Det har gått många år sedan jag testade och fascinerades av den första versionen av MacBook Air. Det var 2008 som Steve Jobs drog ut den eleganta maskinen ur ett ljusbrunt kuvert och på bråkdelen av en sekund förändrade uppfattningen om hur en bärbar dator kunde se ut. Även om Apple hade kompromissat med prestandan gick det inte att klaga på det slimmade formatet och maskinen blev en omedelbar storsäljare.
Men mycket vatten har runnit under broarna sedan 2008 och den slimmade formen räcker inte längre för att locka köpare. En dator måste också vara snabb, kraftfull och ha lång batteritid. Lyckligtvis har Apple följt med sin tid, och särskilt när de utrustade den föråldrade MacBook Air med sitt nya M1-chip 2020 skapade de magi. Den lilla maskinen fick en riktig revival och en oreserverad rekommendation för alla som letar efter en robust och kraftfull reskamrat. På testbänken finns nu den helt nya 13-tums MacBook Air 13″ med M3-chip. Det är dags att se om Apples billigaste och lättaste maskin fortfarande förtjänar en förutsättningslös rekommendation.
Är sig lik
På ytan ser maskinen ut som MacBook Air M2 från 2022/23, där Apple uppdaterade och strömlinjeformade designen för att ge Air samma utseende och känsla som Pro-serien. Med andra ord får vi den välbekanta platta designen i återvunnen aluminium, MagSafe 3 för laddning, två Thunderbolt USB 4-portar och Liquid Retina-skärm med 1080p FaceTime-kamera i skärmens urfasning högst upp. Den senare tar lite tid att vänja sig vid, och det hade varit trevligt om Apple hade ökat skärmens uppdateringsfrekvens från 60 till 120 Hz. Jag skulle också ha velat se några portar på maskinens högra sida, där det bara finns plats för en Minijack-port. Det faktum att hörlursutgången fortfarande finns kvar är dock berömvärt, eftersom vissa konkurrenter har börjat ta bort dem.
På insidan har det hänt lite mer även om det är detaljer, om vi ignorerar huvudattraktionen – M3-chippet. Maskinen är utrustad med Wi-Fi 6E i stället för 6 och har nu stöd för två externa skärmar i stället för bara en. Åh ja, en sista sak… Midnight-färgen har fått en ny beläggning för att göra den mindre känslig för feta fingeravtryck. Jag antar att det var allt.
Välj toppmodellen
Apple och flera andra tillverkare använder sig av ”pris från” när de prissätter sina produkter, vilket har blivit standard. I korthet innebär detta att det finns en standardkonfiguration som också fungerar som den grundläggande prispunkten i marknadsföringen. Tyvärr rekommenderas inte standardkonfigurationen för MacBook Air M3. Du får bara 256 gigabyte lagring och 8 gigabyte RAM. Det är för lite 2024.
Det senare är särskilt viktigt om du har många appar eller flikar öppna samtidigt, och det finns inget mer irriterande än en dator som börjar lagga eftersom den inte kan hålla jämna steg. I det här fallet innebär det en prisskillnad på 4 000 kronor för den 13-tums modell som jag testade och hela 5 000 kronor för 15-tums modellen. Det är fortfarande mycket för 256 gigabyte extra lagringsutrymme och 8 gigabyte RAM-minne och något jag gärna såg att Apple reducerade.
Utmärkt prestanda
Men om du väljer 16 GB-modellen, som jag gjorde, får du en snabb dator som är mer än en match för den större och dyrare MacBook Pro, som annars har varit mitt favoritarbetsverktyg sedan 2015. Tack vare det snabba M3-chippet klarar MacBook Air M3 utan problem de vanligaste grafikuppgifterna, ordbehandling, bildredigering, videorendering och visning av 8K-video.
Apple hävdar själva att den nya MacBook Air M3 är upp till 60% snabbare än MacBook Air med M1-chipet. Här skulle det förmodligen ha varit mer relevant att jämföra med deras M2-chip, så jag har tagit en titt på benchmarkresultaten från vårt test av just detta chip. Även om skillnaderna är märkbara är de inte lika drastiska som jämförelsen med MacBook Air M1. Till exempel är Cinebench R23 (single-core) bara 19 procent bättre. Basemark GPU och Web 30 får också något högre poäng på den nya M3-processorn, även om skillnaden bara är 14 respektive 28 procent.
Det sista som är värt att titta på är batteritiden. Apple själva hävdar att den nya MacBook Air M3 kan hålla i upp till 18 timmar. Naturligtvis beror detta på vad du använder den till och vilken ljusstyrka skärmen har. Såvitt jag kan se är deras uppskattning ganska exakt. Jag har lätt kunnat använda maskinen i flera dagar utan att behöva sträcka mig efter den medföljande laddaren.
Slutsats
Det är inte mycket verklig innovation i den nya MacBook Air M3, men i slutändan är den fortfarande en av de snyggaste och mest resevänliga bärbara datorerna på marknaden. Den är blixtsnabb, har utmärkt batteritid och tar inte upp mycket utrymme i ryggsäcken. Jag önskar dock att Apple skulle överge basmodellen och börja på 16 GB RAM-minne så att vi inte leds att tro att den är billigare än den egentligen är. Om du vill ha en resevänlig bärbar dator som kan hantera de flesta uppgifter är MacBook Air M3 fortfarande en ”no brainer” – såvida du inte är Team Windows, för då är det här inte är den bärbara dator du letar efter.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser