TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Apple MacBook Air 13,6” M2 (2022)

En snabb omkörning

Apples ultrabook har fått en ny design och en vitamininjektion som märks. Men priset är därefter.

Av / 2022-07-26 - 18:31
Apple MacBook Air 13,6” M2 (2022)

Home tycker

  • Skyhög prestanda från den nya M2-processorn. Trevlig uppdaterad design. MagSafe är tillbaka. Fyra inbyggda högtalare, stöder Spatial Audio.
  • Endast två USB-portar. Väl dyrt pris.

För första gången i mannaminne har Apples MacBook Air redesignats. Vi vinkar adjö till det kilformade utseendet och säger hej till en snygg och lätt bärbar dator som är platt som en pannkaka. Precis som Apples nya 14-tums MacBook Pro från 2021, bara lite mindre och inte alls lika tung.

Men den uppdaterade designen är inte det enda nya med 2022-upplagan av MacBook Air. Det är också den första datorn vi testar med Apples helt nya M2-processor.

Den nya M2-generationen bygger på en 5 nm-arkitektur som ger upp till 100 GB/s minnesbandbredd, upp till 24 gigabyte integrerat minne (mot 16 gigabyte tidigare) och upp till 35 procent bättre grafikprestanda, lovar Apple. Och prestanda ska vara 18 procent bättre jämfört med M1-processorn som vi redan känner till. Och eftersom M1 redan sopar banan med de allra flesta Intel-baserade datorer, har vi sett fram emot att provköra den första M2-modellen på marknaden för att se om den lever upp till förväntningarna.

M2

Det korta svaret på den frågan är att den gör det. Både i daglig användning och i benchmark-tester är den M2-baserade MacBook Air betydligt snabbare än de slanka Windows-datorerna i samma prisklass som vi har testat nyligen. Som till exempel Huawei MateBook 14s och HP Spectre x360. I Geekbench 5 får MacBook Air 1 921 poäng (single-core) och 8 892 poäng (multi-core) – jämfört med 1 604 och 4 950 poäng från HP Spectre x360 eller 1 501 och 5 927 poäng från Huawei MateBook 14s. Det är nästan i nivå med ovan nämnda 14-tums MacBook Pro. När det gäller generell prestanda är MacBook Air tack vare M2-processorn i stort sett lika snabb som Pro-modellen. Trots en betydande prisskillnad.

Apple MacBook Air M2 availability July 2022 4up colors
2022-upplagan av MacBook Air finns i fyra nya färger, nämligen silver, stjärnglans, rymdgrå och midnatt. (Foto: Apple)

Den senare kan ”bara” fås med Apples M1 Pro-processor, men i vår testkonfiguration erbjöd MacBook Pro 16 gigabyte RAM och en integrerad GPU med 14 kärnor, medan MacBook Air fick nöja sig med åtta. Naturligtvis märks denna skillnad i benchmark-testerna som fokuserar på grafisk prestanda. Här får MacBook Pro 34 166 poäng i Geekbench 5 Compute och 4 415 poäng i Basemark GPU, medan MacBook Air får nöja sig med 23 683 och 2 565 poäng. Det kan verka som en stor skillnad, men det bör betonas att MacBook Air fortfarande är betydligt snabbare än de ovan nämnda Windows-datorerna när det gäller grafikprestanda.

Annons

I praktiken hanterar MacBook Air de vanligaste grafiska uppgifterna som bildredigering, rendering av video eller visning av video i 8K-format utan större problem. Men det är MacBook Pro man ska ha om man har tyngre grafikjobb, som kanske till och med behöver köras samtidigt.

Å andra sidan klarar sig MacBook Air utan fläkt. Utan att bli varm.

Liknar MacBook Pro

Som nämnts har den uppdaterade MacBook Air fått en design som liknar Apples senaste MacBook Pro-modeller. Det gäller inte bara det fysiska utseendet utan också olika komponenter. Till exempel har den inbyggda webbkameran uppgraderats till 1080p-upplösning, och skärmen på MacBook Air nu har fått en så kallat notch högst upp på skärmen, där webbkameran sitter placerad.

Dessutom är den saknade magnetiska MagSafe-kontakten för strömförsörjningen tillbaka, och likaså har MacBook Air fått en inbyggd hörlursutgång som kan hantera tunga hörlurar med hög impedans.

Apple MacBook Air M2 availability July 2022 performance
Med M2 kan MacBook Air-användare flyga genom projekt i iMovie. Den nya MacBook Air är snabbare än någon Windows-dator i samma prisklass. (Foto: Apple)

På tal om ljud har den nya MacBook Air för första gången fyra inbyggda högtalare, som bland annat gör det möjligt att stödja Apple Spatial Audio när man lyssnar på musik eller tittar på video. Dolby Atmos kan de också hantera.

Jämfört med förra MacBook Air har skärmen blivit något större (13,6 tum jämfört med tidigare 13,3 tum), precis som att nya skärmen också har blivit något ljusstarkare med sin maximala ljusstyrka på 500 nits. Det är dock fortfarande långt kvar till MacBook Pros mini-LED-baserade Liquid Retina XDR-panel, som klarar upp till 1600 nits.

Precis som föregångaren kan den nya MacBook Air driva en 6K-skärm om du skulle ha en sådan stående. Det är också möjligt att använda en nyare iPad som en trådlös extern skärm genom att aktivera Sidecar i systeminställningarna.

Det finns bara två USB-C / Thunderbolt 3-portar på vänster sida av maskinen, medan det på motsatt sida finns ett 3,5 mm-uttag för hörlurar eller externa högtalare.

Slutsats

Den nyaste MacBook Air är på alla sätt den bästa Air-modellen som elektronikjätten från Cupertino någonsin har släppt på marknaden. Men det säger vi ju nästan varje gång. Det är bara svårt att sluta gapa när Apple om och om igen överträffar sin egen rekordprestanda.

Apple MacBook Air M2 availability July 2022 MagSafe
MagSafe är tillbaka på MacBook Air med MagSafe 3, som har en uppdaterad design. Med vårt testexemplar kom ett USB-C-laddare på 30 watt. Modeller med tio processorkärnors GPU har en 35 watt strömförsörjning som har två USB-C-portar. (Foto: Apple)

Den enda plumpen i protokollet är egentligen priset. För två år sedan kostade vårt testexemplar av MacBook Air med M1-processor 12 500 kronor, vilket verkligen var ett fantastiskt förmånligt pris. Den nya modellen kostar 16 495 kronor för en liknande konfiguration, vilket gör köpbeslutet något svårare.

Det råder dock ingen tvekan om att om budgeten ligger någonstans mellan 15 000 och 18 000 kronor får du betydligt mer valuta och kraft för pengarna med en Macbook Air än med en Windows-dator för samma pris.

  1. Apple MacBook Pro 14″ M1 Pro (2021)

    Den Macbook Pro du har väntat på

    Apples nya MacBook Pro med 14-tums skärm och M1 Pro-processor är den perfekta kombinationen av mobilitet och höga prestanda.

    Snabbaste bärbara datorn någonsin. Briljant och större skärm. Vi har fått tillbaka de flesta portarna och Touch Bar har försvunnit.
    Coolt med fler portar, men vi saknar den gamla hederliga USB-A-ingången, så man klarar sig inte helt utan donglar.
    Läs hela testet
Karakter
Apple MacBook Air 13,6” M2 (2022)
Premium
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

Ljud & Bild