TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Apple Studio Display

Kostsam Apple-skärm med felfri bild

Apples nya Studio Display är perfekt för många men hopplös för andra – och har en överraskande brist.

Av / 2022-03-31 - 08:00
Apple Studio Display

Home tycker

  • Fullständigt perfekt bildkvalitet och förvånansvärt bra ljud i högtalarna. Oerhört välbyggd kvalitet. Fungerar sömlöst med nyare Mac-datorer.
  • Saknar HDR och 120 Hz ProMotion. FaceTime-kamerans bildkvalitet är under all kritik. Kostsam. Saknar HDMI.

Nya Studio Display lanserades samtidigt som värstingdatorn Mac Studio och är en helt fantastisk skärm. De flesta skärmar är antingen 2K eller 4K, men detta är en 5K-skärm. Precis som skärmarna på de välkända iMac-datorerna med 27-tums IPS-panel.

Vilket även Apple Studio Display är utrustad med.

Den 27 tum stora skärmen kan lätt förväxlas med en iMac, fast utan den tjocka kanten undertill. Den är faktiskt utrustad med ett A13-chip och 64 GB internminne, men fungerar inte utan att vara inkopplad till en Mac. Till exempel ovan nämnda Mac Studio. Eller en Mac Mini, Mac Pro eller någon av de nyare bärbara MacBook-modellerna.

Skärmen påminner mest om den större Apple Pro Display och om du tycker att Studio Display är dyr så vänta tills du ser priset på Pro Display: 60 000 kronor. Den är en lite annorlunda skärm, det ska erkännas. 32 tum och 6K-upplösning i 16:9-format, och så mycket som 1 000 000:1 i kontrast och 10-bitars färgdjup, är vad bara de mest krävande proffsen behöver.

Apple Studio Display kostar en tredjedel och är ett mycket bättre köp för de allra flesta. Mot extrakostnad kan den även levereras med nanobeläggning, vilket är en tät textur som är inetsad i glaset för att dämpa reflexer utan att det drabbar kontrast och skärpa.

Annons

Det finns inte många liknande 27-tummare som är direkt jämförbara med Studio Display. Välrenommerade Eizo gör 4K-skärmar för foto och grafik i samma storlek och prisklass, detsamma gör LG som har en utmärkt 5K-skärm till ett lägre pris, men i övrigt är utbudet av alternativ inte stort.

Studio Display screen saver
Studio Display är helt enkelt en fenomenalt tjusig skärm. Foto: Lasse Svendsen

Laddar den bärbara datorn

Apple Studio Display kostar 20 000 kronor. För pengarna får man en IPS-panel med 218 dpi-upplösning, upp till 600 nits ljusstyrka, stöd för P3-färgrymd och en miljard färger. Skärmen stöder även True Tone som anpassar skärmens färgtemperatur efter ljuset i rummet och dämpar blått som i värsta fall kan ge huvudvärk.

Snurrar man på skärmen hittar man tre USB-C-kontakter och en Thunderbolt 3-ingång och -utgång med 96 watts laddeffekt. Det är bara att plugga in MacBooken så laddar skärmen batteriet.

Observera att det inte finns någon HDMI-ingång på skärmen, som konstigt nog inte heller har en av/på-knapp. I stället sätts den på automatiskt när den är inkopplad till en kompatibel Mac och stängs av när datorn går i viloläge.

Studio Display ports 1
Studio Display har fyra ingångar, en av dem laddar med 96 W. Foto: Lasse Svendsen

Det finns även ett Vesa-väggfäste som gör det möjligt att svänga skärmen vertikalt, samt ett bordsställ med 105 mm höjdjustering. De kan antingen levereras färdigmonterade och gör skärmen lite dyrare, eller eftermonteras av en Apple-specialist.

Studio Display hengsler
Skärmen kan även beställas med höjdjustering, eller vridbart Vesa-väggfäste. Foto: Lasse Svendsen

Fett ljud

Skärmen har faktiskt inbyggda högtalare. Som är förvånansvärt bra. De sitter dolda på insidan och består av fyra baselement i push-pull-konfiguration och två diskantelement. Skärmen stöder dessutom Apples Spatial Audio och Dolby Atmos. Ljudet den levererar är flera snäpp bättre än vad som är normalt för sådana här skärmar. Det finns faktiskt massor av bas och dynamik. En vända med Apple TV+ och Apple Music var oerhört övertygande. Jag tvivlar på att musiker och musikproducenter kommer att nöja sig med de inbyggda högtalarna, men många andra kommer inte att tycka det behövs något bättre. Så bra låter det faktiskt.

Studio Display Billie Eilish
Högtalarna i Studio Display ger konsertinspelningarna av Billie Eilish mycket tyngre ljud, med ordentlig bas, än vad som är normalt för en datorskärm. Foto: Lasse Svendsen

FaceTime

Skärmen har även en inbyggd FaceTime-kamera med tre mikrofoner på toppen, som ger glasklart och brusfritt ljud till samtalspartnern.

Kameran är på 1080p och har avancerad bildbehandling som ska förbättra videokvaliteten och ge korrekta färger utan brus, med bra definition och skärpa. FaceTime-kameran har även Apple Center Stage, där kameran följer den som pratar och zoomar ut om andra är med i videosamtalet. Det ser ganska häftigt ut, men tyvärr är bildkvaliteten bristfällig.

Jag jämförde skärmens kamera med den på en 24-tums iMac M1 och bildkvaliteten från iMac-kameran var betydligt bättre. Den gav bilden bra skärpa, jämn kontrast, fina färggraderingar och lite bildbrus, medan bilden från Studio Display var oskarp, urlakad och hade ett grovt lager brus.

Märkligt.

Apple påstår att det kommer en uppdatering av skärmen som ska lösa problemet. Den hade inte hunnit komma innan vi lämnade tillbaka skärmen, så vi har ingen aning om hur bra uppdateringen är och om den överhuvudtaget ger FaceTime-kameran en ordentlig bildkvalitet.

Studio Display FaceTime kamera
FaceTime-kameran är inte särskilt imponerande. Här i gott ljus. I svagt ljus är det värre. Foto: Lasse Svendsen

Skärmkvalitet

Själva skärmkvaliteten går däremot inte att klaga på. Man får inte mer än 60 Hz, och Pro Motion med 120 Hz stöds inte. Det tycker vi att skärmen borda klara, med tanke på att den riktar sig mot proffs som sysslar med videoredigering på avancerad nivå.

Skärmen har inte heller något stöd för HDR, även detta är en märklig brist för vad som trots allt är en professionell skärm. Jämfört med skärmen på en kalibrerad 27-tums’ iMac (med Intel) ser man dock att det finns ett mycket större kontrastomfång och jämnare färggraderingar på Studio Display-skärmen, som dessutom har en mer korrekt vitbalans direkt ur från fabrik än vad den kalibrerade iMac-skärmen har.

Studio Dislplay zoom
Zooma in i dina bilder och se hur skarpa de är. Foto: Lasse Svendsen

Att redigera i Final Cut Pro eller Adobe Photoshop är löjligt roligt tillsammans med den blixtsnabba Mac Studio-datorn. Att köra silkeslen slowmotion-video på den knivskarpa skärmen ser helt enkelt fenomenalt ut, men med ännu djupare svärta – som på en OLED-skärm – hade videor och animationer sett ännu mer tilltalande ut. Micro LED är ett alternativ som Apple redan använder i iPad Pro, men trots allt är IPS-panelerna som Apple använder bland de bästa på marknaden.

Det märker man på Studio Display.

Studio Display profiler
Studio Display-profiler. Foto: Lasse Svendsen

Studio Display: Slutsats

Apples Mac Studio är en naturlig partner till Studio Display. Men jag provade även med en äldre MacBook och en nyare 24-tums iMac M1, båda fungerade felfritt med skärmen. Som är ett snäpp eller två mer välbyggd än det mesta annat i den här klassen. Priset kan verka avskräckande och med tanke på att LG:s UltraFine 27MD5 har en liknande 5K-panel för fyra- eller femtusen kronor mindre – beroende på var man handlar – verkar Apple-skärmen för dyr. LG-skärmen fungerar dessutom med de flesta datorer. Fast den ser inte lika bra ut bredvid en Mac Studio och har inte i närheten av samma tunga ljud som Apple-skärmen. Hade Studio Display haft HDR, ProMotion och en bättre FaceTime-kamera så hade den varit helt perfekt. Rekommenderas, men en svag femma.

Studio Display profil
Apple Studio Display. Foto: Lasse Svendsen
Läs också Grymmaste datorn vi har testat Apples Mac Studio är precis vad proffsen behöver, men det är viktigt att välja rätt version.
Karakter
Apple Studio Display
Premium
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Många bäckar små

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Ljud & Bild