Ingen av oss såg det komma. När Apple kastade ut Intel-processorerna ur de nya MacBook-modellerna 2020 insåg vi inte vilken revolution det var förrän vi fick testa själva.
Den nya 13-tums MacBooken flög ur startblocken och klockade in på tider som fick mig att gnugga mig i ögonen. Den lilla maskinen krossade den dubbelt så dyra 16-tummaren vi testade året innan.
Nu har Apple gjort samma sak med årets iMacar. Den större 27-tummaren finns ännu så länge med Intel-processorer, men den nya 24-tumsversionen har samma M1-processor som MacBooken vi testade förra året.
Det betyder att man får en Mac som passar för betydligt fler uppgifter än surfning och enkel bildredigering.
Den nya iMac-generationen är också den första sedan originalet från 1999 som kan levereras i flera färger. Precis som en iPhone, alltså. Men även om den går att beställa i rosa (vi skojar inte) så är den mycket häftigare och mycket mer användbar.
Apple hävdar att iMacen passar lika bra på jobbet som hemma. Där hanterar den alla uppgifter från kakrecept i köket till skolarbete och är samtidigt tillräckligt potent för att kunna köra processorintensiva uppgifter när man jobbar hemifrån.
Det senare gör den på ett ytterst övertygande sätt.
Ny design
Apple har behållit formfaktorn från unibody-iMacen, med en skärm som är ledad i en L-formad fot, där högtalarna sitter i den smala kanten under skärmen.
Men den nya 24-tums iMacen är ännu tunnare och har en helt platt baksida, sedd från sidan påminner den om en iPad som hänger i ett stativ. Den väger mindre än fem kilo och är bara 11,5 mm tjock. Bredden är 54,7 cm men djupet, med fot, är knappt 15 cm.
Välj rätt version
Den nya M1-processorn är densamma oavsett vilken iMac man väljer, men det är ett par saker som det är viktigt att tänka på – och nej, det är inte vilken färg som är finast, utan hur mycket minne, lagringsutrymme och anslutningar du behöver.
Instegsmodellen som vi testar här kan göra samma saker som den dyraste versionen av iMac med M1-processor. Men den är ganska så nedbantad, med bara två USB-portar – som även stöder Thunderbolt – och den har inte ethernet för trådbunden anslutning till en router. Och den levereras med 8 GB minne och 256 GB SSD-lagring, och inget av detta kan uppgraderas efteråt.
Man måste alltså hur mycket lagring och minne man ska ha i samma veva som man bestämmer färg, innan man köper.
Och så en sak till.
Om man väljer instegsmodellen får man samma åttakärniga M1-processor som i den dyraste versionen, men med sju istället för åtta grafikkärnor. För de flesta användare betyder det inte så mycket, men för de som tänker använda datorn för grafikintensiva uppgifter kan versionerna med åttakärnig grafik ge mellan 10 och 15 procent högre prestanda.
Man kan välja 16 GB minne och upp till 2 TB lagring, och om man går upp till nästa nivå på iMac-skalan får man den extra grafikkärnan, gigabit ethernet-kontakt (på den externa strömförsörjningen) och två USB 3-portar.
Man får också Apples trådlösa Magic Keyboard i samma färg som datorn, med Touch ID (fingeravtrycksläsning) för att låsa upp datorn och bekräfta betalningar online. Bland annat.
Instegsmodellen har samma tangentbord, men utan Touch ID, och en trådlös mus, som på sedvanligt Apple-lingo också är magisk. Ett 3,5 mm hörlursuttag sitter nere till vänster på sidan och fler anslutningar än så finns inte.
Det ingår en USB-C-till-Lightning-kabel, till tangentbordet och musen, och den kan ladda styrplattan – Magic Trackpad – om man väljer att köpa en sådan i stället för den magiska musen.
24-tummaren är inte mycket större än den utgångna 21,5-tumsmodellen, men skärmen är mycket skarpare och ljusare. Den finns i rött, rosa, orange, gult, blått, lila och silvergrått, med matchande tangentbord och mus i samma färg.
Många appar – redan installerade
En sak vi inte får missa att nämna är att iMac levereras med ett mycket bra urval av programvara. Eller appar, som Apple kallar dem. Förutom e-post och webbläsare är den förinstallerad med iMovie och Bilder, för video- och fotoredigering (med RAW-stöd), kalkylark, ordbehandling och presentation – Numbers, Pages och Keynote – och Garageband för att skapa musik, Podcast, Apple TV och Musik. Bland annat.
Häftiga prestanda
Ovanför den skarpa 24-tums 4,5K IPS-skärmen, som stöder P3-färgrymd, har Apple placerat en 1080HD-kamera som körs av M1-processorn för att ge bättre färgåtergivning och bilddynamik. Tre mikrofoner ger faktiskt bra ljud, utan allt det bakgrundsljud jag är van vid från en äldre iMac, och uppspelningen av ljud är också bättre. Det finns gott om bas här, vilket inte är något jag förknippar med en Mac, men ljudbilden är öppen och tydlig och stöder även Dolby Atmos.
Men det är inte ljudet vi är mest intresserade av när vi vet hur sjukt snabb en Mac med Apples M1-processor kan vara.
iMacen är av samma klass som den bärbara MacBook Pro 13 som vi testade hösten 2020, och till och med snabbare än den snabbaste 27-tummaren vi har testat. Som hade en åttakärnig Intel-processor, i ett paket som kostade dubbelt så mycket.
I Geekbench 5-testcykeln fick vi de här siffrorna:
24-tums iMac M1 2021: 1 740 singlecore, 7 615 multicore
13-tums MacBook Pro M1 2020: 1 733 singlecore, 7 582 multicore
27-tums iMac Intel 2020: 1 261 singlecore, 7 240 multicore
Resultaten visar att iMac med M1 precis som förväntat är i linje med 13-tummaren, och den är också snabbare än förra generationen iMac med 27-tums skärm. Det är inte bara i Geekbench som M1-Macen är bäst. När vi testade den i Cinebench R23 blev resultatet strax under 13-tummarens 7 758 och hamnade på 6 589. Förmodligen lite lägre på grund av 7 GPU-kärnor i stället för 8.
Om vi ska bli ännu nördigare så klockade Geekbench Metal in på 19 951 och 17 634 i OpenCL. Siffrorna säger inte mycket, men man kännerkraften i M1-processorn till vardags också. Till exempel i kraftslukande program som DaVinci Resolve, Affinity Photo, Final Cut och inte minst Photoshop.
En råfil från en Fujifilm GFX 100S på 610 MB, alltså en fil som är tio gånger större än normalt från en kamera, körde som en dröm på iMacen. Med Adobes version av Photoshop för M1-processorn slog jag ihop flera lager och sparade filen som okomprimerad TIFF med alla lagermasker. iMac gjorde jobbet på 7,33 sekunder, och om du undrar om det är snabbare än den Mac du redan har så är svaret antagligen ja. Jämfört med en 27-tums iMac från 2105 är hastigheten slående. Den äldre iMacen tog 22,72 sekunder på sig att göra samma sak.
Tänk då hur det blir när man ska lagra eller exportera ett helt bildbibliotek, eller bara bilderna från den senaste ”kamerarullen”.
Läs- och skrivhastigheten ska ha lite av äran. I Black Magic Disk Speed-testet slutade M1 iMac på 2 228 MB/s i skrivhastighet och 2 786 MB/s i läshastighet.
Så ja, den är snabb. Det märker man även när man startar program (som går omedelbart), med multitasking där jobb körs i bakgrunden och när man utmanar den med krävande uppgifter som man vanligtvis inte förknippar med en rosa iMac.
iMac 24 M1: Slutsats
För många iPhone-användare där ute är den nya 24-tums iMacen ett alldeles utmärkt val. iPhone och Mac kommunicerar nämligen fint. Med hjälp av Handoff-funktionen kan man enkelt och sömlöst skriva ett e-postmeddelande eller surfa på webben på den ena och sedan fortsätta på den andra. Filer utväxlas med Airdrop och man kan kopiera mellan enheterna och till och med spela in samtal på den andra enheten. För de många som inte är iPhone-användare fungerar inte de här funktionerna, men de kan precis som alla andra få mycket glädje av den nya iMacen. Som kan utföra mycket fler uppgifter än man tror.
Så frågan är inte om man ska köpa den nya iMacen eller inte, utan vilken färg man ska välja.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser