TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: AOC CU34P2C

Bra skärm till det mesta

Extra bredbildsformat gör den böjda AOC CU34P2C praktisk till det mesta, och den är en överlag bra allroundskärm. Men den utmärker sig aldrig.

Av / 2023-03-20 - 09:00
AOC CU34P2C

Home tycker

  • Bra allroundegenskaper, gott om plats för flera arbetsuppgifter bredvid varandra. Fin kontrast och snabb responstid. USB-hubb är alltid uppskattat.
  • Lite kalla färger. Bör kalibreras innan man jobbar med foto och video. Inte bland de ljusaste och ingen HDR. Ingen utpräglad spelskärm med bara 100 Hz. Har du extra stora krav får du leta vidare.

En datorskärm som ska passa ”alla” är ett svårt konststycke. Det måste ju vara en skärm som fungerar bra med alla arbetsuppgifter, för folk som både tillbringar mycket tid på internet, skriver dokument och välja ut bilder för ditt och datt. Den ska också kunna användas för enkel bildbehandling, så det bör finnas åtminstone ett läge för neutrala färger. Har man dessutom tid för ett spel mellan varven så bör skärmen klara det också.

AOC CU34P2C Front right
Foto: AOC

Den måste naturligtvis ha en rimlig prislapp om målet är att nå så många användare som möjligt. Det kan lätt bli en skärm som inte passar någon om man måste kompromissa med allting. Bredskärmen AOC CU34P2C dyker upp i flera nätbutiker i kategorin ”gaming-monitorer”, men i verkligheten är den gjord för produktivitet. Alltså alla de arbetsuppgifter jag nyss har räknat upp.

AOC CU34P2C rear 2
Foto: AOC

Kompromisser

Den har ”bara” 100 Hz i panelfrekvens, vilket gör att den passar mindre bra för krävande spel. Den har inte HDR heller, och är därmed svag i videodisciplinen. Oavsett om du ska titta på film eller redigera själv.

Bortsett från bristen på HDR skulle jag vilja hävda att upplösningen åtminstone passar för videoredigering, där man måste ha flera individuella kameratidslinjer ovanpå varandra i bilden. Men har man väl haft en skärm med 2 160 pixlar på höjden så är det trist att behöva göra bildbehandling på den här. Det fungerar, men blir lite grovt så att man måste zooma in extra för att se detaljerna.

Läs också Bredskärmen som funkar till allt Bredskärmen MSI MP341CQ passar bra till det mesta och ger en extra bra överblick. En bildskärm som det är omöjligt att inte gilla.

Stor skärmyta

Vad man däremot får är ett utökat skärmområde, som ger bra överblick när man surfar och använder sociala medier, samtidigt som man jobbar i ett Word-dokument. Till exempel.

Annons

Den böjda formen gör det också bekvämt att flytta blicken över skärmen, eftersom kanterna får en mer korrekt vinkel mot ögat än om skärmen vore platt.

AOC CU34P2C bottom
De flesta anslutningarna sitter på undersidan. Foto: AOC

USB-hubb

Skärmen har en integrerad USB-hubb med fyra portar, så att tangentbord, mus, skrivare och ett par PC-högtalare eller ett headset kan kopplas direkt till skärmen. Som i sin tur kopplas till datorn med en medföljande USB SuperSpeed-kabel. Två av USB-kontakterna, förutom SuperSpeed-kontakten, sitter på undersidan och två är placerade på skärmens vänstra sida. Jag gillar kontakterna på sidan, de är mycket lättare att komma åt än de på undersidan.

AOC CU34P2C side
Två USB-kontakter på sidan kommer väl till pass. Foto: AOC

Justerbar fot

Ett klagomål jag hade på en liknande bildskärm från MSI, nämligen MP341CQ, var just frånvaron av en USB-hubb. Livet som kontorsarbetare blir så mycket lättare med ett sådant USB-nav! Foten som MSI-skärmen vilade på var inte heller justerbar, bortsett att den kunde lutas i en liten vinkel uppåt eller nedåt.

AOC CU34P2C har däremot en fot med bra justeringsmöjligheter. Den kan både lutas lite uppåt och nedåt och vridas 175 grader åt båda håll. Den har 15 cm inställningsområde i höjdled, det enda den saknar är valet mellan vertikalt och horisontellt läge.

Bildanslutningen till PC:n sker med DisplayPort eller HDMI. Ingen av dem är av den senaste, häftigaste standarden, men det är inte heller nödvändigt för den här upplösningen och skärmfrekvensen.

AOC CU34P2C uncalibrated left
Till vänster AOC CU34P2C okalibrerad. Jämfört med den kalibrerade skärmen till höger är det både för mycket blått och rosa (magenta) i bilden. Foto: Geir Gråbein Nordby

Bildkvalitet från fabrik

Direkt ur kartongen har skärmen en skarp och bra bild, med fin dynamik tack vare en riktigt mörk svärta. Detta är en av de stora fördelarna med VA-paneler jämfört med de vanligare IPS-panelerna.

Ljusstyrkan är ganska medelmåttig för en PC-skärm, den är specad till 300 nits men vi uppmätte 274,3. Det är fortfarande mer än tillräckligt ljust för de allra flesta miljöer, även om du sitter på ett kontor i dagsljus med utsikt. Själv kalibrerar jag aldrig en monitor högre än 200 nits i alla fall, det blir helt enkelt för obekvämt i längden.

Från fabrik är färgerna godkända, men inte helt korrekta. Det är för lite rött och för mycket blått i bilden, och för mycket lila och för lite grönt. Vitt ser ”vitare” ut, men på bekostnad av hudtoner som ser lite bleka ut. Det finns även lite ”black crush” i de djupaste gråtonerna, som behöver lite gammakorrigering. Man får rent allmänt inte den glöd och realism som man får på en kalibrerad skärm.

Jag skulle därför rekommendera att antingen köpa eller låna en kolorimeter, till exempel CalibRite ColorChecker eller Datacolor SpyderX Pro. Tro mig, det är värt det. Att kalibrera skärmen med en sådan är enkelt och tar bara ett par minuter.

AOC CU34P2C calibrated left scaled 1
Efter kalibrering blir bilden genast mycket bättre. AOC-skärmen är fortfarande till vänster. Foto: Geir Gråbein Nordby

Kalibrerad

I kalibrerat läge fick vi maximalt 258 nits, vilket återigen räcker gott och väl. Tack vare den mörka svärtan fick vi en högre kontrast än specifikationerna, nästan 3700:1. Det är väldigt bra.

När bilden är kalibrerad finns det inget att klaga på i färgerna längre. Hudtoner får tillbaka sin lyster, det finns fler detaljer i mörka områden och färgerna ser helt enkelt neutrala och realistiska ut.

Kombinera detta med en mycket bra respons, utan märkbar fördröjning när man drar muspekaren över skärmen, och en skarp bild, utan eftersläpningar i snabba rörelser, så inser jag faktiskt att skärmen även vänder sig till spelare. 100 Hz är som sagt i lägsta laget, men rörelserna är fortfarande mjuka och jämna. Om du spelar mycket och hela tiden försöker förbättra dina rekord med millisekunder så skulle jag satsa på en snabbare skärm. Tänk bara på att den också kommer att kräva ett häftigare grafikkort än den här från AOC.

Jag tycker fortfarande att 1440p på höjden är lite för grov pixelupplösning, men det är priset man betalar för en bredskärm i den här prisklassen. Om du absolut måste ha HDR så kommer den också till korta.

AOC CU34P2C
Foto: AOC

Slutsats

AOC CU34P2C är en skärm som gör väldigt mycket rätt. Den har en bra bild, tjusig kontrast och ett bredformat som ger plats för flera dokument bredvid varandra. Att surfa går som en dröm, samma sak med kalkylblad och ordbehandling.

100 Hz gör den tillräckligt snabb för att kunna spela i en mindre seriös liga och den inbyggda USB-hubben och fotens inställningsmöjligheter gör den till en riktigt bra kontorsmonitor.

Färgerna är inte helt neutrala i något av grundlägena, vilket gör att du bör överväga en kolorimeter om du planerar att använda den för bildbehandling eller video. Detta är vårt största klagomål, tillsammans med en aningen låg upplösning. Men CU34P2C är absolut en bra skärm för pengarna.

Karakter
AOC CU34P2C
Basic
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Mer behöver inte Wi-Fi 7 kosta

Många bäckar små

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Ljud & Bild