kopplas in blir det full fart och till och med de tyngsta spelen flyger över skärmen även om grafikinställningarna skruvas upp på max. Det är extra imponerande eftersom vi här pratar om 4K-upplösning, inte Full HD som på andra speldatorer.

Uppdateringsfrekvensen räcker inte riktigt till 3D-spel som DOOM Eternal (speciellt inte när RTX3080-kortet ska utmanas), men det går att lösa genom att koppla in ett par externa, riktiga gaming-skärmar.

Läs också Super-laptop med två skärmar Om en superläcker skärm är bra så måste två vara ännu bättre. ZenBook Pro Duo är fräscht nytänkande.

Benchmarks

Asus har valt en AMD Ryzen 9-processor i stället för de så dominerande Intel-processorerna. Och det är ett utmärkt val, eftersom prestanda överträffar en mycket dyrare Core i9-processor.

I GeekBench 5-processortestet får ROG Flow X13 7568 poäng multicore och 1259 singlecore. Det är lika mycket som MacBook Pro 13 M1. Och med XG Mobile inkopplad ökar det till 8167 respektive 1495 poäng, vilket lämnar alla andra, inklusive MacBook, långt efter sig.

Kontorsprogramtestet PC Mark 10 avklaras fint, men utan att överträffa andra datorer i samma klass: 5746 poäng som ren bärbar dator och 6744 med XG Mobile inkopplad.

Där grafikturbon verkligen gör skillnad är naturligtvis med 3D-grafik. Utan den blir resultatet 2893 poäng i 3DMark Time Spy-testet, och det hoppar upp till 9857 när GeForce RTX3080-kortet ansluts. Ett tjusigt resultat som bara överträffas av MSi GE76 Raider, som vi testade nyligen.

Batteritestet kunde bara genomföras utan XG Mobile, eftersom boxen inte går att köra med batteridrift. Men även som ren ultrabook, snarare än gaming, var resultatet 3:44 timmar en överraskning. Det är riktigt snyggt för en lättviktslaptop och rent av imponerande för en 4K-skärm.

Det finns alltid massor av konkurrens på PC-marknaden. Och för samma pengar kan man hitta flera bärbara datorer med liknande grafikprestanda, till exempel MSi GE76 Raider. Man kan också hitta ultrabooks med 4K-pekskärm och låg vikt. Men inte allt på en gång.

ASUS ROG Flow X13
Skärmen har en uppdateringsfrekvens på 60 Hz, men de flesta kommer nog ändå att kombinera den med en stationär skärm av full storlek. (Foto: Asus)

Asus ROG Flow X13: Slutsats

Asus ROG Flow X13 är en dator som tilltalar spelare lika mycket som yrkesgrafiker. Och om du tillhör båda grupperna är den något av ett Columbi ägg. Priset är våldsamt men jämfört med andra datorer med samma prestanda är det faktiskt billigt. Du får i stort sett den fina 4K-pekskärmen gratis. 32 GB RAM och 1 TB SSD är också i den bättre änden i den här prisklassen. Och möjligheten att lämna det kraftfulla grafikkortet hemma och nöja sig med att stoppa ner en 1,3-kilos dator i väskan är genial. Hardcore-3D-spelare kommer naturligtvis att tycka att 60 Hz-skärmen är för långsam. Men för dem finns en version med 120 Hz Full HD-skärm. Samt en möjlighet att använda flera externa bildskärmar. Både med grafikacceleratorn och med den ”nakna” datorn.

Karakter
Asus ROG Flow X13 (GV301QH-K5230T)
High End
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mesh för det avancerade smarta hemmet

Mer behöver inte Wi-Fi 7 kosta

Många bäckar små

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Ljud & Bild