För bara ett par månader sedan lanserade Apple två nya MacBook Pro-modeller med 16- respektive 14-tums skärm och på köpet fick vi två nya Apple-utvecklade processorer, M1 Pro och M1 Max.
M1 Pro finns med antingen åtta eller tio processorkärnor, med 33,7 miljarder transistorer och 14 eller 16 grafikprocessorkärnor. Med M1 Max får man tio processorkärnor med 57 miljarder transistorer och man kan även välja mellan 24 eller 32 grafikprocessorkärnor. Max har dessutom dubbelt så stor minnesbandbredd – 400 GB/s – och upp till 64 gigabyte integrerat minne.
Två olika skärmstorlekar och två olika processorer med ytterligare olika konfigurationsalternativ vad gäller antal processorkärnor, antal grafikprocessorkärnor och mängden inbyggt minne ger användarna ett aldrig tidigare skådat antal MacBook Pro-modeller att välja mellan.
Min kollega Lasse har redan testat en av de dyrare: MacBook Pro med 16,2-tums skärm och M1 Pro-processor med 10 processorkärnor, 16 grafikprocessorkärnor och 32 gigabyte minne.
En sådan mackapär kostar mer än 37 000 kronor, och då är den till och med långt ifrån det dyraste alternativet på MacBook Pro-menyn. Men den är fortfarande blixtsnabb och passar extremt bra för både designers, fotografer och andra professionella och semiprofessionella kreativa användare. Vår recensent kunde inte sluta applådera och går i sitt test av den senaste 16-tummaren igenom i stort sett alla betydande förändringar och tekniska framsteg som Apple har skakat fram i de nya MacBook Pro-datorerna.
Ändå finns det goda skäl att ta en särskild titt på den billigaste och minsta i raden av nya modeller. För vi är många fans av Apples hittills minsta 13-tums MacBook Pro som har längtat efter uppgraderingen till 14-tummaren, därför var glädjen stor när den äntligen lanserades i oktober förra året.
Den mer mobila lösningen
Den minsta MacBook Pro-modellen har traditionellt sett varit populär bland användare som arbetar intensivt och flitigt på sin dator och därför behöver höga prestanda, men som samtidigt föredrar den mer mobila och bärbara formfaktorn som den minsta MacBook Pro erbjuder jämfört med den betydligt större och tyngre 16-tumsmodellen.
Därför finns det också goda skäl att tro att nya 14-tums MacBook Pro med M1 Pro-processor kommer att bli den mest sålda av de många nya konfigurationerna. För även om 24 000 kronor, som vårt testexemplar med 8 processorkärnor, 14 grafikprocessorkärnor och 16 gigabyte RAM kostar, verkligen inte är helt gratis så är det ändå en summa som många både kan och vill betala för sitt viktigaste arbetsredskap. All erfarenhet visar också att pengarna är väl använda, för en sådan MacBook Pro håller vanligtvis i många år och behöver bytas ut betydligt mer sällan än de flesta bärbara Windows-datorer.
Förbättrad skärm
Mitt testexemplar har förstås det mesta gemensamt med den 16-tums MacBook Pro som vi redan har testat.
Det börjar med skärmen som med sina exakta 14,2 tum är markant större än den 13-tumsskärm som satt på föregångaren. Därmed är upplösningen numera 3024 x 1964 pixlar mot tidigare 2560 x 1600, vilket ger en högre pixeltäthet (254 ppi mot 227) och alltså en skarpare och högre upplöst skärmbild, trots att även skärmytan har blivit större.
Tekniken är densamma som i iPad Pro från 2020. Apple kallar den för Liquid Retina XDR, men i verkligheten handlar det om en ny Mini-LED-design som har fler än 10 000 lysdioder på hela baksidan av skärmen, som på så sätt levererar en ljusstyrka på 1000 nits på helskärm (upp till 1600 nits toppljusstyrka) och en kontrast på 1:1 miljon.
I praktiken översätts tekniken till den vackraste skärmbilden och den högsta bildkvaliteten jag har sett hittills på en MacBook. Allt är knivskarpt och när man till exempel tittar på högupplöst video (4K HDR) är både kontrasten och färgrikedomen helt enkelt slående. Den höga maxljusstyrkan gör att solsken, reflektioner mot vattenytor, snölandskap och så vidare lyser upp och skapar en mer realistisk och fängslande bild än vi sett tidigare på någon bärbar dator. Sedan tillkommer 120 Hz i uppdateringsfrekvens, som anpassar skärmuppdateringen efter innehållet. Resultatet är helt sömlös videouppspelning helt utan hackningar.
Två framåt och ett tillbaka
En annan fantastisk nyhet som 14-tumsmodellen har gemensamt med sin storebror är att Apple har lyssnat på sina fans. Den förbannade Touch Bar-raden ovanför tangentbordet har försvunnit (bara en knapp med Touch ID finns kvar), i stället har vi fått tillbaka en rad med funktionstangenter i full höjd.
Några av portarna som Apple avskaffade för några år sedan har också kommit tillbaka. Det gäller HDMI 2.0 och SDXC-kortläsare. Dessutom finns en 3,5 mm-kontakt till hörlurar och tre USB-C-ingångar med Thunderbolt 4, så att man bland annat kan koppla in upp till två externa 6K-skärmar.
Men träden växer inte riktigt ända in i himlen, eftersom de gammaldags USB-A-portarna inte har kommit tillbaka, så man måste fortfarande ha med sig ett par donglar i väskan om man använder de vanligaste USB-minnena och olika tillbehör med sin MacBook Pro.
Prestanda
Även om mitt testexemplar är en av de ”svagaste” och ”billigaste” av de nya MacBook Pro-modellerna så är den fortfarande datorn med de allra högsta prestanda jag någonsin har testat. Det gäller både i alla benchmark-tester och till vardags, där datorn är helt outtröttlig.
Jag upplevde inte en enda gång att fläkten startade under perioden jag testade maskinen, och grafiktunga uppgifter som bild- eller videoredigering klarar nya 14-tums MacBook Pro utan att blinka.
Jämfört med förra årets 13-tumsmodell med Apples första egenutvecklade M1-processor är den nya 14-tumsversionen markant snabbare (1769/9840 i Geekbench 5 jämfört med 1733/7582, och 9556 i Cinebench jämfört med 7758), och den sopar helt klart mattan med alla Intel-baserade Mac-datorer som Apple någonsin har lanserat på marknaden.
Det finns heller ingen någon anledning att klaga på att batteritiden har förbättrats, plus att MacBook Pro nu stöder snabbladdning så batteriet kan laddas till 50 % på bara en halvtimme.
Slutsats
Om du precis som jag har väntat på att Apple äntligen ska förnya sin populära 13-tums MacBook Pro-serie så är det dags att slå till.
Det finns som sagt många olika konfigurationsmöjligheter och om du vill ha den förbättrade mobiliteten som 14-tumsmodellen erbjuder jämfört med den större modellen med 16-tums skärm, men samtidigt behöver extra prestanda (till exempel om du jobbar med tunga renderingsuppgifter eller 8K-video i råformat eller redigerar videoströmmar eller tunga bildfiler från mellanformatkameror), så finns 14-tums MacBook Pro även med Apples M1 Max-processor och upp till 64 gigabyte minne.
Den kostar dock en hel förmögenhet, så för de allra flesta användare är 14-tumsmodellen med M1 Pro ett givet val.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser