TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

: Allt-i-ett-datorer

Kraft och elegans

Om platsen är trång och datorn även ska ta hand om TV och underhållning så är lösningen en allt-i-ett.

Av / 2015-08-11 - 06:00
Allt-i-ett-datorer

Skolstarten närmar sig och många studenter har flyttat för att komma närmare studierna. För vissa betyder det också ett goddag till den första egna lägenheten – och ett farväl till vardagsrummets storskärms-TV. I stället får man försöka utnyttja den begränsade ytan ner till sista kvadratmillimetern. Datorn – för en sådan måste man ju under alla omständigheter ha – får därför gärna fungera både som TV och underhållningscentral.

I det här testet har vi hittat fyra superrelevanta alternativ som klarar det mesta utan att vare sig ockupera hela lägenheten eller tömma studielånskontot fullständigt. Och som till och med ser bra ut. Tre av dem är rent eleganta, och den fjärde är tuff!

 

Bärbar teknik på skrivbordet

En allt-i-ett-dator (eller engelska ”all-in-one”) är en hopbyggd enhet som har skärm och dator i samma skal. Att pressa in en hel, fullvuxen dator på ingen plats alls verkar helt omöjligt vid första anblicken. Tills man inser att det ju är just det som hänt i varje bärbar dator som vi stoppar i ryggsäcken. En allt-i-ett-dator är i praktiken en bärbar dator med en storskärm och ett externt tangentbord.

Allt-i-ett-datorn kan förena den stationära datorns fina skärm med laptopens kompakta elegans. Men man löper naturligtvis risken att i stället få skrivbordsdatorns klumpighet i förening med den bärbara datorns lägre prestanda.

Annons

 

Ingen plats för utbyggning

På grund av platskraven finns det begränsade möjligheter att bygga ut RAM-minne och hårddisk i en integrerad allt-i-ett-dator. Allt annat måste göras via USB-porten. Uppgradering till snabbare grafikkort är alltså omöjligt. Och moderkort och CPU likaså.

Vi har valt att titta närmare på datorer i prisklassen 10 000 till 20 000 kronor. För den summan får man rejäla maskiner med processorkraft som även räcker till lite tyngre uppgifter, som bildbehandling och video. Ingen av dem är fartdårar men de är snabbare än de flesta bärbara på samma prisnivå. Och så ingår det en stor skäm också, som på två av testdeltagarna till och med har 10-punkters multitouch. Flera av dem har tillräckligt med muskler för att spela spel.

 

Ingen TV

Även om de är avsedda att stå i vardagsrummet eller arbetsrummet så har ingen av datorerna inbyggd TV-mottagare, som vi har sett förut när vi har testat all-in-one-datorer. Det behöver inte vara något problem, mer och mer TV blir IP-baserad och både telebolag och TV-kanaler visar programmen via internet. Skulle du ändå vilja krångla med TV från etern så går det att köpa en extern TV-mottagare till USB-porten för ett par hundralappar.

 

Så testade vi

De fyra datorerna sattes i hårt arbete på redaktionen där de fick delta i den dagliga produktionen, kompletterat av mer fritidsorienterade uppgifter som spel och film, plus TV från antingen nätet eller en TV-mottagare.

Testet avslutades med en benchmark-mätning med våra standardtest Geekbench 3 och Browsermark, som oberoende av operativsystem och processortyp mäter prestanda med vardagsuppgifter. För att ta reda på datorernas förmågor på underhållningsfronten utförde vi dessutom grafiktesterna 3DMark 11 och Cinebench R15.

 

Apple iMac 21,5 tum

Genomtänkt in i minsta detalj

Apple är världsmästare på att bygga läckra prylar med suverän byggkvalitet.

Välgjord design inifrån och ut. Allt är läckert och gränssnittet är smidigast på marknaden. Skärmen och ljudet är i topp.
Du får mer muskler för pengarna hos konkurrenterna, som dessutom har antingen pekskärm eller gamer-grafik.
Läs hela testet

Lenovo A740 i7 QHD

Skrivbordsbiografen

Enorm skärm med fantastiska färger. Och i priset ingår till och med en utmärkt PC.

DVD-läsare och monsterstor pekskärm med testets bästa upplösning och supersnygg bild gör Lenovo till en perfekt skrivbordsbio.
Dyraste datorn. Dualcore-processorn hänger inte med i tunga program och extrautrustningen är plastig.
Läs hela testet

MSi AG240 2PE 0033EU

Schäfer i ulvakläder

Vem har sagt att röd är en töntig färg? MSi:s grymt designade all-in-one trivs i gamer-lokalen.

Grym design som lär tilltala MSi:s stamkunder. Testets snabbaste dator och till lägst pris. Inbyggd DVD-läsare.
Skärmen har ingen pekfunktion och det ingår varken tangentbord eller mus. Grafikkortet har ett år på nacken.
Läs hela testet

Dell Inspiron 2350

Diskret och allsidig arbetshäst

Snabb processor och läcker pekskärm till rimligt pris. Hos Dell får du allt på en gång.

Stor, läcker 10-punkters pekskärm för 12 000 kronor! Snabb CPU och massor av RAM gör Dell till ett bra köp.
Grafikprestanda är inte imponerande och andra konkurrenter har bättre ljud och bild.
Läs hela testet
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Ljud & Bild