Blue Yeti X är toppmodellen från Logitech-ägda Blue Microphones. Företaget tillverkade ursprungligen studiomikrofoner men köptes av Logitech 2018 och gör nu mikrofoner för gaming och streaming, plus att Blues teknik är inbyggd i flera andra Logitech-produkter, till exempel spelheadsets.
Retrodesignen gör att Blue Yeti X ser ut som en klassisk mikrofon från tiden innan världen gick åt skogen. En stor knubbig enhet på ett stabilt bordsstativ och med ett stort gitter-vindskydd.
En kombinerad vrid- och tryckknapp kan användas för att justera mikrofonvolymen, stänga av ljudet – och allt annat man väljer att använda den till i styrprogramvaran G Hub.
Med en tryckknapp på baksidan kan man växla mellan olika egenskaper. Förutom kardioid- eller njurform är ljudet lika från alla sidor (omni), i åtta-form, där ljud från sidorna undertrycks, eller i stereo, vilket gör att du kan spela in diskussioner mellan programledarna med bara en mikrofon. Det finns också ett 3,5 mm hörlursuttag, men ingen fysisk volymkontroll.
Blue Yeti X är en bra streamingmikrofon i sig, med ett ljud som är relativt neutralt och rent. Men det är valet av fyra riktningskaraktäristiker som skiljer den från de lite billigare konkurrenterna.
Underhållande programvara
Ett annan starkt kort är Blue Voice-programvaran som är inbyggd i spelprogramvaran Logitech G Hub. Den har en EQ-funktion med hela 12 förinställningar. Förutom att förstärka bas och diskant och sänka mellanregistret finns funktioner för alla sorters finjusteringar av ljudet. Och om de används med försiktighet kan de ge en mer professionell inspelning utan bordsstötar och andningsljud.
Det finns också ett mycket omfattande urval av ljudeffekter och röstförvrängare, som säkert är underhållande vid sällsynta tillfällen – men som kommer att förstöra inspelningen om man använder dem hela tiden.
Med Blue Voice-programvaran – men utan ljudeffekter – blir ljudet mer ”radioliknande” och distinkt. Fast på bekostnad av renheten.
Slutsats
Blue Yeti X är en mycket flexibel mikrofon som ser kul och retro ut och som har så många funktioner och egenskaper att den kan användas till det mesta i en podcast- och streamingstudio. Och den kommer säkert att tilltala alla som är det minsta lekfulla. Ljudet är det inte heller något fel på. Men om du är ute efter en ”ren” mikrofon utan krusiduller och glitter får du mer för pengarna någon annanstans.
Också i detta test:
JBL Quantum Stream
Nybörjarmikrofon med ljus
JBL:s billiga bordsmikrofon räcker fint för spel, men passar inte för poddar och streaming.
Razer Seiren V2 Pro
Lika varmt som på den gamla goda tiden
Razer spelar på retrosträngarna med Seiren V2 Pro, som är ett behagligt och varmt sällskap.
Sennheiser Profile
Passar de flesta
Sennheisers USB-mikrofon ger dig bra ljud i möten och är perfekt för podcast-nybörjare.
EPOS B20
Knivskarp design
EPOS B20 tar hem designpriset för snyggast formgivning. Den passar lika bra på kontoret som i streamingstudion.
HyperX QuadCast S RGB
Funktionsbomb
HyperX QuadCast S RGB kan mycket mer än sin dubbelt så dyra storebror. Och den låter riktigt bra.
Elgato Wave DX
Ett klipp för pengarna
Elgato Wave DX är nästan lika bra som en analog kondensatormikrofon. Och kräver samma extrautrustning.
Logitech Blue Sona
För professionella poddare
Logitech Blue Sona är ett seriöst verktyg som du kan prata i. Sådant kostar.
HyperX ProCast
Semiprofessionell studiomikrofon
HyperX ProCast är inte en mikrofon som du bara ställer på skrivbordet och proppar in i USB-porten. Men det extra krånglet uppvägs av extra kvalitet.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser