Sennheiser Profile ser precis så förtroendeingivande och seriös ut som man kan förvänta sig av ett av de största företagen inom professionell ljudstudioutrustning. Detta trots att Profile befinner sig i en helt annan och lägre prisklass än Sennheisers professionella studiomikrofoner. Själva mikrofonhuset är relativt litet, med ett kraftigt integrerat fäste som lutar mikrofonen några grader bakåt.
Bygeln slutar i ett standardskruvfäste som kan monteras på en mikrofonarm eller ett bordsstativ. Mikrofonen vi fick från Sennheiser levererades med en mikrofonarm för bordsmontering.
Mikrofonarmen består av två leder med en åtsittande vridbar led som gör att mikrofonen kan justeras i höjdled och fram och tillbaka, men inte roteras runt sin axel. Det innebär att man inte alltid kan placera mikrofonen i en optimal vinkel där man samtidigt kan använda knapparna. Stativet kan givetvis fungera om det kläms fast i den bakre bordskanten. Men om man, som jag, har ett djupt skrivbord med flera bildskärmar bör stativet antingen monteras på skrivbordets främre kant eller vara så högt att det når över bildskärmarna.
Som tur är finns det flera olika mikrofonarmar. Man kan också köpa Sennheiser Profile i en enkel bordsversion (det är den priset gäller), där man kan lägga till ett passande stativ om man vill.
Varje funktion har sin egen knapp
Mikrofonen har tre rattar för mikrofonvolym, hörlursvolym (via den inbyggda minijack-utgången för hörlurar) och balans mellan mikrofonljud och datorljud. En mute-knapp stänger av mikrofonen. Det är så enkelt och okomplicerat som det ska vara. En ljusring runt volymknappen skiftar från grönt till orange om man närmar sig överbelastning.
Ingen programvara ingår, vilket är helt okej. De flesta proffs har nog ändå valt sitt verktyg i förväg. Och det är knappast något litet gratisprogram.
Ljudet från Sennheiser Profile är ganska varmt och behagligt och ger en fyllig bas till röster som verkar närvarande. Det är inga problem med p- och s-ljud.
Slutsats
Sennheiser Profile är en utmärkt podcast-mikrofon i en behaglig prisklass. Även om Sennheiser är kända för professionella mikrofoner är den en av de billigaste i testet. Profile ska inte på något sätt förväxlas med Sennheisers studioprodukter och ljudet är inte i närheten av neutralt. Men för poddar och röstinspelning är den utmärkt.
Också i detta test:
JBL Quantum Stream
Nybörjarmikrofon med ljus
JBL:s billiga bordsmikrofon räcker fint för spel, men passar inte för poddar och streaming.
Razer Seiren V2 Pro
Lika varmt som på den gamla goda tiden
Razer spelar på retrosträngarna med Seiren V2 Pro, som är ett behagligt och varmt sällskap.
Blue Yeti X
Bra mikrofon – med kul programvara
Blue Yeti X är en bra allroundmikrofon med ett mjukvarupaket som lägger till nyttiga – och onyttiga – funktioner.
EPOS B20
Knivskarp design
EPOS B20 tar hem designpriset för snyggast formgivning. Den passar lika bra på kontoret som i streamingstudion.
HyperX QuadCast S RGB
Funktionsbomb
HyperX QuadCast S RGB kan mycket mer än sin dubbelt så dyra storebror. Och den låter riktigt bra.
Elgato Wave DX
Ett klipp för pengarna
Elgato Wave DX är nästan lika bra som en analog kondensatormikrofon. Och kräver samma extrautrustning.
Logitech Blue Sona
För professionella poddare
Logitech Blue Sona är ett seriöst verktyg som du kan prata i. Sådant kostar.
HyperX ProCast
Semiprofessionell studiomikrofon
HyperX ProCast är inte en mikrofon som du bara ställer på skrivbordet och proppar in i USB-porten. Men det extra krånglet uppvägs av extra kvalitet.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser