TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
Påskerbjudande - 6 veckor för bara 6 kr

TEST: Apple MacBook Air 15” M4 (2025)

En finslipad ultraportabel arbetshäst

En lätt dator med lång batteritid och utmärkt prestanda, vad mer kan man begära?

Av / 2025-04-07 - 13:00
Apple MacBook Air 15” M4 (2025)

Home tycker

  • Tillräcklig prestanda för vanliga användare. Lätt men ändå mycket bra batteritid. Äntligen en bra webbkamera. Kan använda två externa skärmar. Fås nu med mer minne.
  • Långsam skärmuppdatering. Få portar.

MacBook Air har gått från att vara en extremt tunn och lätt dator, fast med stora begränsningar, till att bli en vettig basmodell för dem som inte behöver Pro-modellen. Sedan Apple började med sina egna systemkretsar så behöver man varken klaga på prestanda eller batteritid. Vi har testat 15-tumsmodellen men det finns även en 13-tumsmodell där skillnaden, förutom skärmen, bara är något sämre högtalare.

Design och specifikationer

Apple har klokt nog inte ändrat någonting alls med designen sedan den tidigare modellen. Det är fortfarande en stilren laptop som trots att det är den billigaste modellen känns mycket lyxigare än majoriteten av Windows-laptops. Den nya fräscha himmelsblå färgen ersätter rymdgrå, men i övrigt kan den fortfarande fås i silver, guld eller marinblå. Den känns visserligen mer åt det turkosa hållet men vi har fått uppskattande kommentarer om färgen.

Apple MacBook Air color web
Himmelsblå, om man nu ska kalla den det, jämfört med silver. (Foto: Jonas Ekelund)

På insidan har förra årets M3-kretsar bytts ut mot Apples nya favorit M4. Förutom lite effektiviserad arkitektur har den fått två extra kärnor och det är detta som ger datorn en skjuts i prestanda. Sedan förra året är 16 gigabyte minne minimum, ett lyft som troligen gjorts för att kunna köra Apple Intelligence. Därmed slipper vi avråda från att köpa 8 GB-modellen utan det går bra att köpa även den billigaste. Den kan dessutom även äntligen fås med 32 GB minne för oss som ofta har alldeles för många program i gång samtidigt. 

Anslutningar och finesser

Ett område där det verkligen märks skillnad mellan Air och Pro är hur många portar det finns. Här får man, förutom Magsafe-laddningsporten, bara två USB-C portar med Thunderbolt-stöd samt en 3,5 mm audioport. Man får alltså klara sig utan nätverkssladd, HDMI-port och minneskorts-läsare. Är det ett måste får man stå ut med att ha med sig adaptrar eller rent av en USB-hub.

Apple MacBook Air ports web
Förutom Magsafe-laddporten är det lite dåligt med anslutningar. (Foto: Jonas Ekelund)

Det finns inte många påtagliga förbättringar med hårdvaran men en vi verkligen gillar är att den har fått en ny Facetime-kamera. Borta är den gamla trötta 1080p-webbkameran och i stället har datorn fått den moderna 12 megapixels Center Stage-kameran. Förutom upplösningen är bildkvaliteten betydligt bättre samt att den automatiskt centrerar personen i bilden, och zoomar ut om ännu en person kommer i bild. Dessutom har den stöd för bordsvisning, ett läge där man kan hålla demonstrationer på bordet utan att behöva vinkla om kameran fysiskt.

Annons
Läs också TEST: Apple 16” MacBook Pro (M4 Pro) Ett prestandamonster som trots det höga priset faktiskt måste kallas prisvärd.

Skärmen

Med den förrförra modellen med M2-systemkrets infördes äntligen en 15-tumsmodell för oss som värderar att ha flera fönster öppna samtidigt på skärmen. Det var tidigare den lilla detaljen som gjorde att vi tyckte det var värt att bära omkring på den tunga MacBook Pro. Nu kan även vi spara ryggen och ha en smidig Air med oss.

Vi saknar dock snabbare skärmuppdatering, något som blivit standard även på billigare mobiler, vilket gör att man hajar till när en skärm inte har det. Det hade också varit trevligt med en matt skärm, eller nano textur som Apple kallar det, som man kan köpa till på Pro-modellen. Har man väl upplevt det blir man irriterad på reflektionerna i standardskärmar. Men visst, vissa finesser vill nog Apple spara till toppmodellen.

Apple MacBook Air multitasking and multidisplay web
Äntligen kan man använda två skärmar tillsammans med laptopen. (Foto: Apple)

 Den stora nyheten är i stället att man nu kan använda två externa skärmar. Det kunde man visserligen även med MacBook Air M3, men då måste man stänga laptopen för att släcka den interna skärmen. Inte särskilt praktiskt. Nu stöds alltså tre skärmar samtidigt, inklusive den inbyggda. 

Prestanda

Apple gillar att dänga till med siffor som att senaste modellen är 10 eller till och med 20 gånger snabbare än tidigare modeller. Men då ska man vara medveten om att det jämförs med den fem år gamla Intel-modellen av MacBook Air. Inte särskilt relevant. De flesta som går och funderar på att uppgradera köpte nog M1-modellen när den stora uppgraderingen med Apples egna systemkretsar kom. Och visst är M4 mycket snabbare än den, men siffrorna är inte lika galna.

Apple MacBook Air performance
Prestanda är imponerande för en så tunn och lätt laptop utan fläkt. (Grafik: Jonas Ekelund)

Vi skulle säga att ny MacBook Air är ungefär 50–70 procent snabbare än modellen med M1-systemkretsen. Fortfarande en rejäl prestandaökning. Jämfört med förra årets M3-modell är den 15–20 procent snabbare om man bara använder en processorkärna. Tack var de extra processorkärnorna är den dock hela 20–30 procent snabbare när den använder alla. Föga förvånande är det Neural Engine, det vill säga AI-processorn, som blivit betydligt snabbare som en förberedelse för Apple Intelligence.

Apple är som vanligt lite vaga när det gäller batteritiden och pratar om hur många timmar man kan surfa med den, eller titta på video. De hävdar 18 timmars användning och det är nog ingen överdrift. Vi körde kontorsarbete på den en hel arbetsdag på batteri, om än i energisparläge, och hade så pass mycket batteri kvar att vi säkert hade kunnat använda den hela arbetsveckan utan att ladda.

Slutsats

Vi har länge prisat MacBook Air, men det har alltid varit med ett par reservationer. Antingen det varit att basmodellen hade så lite minne, att webbkameran varit så trött eller att vi hade velat kunna koppla in fler externa skärmar. Nu kommer MacBook Air M4 och åtgärdar alla de problemen på en gång. Så vad ska vi klaga på nu? Det är synd att det finns så få portar. Det är ungefär det. Annars är det bara att lyfta på hatten och gratulera Apple till en perfekt laptop för vanliga användare, och även för jobbresan.

Karakter
Apple MacBook Air 15” M4 (2025)
Premium
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

Erbjudande - 1 månad 79:-

Prova LB+ i en månad för 79:-

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

LB+ Total 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

79:- / första månaden
154:- / mån
154:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till fler 7 800 produkttester!
  • Nyhetsbrev varje vecka med de senaste nyheterna
  • Bra rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Tidningen i digitalt format – nytt nummer varje månad
  • L&B TechCast – en podd från L&B
  • Inaktiverade annonser
  • L&B+ Video – häng med L&B-redaktionen bakom kulisserna på de stora teknikmässorna och mycket mer!

Zenbook Air?

Fantastiska spelupplevelser med 4K-OLED

Chromebooks: Är de värda pengarna?

Behöver du verkligen mesh?

Trådlöst nätverk i fickan

Det bästa är processorn

Titta på TV på arbetstid? Vem, jag?

AI i glaciärtempo

Mesh för det avancerade smarta hemmet

Mer behöver inte Wi-Fi 7 kosta

Många bäckar små

En liten dyrgrip