Kors, en sådan skärm! Lenovos namn förknippas i normala fall med utmärkta men lite grå, bärbara datorer för i synnerhet affärslivet. Men A740 är något helt annat. Skärmen är inte bara stor. Den är jättestor! Skillnaden mellan 23 och 27 tum i skärmstorlek är mycket maffigare än man tror. Och lägg märke till att den är en pekskärm. Upplösningen är QHD (2560 x 1440 pixlar).
Lenovo använder en Intel i7-processor på 2,8 GHz. Fast bara i dualcore-version. Det finns 8 GB RAM ombord och ett Nvidia GeForce GTX 850A-grafikkort med 2 GB RAM.
Det finns gott om klistermärken på baksidan av A740. Högtalarna är från JBL och ljudet är Dolby Home Theater-klassat. Vilket inte riktigt är samma sak som att ha en Dolby-hemmabio med JBL-högtalare. Men för att vara inbyggda högtalare i en flatskärm befinner sig ljudet helt klart den bättre änden.
Skärmen är 10-punkters multitouch men pekfunktionen fungerar inte riktigt lika övertygande och raskt som hos Dell.
Tangentbordet är lika kompakt som skärmen är gigantisk. Lenovo har fått plats med en full tangentlayout och numeriska knappar. Även om Enter-knappen är den smalaste jag har sett. Tangentbord och mus är gjorda av silvergrå plast och är okej för surfning och korta mail. Men sedan har vi nämnt allt bra som finns att säga om dem. Det ingår en extern DVD-RW-läsare. Den är gjord av plast, men på tillräckligt långt håll kan den förväxlas med blankpolerad aluminium.
Det kan inte ha varit enkelt att konstruera ett gångjärn som orkar hålla upp den tunga skärmen men samtidigt är enkelt att vinkla och ställa in i alla lägen från lodrätt till vågrätt. Men det har lyckats. Skärmen kommer dock lätt i gungning. Om någon stöter till bordet så börjar skärmen svaja långsamt i takt, vilket kan vara distraherande med en så stor yta.
Prestanda
Att en i7-processor inte alltid är en i7-processor bekräftas skoningslöst av Geekbench 3-mätningen. i7-4558U är en dualcore-processor och i multicore-testet får den 5984 poäng, vilket är ungefär hälften så mycket de övriga testdeltagarna (singlecore ger 2818). Browsermark-testet ger dock ett helt respektabelt värde på 5303, och grafiktestet 3DMark II hamnar på 3988. Det är nästan i gamer-klass. Även multiplattformstestet Cinebench R15 visar med 68,64 fps att det finns muskler för grafiska uppgifter.
Slutsats
Lenovos A740:s starkaste kort är den enastående skärmen, som är stor, knivskarp och färgrik. Att svepa med handen över den för att bläddra mellan ikoner är ett sant nöje. Dessvärre är det ett kostsamt nöje! 18 000 kronor är mycket pengar för en i7-dualcore-maskin utan 4K-skärm. Om önskelistan har en hemmabio för skrivbordet överst så är A740 dock ett mycket bra val. Och tack vare ett grafikkort av bättre sort så klarar datorn ett 3D-spel också.
GeekBench 3: 5 984 (multi), 2 818 (single)
Browsermark: 5 303
3DMark 11: 3 988
CineBench R15: 68,64 fps
Också i detta test:
Apple iMac 21,5 tum
Genomtänkt in i minsta detalj
Apple är världsmästare på att bygga läckra prylar med suverän byggkvalitet.
MSi AG240 2PE 0033EU
Schäfer i ulvakläder
Vem har sagt att röd är en töntig färg? MSi:s grymt designade all-in-one trivs i gamer-lokalen.
Dell Inspiron 2350
Diskret och allsidig arbetshäst
Snabb processor och läcker pekskärm till rimligt pris. Hos Dell får du allt på en gång.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser